Derby Day

2010.07.03. 18:11

Közeleg az év legfontosabb napja, aminek fénypontja természetesen a 88. Magyar Derby. Ezen a szép napon a háromévesek a főszereplők, a versenynap azonban sok érdekességet tartogat számunkra, nézzük hát a keretprogramot.

Szokás szerint délután kettőkor indul a nap, most egy negyedosztályú hendikeppel. Itt az indulók közt egy olyan lóval is találkozunk, akit tulajdonosa eredetileg a nap főfutamában szeretett volna futtatni, sajnos azonban az élet átírta a forgatókönyvet. Holdfényről (Z. Smida) van szó, akit neveztek a derbyre, még a legutóbbi állvamaradásnál is állva hagyták, de végül nem indul a háromévesek legnagyobb versenyén. Nem is csoda, hogy nem indul, hisz a Starborough kanca sérülései miatt pályafutása alatt csak kétszer tudott starthoz állni. Holnap talán vigasztalódik valamennyire. A kétévesek számára kiírt Arqana-Babieka Díjjal folytatódik a nap. Ez az első díj az évben, amit csikók számára írtak ki. Úgy látszik a kezdeti nehézségek után nem lesz gond a csikófutamok mezőnyével, ugyanis a futamra tizenegy kétévest neveztek. Hat import és öt hazai tenyésztésű mén küzd meg egymással, és örömmel írom le, hogy az eddigi két csikófutam alapján egyáltalán nem lehetünk biztosak benne, hogy import telivér szerzi meg a győzelmet.

Tizenkét sprinter áll három órakor a startgépbe, akkor futják ugyanis az 1200 méteres Flandorffer Tamás Emlékversenyt (itt indult volna Overdose is, indulása esetén megemelték volna a díjazást és csökkentették volna távot). Ha sprint díj, akkor ott a helye Városbírónak (J. Línek) és Spinnng Crystalnak (V. Janácek), könnyen meglehet, hogy ez a futam is köztük dől majd el. Másodosztályú hendikeppel folytatódik a program, megtelik a homokpálya, ugyanis a homokon maximális létszámnak számító tizenkét lovas mezőnyt látunk majd. Az egyik kedvenc futamom következik ezután, a 2800 méteres FVM Díj. A hosszútávú versenyen nagy mezőny jött össze, tizenhárom telivér teszi meg ezt a majd’ másfél kört. Külön érdekessége a futamnak, hogy Kopja (B. Clös) győzelme esetén elmondhatná magáról, hogy háromszor is megnyerte ezt a futamot, hisz 2008-ban és 2009-ben is övé lett a díj. Azonban a hatéves ménnek hosszú ideje egészségügyi problémái voltak, idén még csak kétszer tudott starthoz állni, így nem lesz könnyű dolga. És azért sem lesz könnyű dolga, mert a mezőny erős és kiegyenlített, azt hiszem nem lesz könnyű eltalálni itt a hármasbefutót. Egy kör (1900 méter) a homokpályán, ez lesz az Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület Hendikep, amely 16:30-kor kilenc indulóval kerül megrendezésre.

17:00 órakor startol az Erste Bank - Buccaneer Díj, az 1600 méteres futamban a nap legkisebb mezőnyét látjuk majd. A „legkisebb mezőny” kifejezés hét lovat takar, de nem meglepő, hogy ilyen kevesen neveztek, hisz indul Steady As A Rock (Varga Z.), így a többiek számára a reális célt a második hely megszerzése jelenti. Steadyvel Magyarországon eddig egyetlen egyszer fordult elő, hogy valaki megelőzte volna, de az is már több mint két évvel ezelőtt történt. Persze tudjuk, hogy ez lóverseny, ahol minden (és mindennek az ellenkezője is) megtörténhet, de aki biztosra akar menni, az kezdje a tikettjét a sárga ménnel.

A Buccaneer után már nem kell sokat várni a derby-ig, azt hiszem ekkorra már nagyjából megtelik a tribün, és bármerre nézünk, jó hangulatú embereket látunk majd. Ekkor jönnek az amatőrök, ugyanis a derbyt a meghívásos Nemzetközi Amatőrverseny Hendikep előzi meg. Az amatőrversenyek befutója általában úgy néz ki, hogy legalább három versenyző egyszerre esik be a célba, na ha ez holnap sem lesz másképp, akkor fantasztikus hangulat uralkodik majd a Kincsem Parkban.

Bízzunk benne, hogy a hangulatot a számítógépes rendszer sem rontja majd el. Ha az ipari műemlék mintájára létezne az „informatikai műemlék” kategória is, akkor a Kincsem Park rendszere biztosan elnyerné ezt a címet. Több, mint szomorú, hogy 2010-ben egy olyan rendszer hivatott kiszolgálni az igényeket, amely ha ember lenne, életkorából kifolyólag már törvényesen fogyaszthatna alkoholt… De talán egyszer eljönnek azok a változások, amelyek eredményeképp felszálló ágba kerül a lovi és első lépésként nyugdíjba küldik ezt a rendszert.

De maradjunk inkább a lóversenynél. A Derby startja 18:15-re van kiírva, a jártatóhoz nem lesz könnyű odaférni, ezért azt javaslom, hogy a parádénál próbáljanak minél jobb helyet foglalni. A futam esélyeivel már foglalkoztunk a héten, ezért erre most nem térnék ki, itt és itt megtalálják az erről szóló írásokat. Nézve az idei mezőnyt, nincs kiemelkedő favorit, így biztos vagyok benne, hogy izgalmas futamban dől el a kékszalag sorsa.

A derby után két futam zárja a napot, egy negyed, majd utolsóként egy ötödosztályú hendikep. Azaz a Derby Day 11 magyar futamból áll majd, szünet – pontosabban tévén közvetített külföldi futam – nélkül. Nézegettem a meteorológiai weboldalakat és jó hírem van. Holnap Budapesten ugyanis 26-28 fokos hőmérséklet várható, zömmel napsütéssel, csak egy-egy felhő takarja majd el néha a napot. Ez talán nem is baj. Szóval tökéletes program, izgalmasnak tűnő nehezen kiszámítható főfutam és jó idő, ami holnap vár minket. Ennél többet nem is kívánhatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr342127444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása