Ollyan nincs (Fazekas Imre) könnyen nyerte a Baka Hendikepet

 

A Fazekas istálló öt versenyt nyert

 

A favorit Ollyan nincs győzelmét hozta az ügetők maratoni versenye, a Baka Hendikep. Fazekas Imre háromévese kihasználta kedvező beállítását és végig vezetve, könnyedén nyerte a futamot. A kilométerátlag 1.25,3, ami ezen a távon új korosztályos pályarekord. A nyerő mögött a tavalyi főszereplők végeztek, a címvédő Kandidátus másodikként zárt, míg Magiszter most is egy hellyel mögötte ért célba. Jessie James korrigálta hibáit, és negyedik lett, hiszen az előtte célba ért Jorvik Viking verseny közben durván hibázott.
 
A napi főfutam, a Látszat Díj sem tartogatott izgalmakat, legalábbis, ami a befutót illeti. A kis mezőnyt végig Imike vezette, akin sokat hozott a múlt heti Ménesek Díja. Kelemen Tamás az utolsó egyenes elején elengedte a klasszis fejét, aki egy pillanat alatt olyan előnyre tett szert, amit a többiek már nem tudtak behozni. Lali Király végig helyezettként ügetett, végül a jól zárkózó Naná-val együtt a helyezéseken osztozott. Mellby Schwim és Illetmény nagyon közel végzett a dobogósokhoz.
 
A nap első futama, délután kettőkor félig-meddig ködtengerbe veszett. A befutóegyenes szerencsére jól látszott, az, ahogy az első körben a vezető Kasztort Kérkedő előzi, és jelentős előnyre tesz szert, míg a favorit Lady Sakura közel hozzájuk helyezkedik. Egy körrel később, amikor újra megjelent a mezőny, Kasztor állt az élre, de Fazekas Imre kezében Lady Sakura most remekül bírta a végét, jól hajrázott és biztos győzelmet aratott. Kasztor mögött a kis hibával kezdő Ördög Hegedűse végzett, aki az elfáradt Kérkedőt előzte meg a célig. Lili Lobell és Mode a startnál vétett jóvátehetetlen hibát.
 
Kifejezetten lassú, taktikai versenyt hozott az amatőrök küzdelme. A hosszútávú futamban végig Istis Augenweide járt az élen, de a másik favorit, Kis Herceg szorosan mögötte haladt. A többiek közül egyedül N. Lady volt az, aki próbált feljebb zárkózni, de ez a kísérlete előbb ugrásba fulladt, majd miután újra felment a frontba, az utolsó kanyarban teljesen elkészült az erejével. Az élen eközben Istis Augenweide-t megtámadta Kis Herceg és az utolsó kétszázon, látványos küzdelem után döntöttek a győzelem sorsáról. Végül Nagyváry Andrea lova, pont a célban elkapta ellenfelét így idei első sikerét jegyezhette. A bronzéremért Jolly Guardian jelentkezett be, könnyedén szaladt fel a dobogóra, letaszítva onnan Escorial-t.
 
Az eredetileg hét fős csikómezőny a startig öt szereplősre apadt, az indítás után pedig tovább rostálódott, hiszen Pimri ugrott, Panama Jet meg csak nagyon lassan kapott lábra, később ugrott is. Így Puszedli, P. S. Pista és Pán Péter triója maradt versenyben, akik libasorban követték egymást egészen a befutó elejéig. Ott Pán Péter apróbb hibát vétett, P. S. Pista viszont megindult és kissé megizzasztotta a rutinos Puszedli-t, aki viszont állta a rohamot és Varga Zoltánnal, hatodik startjára végre elveszítette nyeretlenségét.
 
Megismételte múlt heti teljesítményét Pipistrella a Tétova Hendikepben. A nagytermetű hétéves kanca csakúgy, mint legutóbb, most is a finisre tartogatta erejét, messziről zárkózva, a befutóban terítette le ellenfeleit, a már-már nyerőnek látszó Medália-t és a győzelem után ismét jól futó Nebraska-t. Vezér Emese ismét boldogan csaphatott a levegőbe a cél után, rajta kívül az a fogadó örülhetett igazán, aki a Diadora istálló mindhárom lovát döntőbe várta és meg is játszotta. Nanucy Molly és Nóraville közel végzett, Ilarita sokáig vezetett, de a végén elfáradt. Napfény durva, Nyíres kisebb hibával versenyzett.
 
Jól futott a két nagy favorit az Élharcos Díjban. Eleinte Násfa ügetett az élen, a túlsó egyenesben azonban megelőzte a legutóbb nem túl szerencsés versenyt futó Nemzetesúr. A győzelem most sem jött össze a négyéves számára, mert Hajnal Tibor egy óvatosabb startot követően remekül hozta az egyre jobb formába lendült Osztalék-ot, a befutóban már látszott, hogy a hároméves fölényben van ellenfelével szemben, végül ennek megfelelően biztosan szerezte meg idei második győzelmét. A harmadik helyre némi meglepetésre Nusika jött fel, aki most jobb formáját nyújtotta és biztosan finiselte le Olajbáró-t és a végére visszaeső Násfa-t.
 
Pipistrella mellett egy másik ló is rá tudott duplázni múlt heti győzelmére. Hét napja úgy tűnt, hogy Horváth György kedvence, Jackson Junior a látottnál sokkal könnyebben nyert, most pedig negyven méteres térhátránya ellenére ismét elsőként haladt át a célon. A végig jó pozícióban versenyző Klaudetta nyerő momentum után másodikként zárt, mögötte viszont nagy csata dúlt a bronzéremért. A falon versenyző Lutri Fort és a most is jól futó Low Fox között szemmel alig látható volt a különbség, a célfotókép előhívása után, orrhosszal utóbbi állhatott még fel a képzeletbeli dobogóra. K Vonal sokáig elöl volt, végül azonban meg kellett elégednie a legkevesebbet fizető pénzes hellyel, az ötödikkel.
 
A Bohun Díjban Fazekas Imre triplázott, lova, Norah Jones esélyeshez méltó győzelmet aratott. A rendkívül megbízható kanca biztosan ért haza, az utolsó százon belelendülő Őszi Fény-t megelőzve. A harmadik helyért itt is ádáz küzdelem folyt, itt Miklós volt a jobb Ottey Boss ellenében. Utóbbi egyébként viszonylag gyengén indult, azonban így is sokkal jobban futott, mint legutóbb, legközelebb már sokkal eredményesebb lehet. Obi Wan Kenobi nagy hibája után jól zárkózott, Nixon szinte fékezhetetlenül viselkedett a startnál, így esélyét veszítette. Nekifutó az első egyenesben hibázott, mikor a vezető Nobile-t próbálta előzni.
 
Az már korábban eldőlt, hogy az idei Segédhajtó Kupát Boros Károly nyerte, de ahogy egy leendő aranyérmeshez illik, az utolsó etapban is főszerepet vállalt. A hetek óta bombaformában lévő Orinoco hamar jó pozícióba került, de a befutó elején korántsem tűnt úgy, hogy ő lesz a nyerő, hiszen a túlsó oldalon élre ügető Ibi Lobell komoly előnnyel bírt. Orinoco azonban az utolsó száz méteren, szinte lépésről lépésre faragott hátrányából és pont a célban megverte riválisát. A végig az élmezőnyben versenyző Oscar Wild lett a harmadik Napraforgó és Örömtűz előtt. Numero Uno nem a helyéről startolt, majd a második pozícióban versenyezve, a befutóra fordulva kitört, de szerencsére nem lett komolyabb baj a dologból. Mephisto durva hibával kezdett és Old Shatterhand is ugrott.
 
A már hagyományosnak tekinthető vincennesi Prix des Rencontres Internationales du Trotteur Francais-ben idén Lakatos Csaba képviselte hazánkat. Net de Ginai sulkyjában nem volt könnyű dolga, a tízéves ügető 15,8-at ügetve a nyolcadik helyen ért célba. A futamot végig vezetve Oléron Senonchois nyerte, svájci hajtójával Marc-André Bovay-jel. A helyezéseket a norvég és a litván versenyző szerezte meg, Neron de l’Ante és Narval d’Ecajeul révén.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr583447438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása