Bekeményítenek az angolok

2011.09.29. 11:09

 Szigorodó ostorhasználati szabályok Angliában

 

A BHA (British Horseracing Authority) komoly szigorításokat készül bevezetni a lovak védelme érdekében az ostorhasználatot illetően október elejétől Angliában. Az új szabályok értelmében, a síkversenyekben 7, az ugróversenyekben 8 alkalommal használhatják a botot a lovasok, ebből maximum 5 ütés juthat a távoszlopon illetve az utolsó ugráson belülre. A büntetések is szigorodnak.
Eddig akár figyelmeztetéssel is megúszhatta a vétkes, tíz nap múlva viszont már legalább öt napos eltiltással számolhat a magáról megfeledkező zsoké. Az eltiltottakra ezen felül további pénzbüntetés illetve megvonás is várhat. A többszöri visszaesők engedélye is veszélybe kerülhet, azt adott esetben a BHA felülvizsgálja. A szabályozás tiszta és egyértelmű, irányt mutat a tekintetben, hogy az ostort hol, hogyan és hányszor lehet használni. A cél, hogy a pálcát a ló irányítására, pozicionálására használják a lovasok, és végig kontrollálni tudják a mozgását. A szervezet reméli, hogy akik eddig nem megfelelően és túlzott mértékben használták az ostort a versenyek alatt, ezentúl kétszer is meggondolják majd, hogy mit csinálnak.
A tendenciát látva kijelenthetjük, hogy hamarosan az ostorhasználat teljes betiltása is bekövetkezik Európában, amire Skandináviában már van példa. A magyar szabályozás is ebbe az irányba halad, hiszen a csikófutamokban már évek óta nem szabad ostort vinni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez nincs különösebb kihatással a versenyek eredményére, azaz ebben a korosztályban is a legjobbak nyerik a kiemelt versenyeket.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr13264660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása