Hazafi Díj, Nemzeti Díj

 

Az egész szezonon végighúzódó Top7 Lóverseny Fesztivál sorozat első részéhez, a Nemzeti Díj Fesztiválhoz érkeztünk. Tíz magyar futamot és sok lovat láthatunk, a versenynapra ugyanis 94 telivért neveztek be. A versenynapnak két csúcspontja is lesz, ugyanis két klasszikus versenyt is futnak holnap, a kancák részére kiírt Hazafi Díjat és a Hármas Korona első ágát, a Nemzeti Díjat.

A nap „ötbés” futamával indul a nap, majd egy negyedosztályú hendikep következik. A keretprogram színvonalát jól jellemzi a harmadik futam, a sprinterek Csekonics József Emlékversenye (Elit kat.), ugyanis a mezőnyben csupa olyan telivért találunk, akik máskor a napi főversenyben kapnak szerepet. A harmadosztályú Zangen Károly Emlékversennyel folytatódik a program, majd egy újabb rangos futam jön, a 2200 méteres Bábolnai Díj (Elit kat.). A hosszú távú futamot az 1200 méteres Pettkó-Szandtner Tibor Emlékverseny követi, majd jön a szezon első klasszikus versenye a Hazafi Díj (Listed), ahol 13 kanca méri össze erejét.

A Hazafi Díj mezőnye:

Amira (J. Havlík) – három futás - három harmadik hely, így néz ki a sötétpej kanca statisztikája. Idén egyszer láttuk, akkor egy negyedosztályú hendikepben szerzett helyezést.

Carpatty Queen (Z. Smida) – csikóként harmadik futására vesztette el nyeretlenségét, az idén eddig egyszer futott, egy jó öreg lovakkal teli mezőnyben helyezetlenül végzett. Lovasa a legjobbak közé tartozik a régióban.

Dancing Hussy (Paizs G.) – kétévesen Károlyit nyert, év végén vezette a generál hendikep listát, idei első futására az Erdődyben csalódást okozott. A kiábrándító futás ellenére utónevezéssel került a futamba!

Daria (S. Georgiev) – a bolgár tenyésztésű telivér a mezőny sötét lova. Hivatalos versenyben nem futott, nem hivatalosban kétszer is, mindkétszer győzött. A kanca mindkét szülője török tenyésztésű, a török lóversenyzés példaértékű fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Lovasa tavaly magyar champion lett.

Escala (N. Murru) – kétévesen Angliában versenyzett, nem sok sikerrel, a szezon után került Magyarországra. Nálunk eddig egyszer futott, a kapunyitón megnyert egy nyeretlen versenyt, abban a futamban két jelenlegi versenytársát is verte.

Exlibris (L. Kasal) – csikóként Pozsonyban egy helyezetlen futással mutatkozott be, majd év végén Budapesten megnyert egy nyeretlen kétéves futamot. Négy héttel ezelőtt Pozsonyban egy 1400 méteres díjban harmadik lett, ha azt a teljesítményt meg tudja ismételni vasárnap is, akkor számolni kell vele.

Fey Fortune (Mészáros Zs.) – a mezőny egyetlen lova, aki idén már kétszer is futott. Először Exlibris mögött lett második, majd az Erdődyben a célegyenesbe érve még placcon volt, a végére épp lemaradt az utolsó pénzes helyről.

Geny Bey (S. Budovic) – a szlovák tréningből érkező kanca kétévesen nem sokat mutatott, idén Pozsonyban egy 1700 méteres versenyben második lett. Lovasa 2009-ben megnyerte a Magyar Derbyt.

Jaszuna (Kerekes K.) – kétévesen futott a Károlyiban, de helyezetlenül végzett, idén egy alacsonyabb osztályú hendikepben mutatkozott be, ahol pénzért futott. Lovasa a legelismertebb magyar zsoké, aki Gr.I-es versenyt is nyert már.

Méregcsók (Németh S.) – a magyar tenyésztésű telivér anyai féltestvére két évvel ezelőtt megnyerte a Hazafi Díjat. A pej kanca csak az idén debütált egy nyeretlen versenyben, ahol egy orrhosszon múlott nyeretlenségének elvesztése.

Miss Mary (ifj. Kozma I.) – csikóként egy ötödik hellyel mutatkozott be, majd idén egy nyeretlen versenyben lett negyedik. Abban a futamban két jelenlegi versenytársa is előtte végzett.

Pusta (J. Línek) – csikóként első futására elvesztette nyeretlenségét, idén az Április Díjban jó öreg lovak és az Erdődy nyerő Dárdahegy mögött negyedik lett. Lovasa a régió legjobbjai közé tartozik, tavaly – az élmezőnyben végzettekhez képest jóval kevesebbet versenyezve - második lett a magyar zsokéranglistán.

Una Loulla (A. Ajtebi) – két futás, két második hely a mérlege a francia import kancának. A második futásra már idén került sor, Ebreichsdorfban egy 4000 euros, 1700 méteres futamban érte el. Arab sztárzsoké üli.

A két klasszikust egy amatőrverseny köti össze, az 1200 méteres futamot követi a hároméves mének és kancák számára kiírt Nemzeti Díj (Listed). A mezőnyben 11 mént és 3 kancát találunk, íme a Nemzeti Díj mezőnye:

Armagedon Fire (J. Línek) – pályafutása alatt ötször futott, ebből kétszer sikerült győznie. Idén egy 1900 méteres hároméves versenyt nyert, abban a futamban jelenlegi ellenfelei közül Notion futott, őt három hosszal verte.

Ballagó (Z. Smida) – négy futásból két győzelem és két pénzes helyezés a magyar tenyésztésű mén eddigi mérlege. Két hete futott az Erdődyben, ahol negyedik helyezést szerzett.

Corona Osama (Paizs G.) - a mezőny legrutinosabb lova, a holnapi már a tízedik versenye lesz pályafutása kezdete óta. Tavaly megnyerte a Blaskovichot, idén az Erdődyben a második helyen végzett.

Dárdahegy (Kerekes K.) – négy futásból két győzelem és két harmadik hely az ESDE Bt. lovának statisztikája. Idén első futásra jó öreg lovak mögött lett harmadik, majd megnyerte az Erdődy Rudolf Emlékversenyt.

Lenz (Németh S.) – a Kétévesek Kritérimában szerezett negyedik helyen kívül eddig minden futására győzni tudott. Idén eddig egy haramadosztályú hendikepben láttuk, amit gond nélkül megnyert, abban a futamban Corona Osama előtt végzett.

Notion (Nagy T.) – a szürke import hazánkban eddig kétszer futott, egy pénzes ötödik hellyel kezdett, majd egy háromévesek számára kiírt versenyben a harmadik helyen végzett. Mindkét alkalommal 1900 méterre futott.

Overpace (L. Kasal) – csikóként második futására vesztette el nyeretlenségét, majd az Ürményiben negyedik lett. Idén egyszer futott, Pozsonyban egy II. kategóriás versenyben lett helyezetlen.

Pacino Mo (A. Ajtebi) – a szlovák tréningből érkező mén még nyeretlen, legjobb eredményét tavaly Pozsonyban érte el, egy I. kategóriás versenyben második lett Lenz mögött. Idén egyszer futott, egy 5500 euros futamban a hatodik helyen ért célba.

Rangos (ifj. Fejes L.) – a kétéves generál hendikep lista legjobb magyar tenyésztésű lovát idén még nem láttuk. Tavaly egy negyedik helyezéssel mutatkozott be, majd kétszer győzött. Második győzelme az Ürményi Díj megnyerése volt.

Star Force (ifj. Kozma I.) – négy héttel ezelőtt kezdte pályafutását, fölényesen győzött egy nyeretlen versenyben. Az a mostaninál jóval gyengébb képességű mezőny volt, abból a futásból nem lehet megállapítani igazi tudását. A 2006-os Év lova Star Fury anyai testvére.

Titulaire (S. Georgiev) – kétévesen erősebb versenyekben futott, változó sikerrel. Idén az Erdődyben mutatkozott be, ahol a végéről nagy lendülettel zárkózva a harmadik helyen futott be.

Lacis Whip (Godó P.) – a tavalyi kétéves generál lista második helyezettje kiszakadt utolsóként ért célba az Erdődyben, ennek ellenére utónevezték a versenybe. Bár az is lehet, hogy nem ennek ellenére, hanem ezért, tavaly a kanca ugyanis a Károlyi utolsó helye után két héttel megnyerte a Szt. László Díjat.

Poker Face (N. Murru) – idén még nem futott, tavaly a legjobb magyar tenyésztésű kancának bizonyult a nyíregyháziak sárgája, megnyerte a Babieka Díjat és a Kétévesek Kritériumát, helyezést szerzett a Károlyiban, pénzért futott a Szt. Lászlóban. Legjobb eredményeit jelenlegi lovasával érte el.

Tiny Smile (J. Havlík) – ő is először fut az idén, tavaly három komoly versenyben három második helyet szerzett. Jelenlegi ellenfelei közül többek ellen is futott már, egyedül Lacis Whip tudta egyszer megverni.

A napot a negyedosztályú Brudermann Rudolf Emlékverseny zárja. A versenynap részletes programját itt olvashatják: http://www.kincsempark.com/versenyek/galopp.pdf A délutáni-esti órákban pedig felkerülnek oldalunkra a heti Távoszlop-Tippek.

Vasárnap délután tavaszias időre számíthatunk. A hőmérséklet 18-20 fok közt várható, az idő közepesen felhős lesz, és bízzunk benne, hogy Budapest megússza a holnapot csapadék nélkül. De ha esne is valami csapadék, akkor az szórványos és gyenge lesz, ráadásul nagy valószínűséggel a versenynap kezdetéig le is tudjuk az egészet. Azaz minden a Kincsem Park meglátogatása mellett szól.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr1002884855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása