Lóverseny fesztiválok, megemelt versenydíj, pályafelújítások és építések

 

Véget ért a tél, közeleg április 3. a galopp szezonnyitó időpontja. A korábbi évekkel ellentétben most nem telt eseménytelenül az elmúlt néhány hónap.

Létrejött egy hiteles futtatói szervezet, megújult a Lóversenyzést Felügyelő Bizottság, megváltozott/változik a Versenyintézőségek összetétele, megújulnak a Kincsem Park pályái, új rendszerben bonyolítják a galopp nagyversenyeket.

Ha valaki most kilátogat a Kincsem Parkba, egy építkezéshez hasonló látvány fogadja. Markolók, daruk, különböző munkagépek dolgoznak a homokpályán, amit teljesen felújítanak, gyakorlatilag kicserélnek. Új vízelvezető rendszer és új homok kerül a tavaly sokszor használhatatlan pályára, így áprilisra tényleg lesz egy „all weather” pályánk, hisz az eddigi homokpálya csak a nevében volt az. A homok mellett a gyepet is felújítják, előcsíráztatott fűmaggal pótolják a kiszáradt, kikopott részeket, dúsítják a futófelületet. Reméljük az időjárás segíti majd a munkát, hisz a tervek szerint május elsején rendeznék az első gyep pályás futamot (így is homokra kerül az év első kiemelt versenye a Káposztásmegyeri Díj). A pályaépítés ezzel nem ér véget, május végére Alagon, augusztus elejére pedig a Kincsem Parkban készül el egy steeplechase cross country pálya. Jól látják Alagon, mivel május 28-án ott is rendeznek egy rövid versenynapot gát és akadályversennyel.

További jó hír a közelgő szezonnal kapcsolatban, hogy emelkednek a versenydíjak, valamint harmadosztálytól, -kategóriától felfelé tenyésztési és tulajdonosi prémium is jár a jól szereplő hazai tenyésztésű lovak tenyésztőinek, futtatóinak. Idén megjelenik a programban egy új kiemelt verseny, a Magyar Háromévesek Nagydíja (2400 méter), aminek célja a magyar telivértenyésztés segítése. Megváltozik néhány nagyverseny időpontja, megjelenik a nagydíjak „blokkosítása”. Ez utóbbi azt jelenti, hogy májustól októberig minden hónap első vasárnapján (júniusban és augusztusban első szombatján) a nagyversenyek köré lóverseny fesztivált szerveznek, kiegészítő programokkal, koncertekkel. Az első ilyen rendezvényre május 8-án kerül sor, mikor a Hazafi Díj és a Nemzeti Díj lesz a nap két kiemelt futama, a Nemzeti Díj Fesztivál keretén belül.

Lényeges változás még, hogy egy napon lesz az Alagi és a Millenniumi Díj (június 4.), a Magyar St. Leger és a Szent László Díj (október 2.), az újonnan kiírt Magyar Háromévesek Nagydíja pedig a Kincsem és Imperiál Díj napján kerül lefutásra (szeptember 4.). A Magyar Kancadíj időpontja megváltozott, a korábbi június helyett most augusztus 6-án futják, távja maradt 2400 méter. Változott még a Gróf Széchenyi István Emlékverseny időpontja is, a korábbi szeptemberi időpont helyett idén október végén rendezik.

A Magyarországi Angol Telivér Futtatók Egyesületének kezdeményezésére idén kiírásra kerül a Németh Ferenc Emlékkupa sorozat, amivel a közelmúltban elhunyt legendás zsokénak kívánnak emléket állítani. A hat versenyből álló kupában amatőr lovasok és 25 versenyt nem nyert engedményes lovasok indulhatnak majd.

Új nagydíj, lóverseny fesztiválok, új lovas kupa, felújított és felépítésre kerülő új pályák, a régóta áhított felemelkedés talán végre megkezdődik. Kíváncsian várom az előttünk álló szezont, mely fontos mérföldkő lehet majd a magyar lóversenyzés történetében. Egy dolgot azonban hiányolhatnak a kedves olvasók; a fogadási rendszer cseréjére gondolok. De nyugodjanak meg, a csere napirenden van, azonban jellegéből adódóan (információm szerint törvényt is kell még módosítani) a lebonyolítás hónapokat vehet igénybe.

Lassan azért indulhat a visszaszámlálás.Most március 19-én már csak tizenötöt kell aludni, hogy Turffal a kézben indulhassunk végre a Kincsem Parkba, hogy aztán megszemlélhessük a jártatóban köröző idei első futam résztvevőit. Én már nagyon várom!

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr342752666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása