Naná (Fazekas Imre) látványos győzelme az Ezerjó Díjban

 

Márton Lajos 100. győzelme

 

Múlt héten, a francia versenyen kívül tíz magyar futam várta az ügetőrajongókat a Kincsem Parkban. Szombatra már, az előző napon újra beköszöntő tél is enyhített szorításán, de a futófelület sáros volt, a fordulóhelyeken pedig sok volt a hó, így kivételesen a nagypályáról indultak a fordulóstartos versenyek, nem mindig teljesen optimális módon.

Komoly mezőny gyűlt össze a napi főfutamban, mely Imike lejelentésével kilencfősre apadt. Kíváncsian vártuk Princess View bemutatkozását, de a munkahírek alapján, istállótársainál jobbnak tűnő kanca hibával futott, így nem lettünk okosabbak vele kapcsolatban. A start után természetesen Nobody gondoskodott a tempóról, és sokáig elöl ügetett, de Naná (Fazekas Imre) most közelebb helyezkedett a fronthoz, mint a Sennyeyben, a második kör közepét elérve hosszú hajrát nyitott, végül pedig magabiztosan nyerte a futamot. Naná-n kívül még egy, egykori Derby-győztes, Merengő futott a versenyben, és kis híján ő is dobogón végzett, de a cél előtt szétesett a mozgása, hibázott, így a falon érkező, és idén először igazán jól futó Jackpot Star lett a harmadik. A helyezettek mögött Magna Charta, és a befutóban zsákutcába kerülő Luisa Pizz ért célba.

Szintén jó versenynek látszott a hosszútávú Joker Díj, amely végül két lóról szólt. A legutóbb könnyen nyerő Andorra Gold és a szintén friss győztes Mambo Girl a második pályán nagyon elment a többiektől, és remek küzdelem után döntöttek a győzelemről. A befutó elején Mambo Girl könnyebben ügetett, de lendülete száznál megtört, Andorra Gold pedig visszatámadott a falon, és duplázni tudott. Idomárhajtója, Márton Lajos pályafutása 100. győzelmét aratta, melyhez gratulálunk! Messze az élen küzdő duótól, a fáradó, de szívósan védekező Reine d’Illiat tartotta meg magának a bronzérmes pozíciót. Nikita, Amazing Lobell és Newstar Wise halványabb volt a vártnál, igaz, nem is volt zavartalan a versenyük.

A két favorit közül Jason Ask-ot lejelentették, így Louvre (Kolozsi László) gyakorlatilag komoly ellenfél nélkül maradt az Unoka Hendikepben és ennek megfelelően tetszés szerint sétált haza, igazolva ismét a remek istállóformát. Kisasszony tavaly év végén kicsit gyengébben teljesített, most ismét erős volt, mögötte Inspe végzett még placcon. Ezt annak is köszönhette, hogy Mistral a startnál, míg Jonatán verseny közben ugrott, előbbi még így is közeli negyediknek érkezett meg.

Sokáig úgy tűnt, hogy a legnagyobb favorit, Rubino TIM nyeri a nap második futamát, a Cumplit Díj első részét. A tavaly elég peches versenyeket futó reménység azonban a befutóban ezúttal is lelassult, és talán kissé el is bizonytalanodott, így a határozottabban finiselő Old Spice Goal (Keserű Krisztián) pont a célban elkapta, és ezzel első győzelmét könyvelhette el. Az újonc Raffaello remek versennyel mutatkozott be, legközelebb akár nyerhet is. Panama Jet egy héttel korábban nagyot futott, most kicsit gyengébb volt, végül ötödikként zárt, előtte a kézből hajrázó Nílus Gyöngye ért célba.

A futam második része már nem hozott ekkora küzdelmet. A négy favorit végig fölényben volt a többiekkel szemben, közülük Ronin (Bazsonyi Zsolt) volt a legerősebb, már féltávnál az élen tűntek fel a színei, végül pedig biztosan védte ki Örökifjú támadását. Puma ismét jó versenyt futott és lett harmadik, míg a negyedik esélyes, Red Stone a befutóban, a támadás hevében galoppozott.

Realizálta esélyét, és magabiztos győzelmet aratott Imperiál (Boros Károly) a Khán Hendikepben. A jó beállításból futó, rutinos ügető, legutóbb még vereséget szenvedett, most azonban már nem hagyott kétséget afelől, hogy ki a legjobb a futamban, Nebraska még közelíteni sem igazán tudott hozzá a finisben. Miller egy hete szép győzelemmel jelentkezett, ezt a formát igazolva, ezúttal harmadikként ügetett át a célon, megelőzve a zárkózó May Day-t és Jármi-t. Kitti sokáig elöl volt, de a verseny utolsó harmadában teljesen megállt.

Az Amatőrverseny Hendikep zavaros versenyt hozott, a problémák már a startnál elkezdődtek. Végül elindult a futam, ami nem volt túl izgalmas, legalábbis ami a nyerőt illeti. Az új kézben futó Grandfather (Nagyváry Andrea) szinte kicserélt lóként versenyzett, és végig az élen ügetve, úgy nyert, ahogy akart. Mögötte sokáig Hadúr ügetett, de a befutóban teljesen szétesett a mozgása, így a falon érkező, és két galoppját korrigáló Number One szerezte meg a második helyet Go on előtt. Knock tele kézből jött a befutóban, de ellenfeleit nehezen kerülte, eközben el is vétett néhány lépést, így diszkvalifikálták, így járt Soir Du Vivier is, aki már a start után szétesett, később pedig hibázott is, ekkor már versenyen kívül.

Idei első versenyében még nem volt átütő Keeper (Turbucz Sándor), másodjára viszont már azt hozta, amit vártunk tőle. A Védelem Hendikep első részében sokáig, a remekül mozgó Harpia Bege mögött húzódott meg, csak a befutóban indult el, ez is elég volt azonban egy könnyed győzelemhez, maradhatott benne. Marót folyamatosan javul, végig helyezettként ügetett, mögötte a fogadási szempontból értékes negyedik helyért Norah Jones, Napraforgó és a későn érkező No Bi küzdött, végül ebben a sorrendben értek célba. Örs a zavaros start után hibázott, Láss csodát!-nak volt egy komoly momentuma, de az egyenesre elfogyott az ereje.

A Sors Díjban a fogadók nagyon bíztak Pimri-ben, és kis híján igazuk is lett. Imike féltestvére a befutóra még elsőként fordult, de a taktikusan hajtott Pentatlon (Horváth Zoltán II.) nagyon erős volt a végén, és biztosan finiselte le ellenfelét az utolsó métereken. Ördög Hegedűse jól indult, hamar felzárkózott a fronthoz, és közeli harmadiknak szaladt fel a végén Paula-Dream elé. Onyx M. a startnál, Paladin TIM a befutóban hibázott, utóbbi már másodjára ment gyengén.

Kiegyenlített, jó versenynek tűnt a nap záró futama. A favoritok közül Magic Boy csalódást okozott, Ostrom sokáig vezetett, de végül visszaesett negyediknek. A másik két véleményezett ló, Poltergeist M és Nemzetesúr jól mozgott, és megszerezték a két helyezést. De akkor ki nyerte a versenyt? Múlt héten Penelope Jet meglepő győzelemmel kezdte idei szezonját, ezt istállótársa, Lucky Boy (Cser László) is megirigyelte, és lemásolta ezt a teljesítményt, a befutóban kézből sétált el riválisai mellett tulajdonosával. Napfény remekül kezdett, sokáig közel volt, majd elfáradt és a hatodik helyre csúszott hátra.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr445143347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása