88. Magyar Derby – a Turf Kékszalagja

Címkék: derby

2010.06.30. 19:39

Letty és Shamal Sally elkaphatja a méneket!

Olvassa el a Távoszlop derby-elemzését

Július 4-én 18:15-kor elindul a 88. Magyar Derby mezőnye. Fél perccel később már áll az egész tribün, a 16 telivér akkor ér először a közönség elé. Majd nem egész két perc múlva a feszültség a tetőfokára hág, minden szív hevesebben ver, hisz a finis másodpercei következnek.

De nézzük, ez a két és fél perc kikről is szól majd:

Álmos (B. Clös) - győzelemmel kezdte a szezont, majd 1800-on csak két jelenlegi ellenfele veri, aztán a 2000 méteres Júniusi Díjban második, de veri az összes derbynevezett versenytársát. Mellette szól, hogy a táv emelkedésével fokozatosan javult a teljesítménye, ellene, hogy nagy versenyben még nem futott. Német lovasa eddig 112 versenyt nyert, régiónkban ért már el komolyabb sikereket.

Bombajó (Bakos G.) - idei legjobb eredménye egy harmadik hely az 1400 méteres Erdődyben. A Nemzeti Díjban nyolcadik, majd az Alagiban hatodik, a jó szerepléshez javulnia kellene. Fiatal lovasa az idén nagyon jó, jelenleg a zsokéranglista élmezőnyébe tartozik.

Chimborasso (Varga Z.) – idén első futására biztosan nyert 1900 méterre, majd egy placc Ebreichsdorfban, azóta azonban két helyezetlen futás. Legmagasabb száma 73, ezt azonban még áprilisban kapta, legutóbb a Nemzeti Díjban 52-re értékelte a hendikepper. Lovasa több mint 900 versenyt nyert már, nyolcszoros champion, a legrutinosabb magyar zsoké.

Dr. Gile (E. Dubravka) – Szerbiából érkezik, ami – mint az idei Nemzeti Díjban láthattuk- nem rossz ajánlólevél. Idén négy futásból két első helyet szerzett, legutóbb két hete futott, akkor 2200 méterre győzni tudott. Lovasa Ausztriából érkezik, háromszoros champion, Gazdurammal 2002-ben Austrian Derbyt nyert.

Emperor’s Stride (J. Havlík) - két fölényes győzelemmel kezdte az évet, utána a Millenniumi Díjban egyetlen háromévesként a harmadik helyet szerezte meg. Majd az emlékezetes Alagi Díj következett, ahol az utolsó galoppugrásokig győztesnek tűnt, végül Tutanhamon mögött második. Idén futott már 75-ös formát is, a derby egyik esélyese. Lovasa ismeri, az Alagiban is ő ülte. A 36 éves szlovák fiú két éve Ausztriában nyert már derbyt.

Hadúr (N. Murru) - idén egy hendikepgyőzelemmel indított, majd az Alagi Díjban épp csak lemaradt a dobogóról. Legmagasabb száma 67, ezt legutóbbi futására, az eddig futott leghosszabb távon (2000 méter) érte el, ha a táv növekedésével tovább javul, számolni kell vele. Olasz zsoké üli, aki jelenleg vezeti az osztrák ranglistát.

Mick Titho (V. Janácek) - a szezon talán legerősebb nyeretlen versenyében mutatkozott be, ott az 5. helyen végzett. Utána a hónapokról elnevezett díjakban futott, Áprilist és Májust megnyerte, a Júniusi Díjban nyakhossznyira a nyerőtől harmadik. Legmagasabb formája 72,5. A cseh champion lovagolja, aki hazájában kétszeres derbynyerő, két hete Pozsonyban pedig 5 versenyt nyert.

Peer Cooper (J.P. Lopez) – a Szlovákiából érkező telivér pályafutását csak most május végén kezdte, mindjárt versenyt nyert Meranoban, majd Csehországban derbytávon egy harmadik hellyel folytatta. Ausztriában dolgozó lovasa többször megfordult a Kincsem Parkban is, pályafutása során négy Derbyt nyert.

Rossano (S. Georgiev) - a katasztrofális idei bemutatkozást egy második és egy negyedik hely követte. Legmagasabb formája 61,5, amit utolsó futására a 2000 méteres Júniusi Díjban ért el. Bolgár lovasa már második éve dolgozik hazánkban, tavaly a derbyben az első helyen ért célba, később azonban lovát diszkvalifikálták.

Stewart (J. Pavlícek) – szomorúan írom le; ő a mezőny egyetlen magyar tenyésztésű lova. A Telivér Farm sötétpej ménje a Nemzeti Díj helyezetlen futása után a 400 méterrel hosszabb Alagiban már pénzért futott, itt érte el eddigi legmagasabb formáját, ami 63,5. A jó szerepléshez tovább kellene javulnia. Fiatal cseh lovasa eddigi legjobb eredményét 2008-ban érte el a Cseh St. Leger megnyerésével.

Tutanhamon (J. Línek) - az M&S Racing sötétpej ménjének pályafutása imponáló; 5 futásból négy győzelem és egy harmadik hely, ebből idén 3 futás – 3 győzelem. Megnyerte 1400-ra az Erdődyt, 1600-ra a Nemzetit, 2000-re az Alagit. Ez utóbbit a vártnál nehezebben, fantasztikus küzdelemben, az utolsó métereken verve Emperor’s Stride-ot. Ha a távval nem lesz gondja és zavartalan versenyt fut, nehéz elképzelni, hogy ne ő legyen a főszereplő. Lovasa a régió egyik legjobbja, kétszer nyert magyar derbyt, Tutanhamon vele nyerte utóbbi két versenyét. Annyi érv szól mellette, hogy még az 1 kg túlsúlyt is bevállalták vele.

Unico (M. Tellini) – Tutanhamon istállótársát tavasszal mintha kicserélték volna. Az addig minden futására helyezetlen lovat az Áprilisi Díj óta nem lehet letaszítani a dobogóról, legutóbb az Alagi Díjban volt harmadik. Legmagasabb formája 70, ha folytatja sorozatát, meglephet mindenkit. Rutinos olasz lovasa egy magyar derbyezüstöt már magáénak mondhat, tavaly ugyanis Dr. Guruval második lett.

Attestation (Simon F.) - a pej kanca Angliából került hazánkba, első futására jó lovakat verve istállótársa Emperor’s Stride mögött volt második, majd kisebb sérülés miatt majd’ két hónap kihagyás után biztosan nyert egy nyeretlen versenyt. Mindkét versenyt 1600 méterre futották, nagy kérdés, hogy mit szól majd a Derby 2400 méteres távjához. Rutinos lovasa több mint 600 győzelemnél tart, a kilencvenes években kétszer nyert magyar derbyt.

Letty (Potyók L.) - a kőkemény kanca, a svájci hős, aki 53 nap alatt a hat versenyt fut, úgy hogy közben „mellékesen” beutazza fél Európát (Avenches-Freuenfeld-Pozsony-Budapest-Freuenfeld-Budapest). Pályafutása során 10 futásból 3 első, 5 második és 2 harmadik hely. Megnyerte a Kétévesek Kritériumát, a Hazafi és a Magyar Kancadíjat, második lett a Svájci Derbyben. Ha nem egy kancáról lenne szó, akkor gondolkodás nélkül a Derby első számú esélyesének titulálnám, de ne felejtsük, hogy a „gyengébbik nem” képviselője legutóbb 1973-ban hódította el a kékszalagot. Lovasa jól ismeri, itthon minden győzelmét vele szerezte. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan szorítanak a népszerű Potyinak, aki élete nagy lehetősége előtt áll.

Shamal Sally (Z. Smida) – a szlovák tréningből érkező kanca idei négy futásából háromszor győzni tudott. Ráadásul egyszer Lettyt is megverte! Az a bizonyos futam azonban 1800 méteres volt, ráadásul a szűk kanyarokról és rövid befutó egyenesről híres pozsonyi pályán. A szürke kancát a szlovák champion üli, aki kétszer volt már második Magyar Derbyben, egyszer épp egy kancával.

Tantarella (L. Kasal) – ő is Szlovákiából jön, de nem ismeretlen számunkra, mivel három hete láthattuk a Magyar Kancadíjban, ahol a második helyet szerezte meg. A távbírással nem lesz gondja, hisz eddigi legjobb eredményét 2400 méteren érte el. Magyarul jól beszélő cseh lovasa évek óta hazánkban él és versenyez, rendszeresen a zsokéranglista élmezőnyébe tartozik, tavaly Nemzeti Díjat is tudott nyerni.

Na és akkor nézzük az esélyeket. Három részre osztottam a mezőnyt, az első kategóriába azok tartoznak, akik közül szerintem kikerülhet majd a nyertes.

Ebbe a kategóriába nálam öt ló tartozik: Emperor’s Stride, Tutanhamon, Letty, Shamal Sally és egy kis gondolkodás után idesoroltam Unicot is. Azt hiszem az első három lovat nem kell magyaráznom, hogy miért. Shamal Sally azért került nálam ebbe a kategóriába, mert egyszer megverte a kancadíj nyerőnket, Unicot pedig javuló teljesítménye és az Alagiban elért eredménye miatt soroltam ide.

A második kategóriába azokat tettem, akik szerintem pénzért futhatnak, szerencsés esetben placcra érhetnek. Ők: Mick Titho, Peer Cooper, Tantarella, Hadúr, Álmos, Chimborasso és Dr. Gile. Úgy gondolom, hogy ebből a társaságból némelyik telivér beférhet az akár az első háromba is, de az első ötbe mindenképp várok valakit közülük. Ha valaki nyerni is tudna ebből a hét telivérből, akkor az már a meglepetés kategóriába tartozna.

A harmadik csoportba azok kerültek, akik csak komoly javulással juthatnának főbb szerephez, ide négy lovat soroltam: Attestation, Stewart, Bombajó, Rossano. Az biztos, hogy ha ebből a „kalapból” valaki derbyt nyerne, az már bombameglepetés lenne.

Indulhat tehát a kombinálás, jöhetnek a megérzések, szemeljék ki a „tuti” lovat, próbálkozzanak kontrajátékkal. Vagy keverjék a favoritnak látszókat, vegyenek „fix lovakhoz” egy-két meglepetést, esetleg egy tiketten játsszák meg azt, ami szinte lehetetlen. Most érdemes igazán játszani, hisz a futam, a 88. Magyar Derby.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr172121504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása