Ollyan nincs (Fazekas Andrea am.) kategóriás pályarekorddal nyerte az Ötévesek Nagydíját

 

Racing Athlete (Juhász Balázs) győzött a Derby Kísérleti Versenyben

 

Szimfónia (Varga Sándor) sikere a Szalay János Emlékversenyben

 

Ahogy várni lehetett, a három tréningtárs, a „fantasztikus” trió volt a főszereplő a harmadszorra lefutásra kerülő, 3000 méteres Ötévesek Nagydíjában. Ollyan nincs már a start után elöl volt, és remek tempót diktált a kis csapatnak. Fazekas Andrea lovát eleinte Őrangyal szorongatta, de az ő ereje csak az utolsó kanyarig tartott. Az igazi verseny azonban csak ekkor kezdődött! Oguz a befutóban eredt Ollyan nincs nyomába, és folyamatosan közelített hozzá. Kaszás Gergő lova azonban erős volt, védekezett, előnye pedig elegendőnek bizonyult, és kis különbséggel ugyan, de hazaért. A lefutási idő 17.4, ami két másodperccel jobb a régi, Flinga és Forest Sun által tartott kategóriás pályarekordnál! Orlando Bloom végig könnyen tartotta magát a bolyban, de nem futott zavartalan versenyt, zsákutcába került, így végül csak a harmadik helyre ért fel, és tette teljessé a Fazekas istálló házi befutóját.

A Derby Kísérleti Verseny után megállapíthatjuk, az utóbbi évek talán legnyíltabb Derby-jére van kilátás augusztus 4-én. Ez még akkor is igaz, ha Racing Athlete duplázott, és idén már a második komoly versenyét nyerte, hiszen a Ferge László Emlékverseny után, most is Juhász Balázs idomítottja volt a főszereplő. Atlétanő fia az első egyenesben állt élre, ettől kezdve pedig már nem is engedte át ezt a pozíciót másnak, kézből versenyezve nyerte a futamot, a támadó, és idén először villanó Radium Boy, valamint a meglepetés-ló, Rimella ellenében. Racing Athlete ezzel mindenképpen favoritja lehet a Derbynek, de ott lehet majd többek között a Nemzeti Díjat nyerő tréningtársa, Rózsakert, a tavalyi legjobb kétéves, a most már második Radium Boy, a Kanca Díjban győztes, ezúttal hibával kezdő Reménysugár is. Rimella itteni harmadik helye pedig azt bizonyítja, hogy a felsoroltakon kívül még sokan reménykedhetnek reálisan egy jobb helyezésben.

Az elmúlt évhez képest „lassabb” (22.9), de sokkal izgalmasabb versenyt hozott a Szalay János Emlékverseny. A csikók első futamában jól mozogtak a favoritok, kevesen számítottunk azonban arra, hogy a két legjobb között, a lehető legminimálisabb lesz a különbség a célban. Virágos ismét adott egy jónak tűnő utódot, Szerelmes R. szinte végig elöl volt, de Varga Sándor még éppen időben indította el Szimfónia-t. Medic Hanover és Dallam lánya az utolsó száz méteren lendült igazán bele, pont a célban kapta el riválisát, és nyerte a versenyt, igazolva ezzel remek munkaformáját. Száguldj! is jól ment, végig helyezettnek látszott, és jött be harmadiknak. Összességében elmondhatjuk, biztató volt a kétévesek bemutatkozása, várjuk a hasonló folytatást!

A három kiemelt verseny „árnyékában”, a napi főfutam, a Délegyházi Nagydíj is jónak tűnt, bár Poetica Saf lejelentése miatt csak négy esélyesről beszélhettünk. Rosamundi és Mountain Bambi az autó mögött „rosszalkodott”, így hátrányból kezdték meg a versenyt. Pina Starlight viszont ismét erős és magabiztos volt, Hajnal Tibor már a start után az élre kormányozta, ettől kezdve pedig nem volt kérdéses a sikere. Hiba nélkül futva, ismét győzött tehát az olasz import, idén már ötödször, és a látott stílus alapján még sokáig folytathatja remek szériáját. Rosamundi jól zárkózott, de az utolsó kanyarban ismét ugrott, így Nick Nolte és Mambo Girl szerezte meg a két helyezést. Mountain Bambi a verseny középső szakaszában sok teret tett jóvá, de a végére nagyon megállt, Mikes pedig helyből nem tudta tartani a lépést a mezőnnyel.

Fentebb írtam, kik lehetnek a közelgő Derby főszereplői. Nos, papíron egy olyan hároméves áll a legjobban, aki eddig még nem futott kiemelt versenyben. Royal Flesh most a Bluff Díjban bizonyított, és egyben korrigálta legutóbbi hibáját, tette mindezt félelmetes formával. Márton Lajos idomítottja, ugrás nélkül versenyezve, 17.0-ben (!) zilálta szét a mezőnyt, és győzött könnyedén. Primusz, trénerével sokkal jobb volt, és Raffaello is igazolta, hogy a jobb háromévesek között a helye. A Kanca Díj negyedikje, Ripley elfáradt a végére, míg a zárkózó Rubin Lady nem futott zavartalanul, és hibázott a befutó elején, mikor fennakadt a galoppozó Rafael Bit-en.

Győzelemmel jelentkezett a hosszú kihagyás után visszatérő Mausi. A hétéves kanca másfél éve futott utoljára, jó hendikep beállítását pedig rögtön eredményes futással „hálálta” meg. Ehhez persze javulnia kellett próbafutamban mutatott formájához képest, amit meg is tett Lakatos Csaba idomítottja, akivel Polémia csatázott sokáig, de végül be kellett érnie a második helyezéssel. Harlekina befutó elejéig a mezőny végén ügetett könnyedén, az egyenesben aztán gyorsított, de mivel elhagyta a pályát, nem ő, hanem Go on kapta a bronzérmet.

Az élről forduló duó játszotta a főszerepet az Ügyvivő Hendikepben. Grandfather és Mon Amie jó startot vett, és olyan tempót diktáltak, ami elegendő volt ahhoz, hogy a negyven méteres hátrányból induló favoritokat távol tartsák maguktól. Nigel és Noix próbált ugyan faragni a különbségen, de végül a relatíve gyengébben kezdő Knock-down még a bronzérmet is elhalászta előlük. Eközben az élen végig Grandfather tűnt nyerőnek, az utolsó százon azonban Mon Amie erősen támadta, és Kelemen Viktóriával a legjobbkor került minimális fölénybe, pont a célban.

Remek formáját győzelemre váltotta Jákfa az Amatőrverseny Hendikepben. A gyorsan kezdő Handa mögött már a verseny első szakaszában feltűnt Hegedűs Sándor lova, a tízéves kanca aztán a befutóban erősített, és szerezte meg idei második sikerét. Lejtők hölgye ezúttal amatőrrel is mutatkozott, olyannyira, hogy felállhatott a dobogóra James előtt. Magda az autó mögött, majd verseny közben is hibázott, ezt tette Kandidátus is. Napraforgó és Pán Péter mutatkozott, előbbi nem tudja ismételni május végi remek produkcióját, legalábbis az eredményesség tekintetében.

A két favorit döntött a Tanonc Hendikep első két helyéről. Királyhágó, mint mindig, most is nagyon erős volt az indítás után, erősen fogva diktálta a tempót. Ez az iram azonban most valamivel óvatosabb volt, mint egy hete, így Balogh Roland lovának bőven maradt ereje a finisre, minek eredményeképpen Jackson-nak nem volt esélye ellene a végén. Az esélyesek mögött, a trénerével sokkal jobban mozgó Kapitány hajrázott – régen láttunk tőle ilyet – és jött fel a harmadik helyre Háry János elé. Márvány korrigált, de jócskán elmaradt kiugró számától.

A nap végén, a Gunnel Diadem Hendikepben két lóról gondoltuk azt, hogy kisebb klasszist képvisel. Lencsi esélye már a startnál elszállt, mikor rossz szokásához híven galoppozni kezdett, így később hiába zárkózott, a végére elfogyott az ereje. Jackpot Star viszont nagyon erős és magabiztos volt, nem volt kérdéses, hogy megszerzi idei első győzelmét, ami Hajnal Tibor duplázását jelentette a versenynapon. Nebraska tartja remek formáját, Jegyzőnő-vel fej-fejt hajrázott, és osztozhattak a dobogós helyeken. Kazein, Napfény és Ostrom végig közel látszott, Jorvik Viking korrigálta hibáit.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr825397388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása