Múlt szerdán Csapkovits Tamás galopp-versenytitkár előzetes egyeztetésen fogadta a Magyarországi Angol Telivér Futtatók Egyesületének (MAFE) képviselőit. A Kincsem Parkban megtartott találkozón a tulajdonosi egyesület részéről Nagy István, Mikóczy Zoltán és Horváth Zalán kért és kapott kimerítő tájékoztatót a jövő évi galopp szezont érintő legfontosabb változásokról. Ezeket foglaltuk pontokba a teljesség igénye nélkül, azzal a megjegyzéssel, hogy egyelőre tervezetről van szó, melyet a Nemzeti Lóverseny Kft. igazgatója is támogat.

  • 32 versenynap, április 3-tól november 20-ig.
  • A Derby utáni két hétvége szünnap, júli 24-én már ismét futnak a telivérek.
  • 200 millió Ft az összes versenydíj keret, ami jelentős mértékű versenydíj emelés a jelenlegi gazdasági helyzetben.
  • a tenyésztési prémium mellett bevezetésre kerül a tulajdonosi prémium: III. kategóriától felfelé a helyezett lovak tulajdonosai részesülnek benne, feltéve, ha magyar tenyésztésű lóval vettek részt a futamban.
  • kiemelt versenynapok tömbösítése:egy napra kerül több kiemelt verseny. 05.08. Nemzeti és Hazafi Díj, 06.04. Alagi és Kancadíj, 10.02. St. Leger és Szt. László Díj.
  • A Magyar Derby napján (07.03.) kiírásra kerül a Magyar Háromévesek Nagydíja 2400 méteren belföldi tenyésztésű lovaknak.
  • a nagyversenyekben visszaáll az első díj 50%-os aránya az összdíjhoz képest. (a helyezettek díjazása emelkedett megfelelő mértékben, így a győztes premizálása nem csökkent.)
  • a nyeretlenek versenyében az belföldi lovak számára kiírt futamok aránya 75%-ról 50%-ra csökken.
  • 9 ugróverseny kerül kiírásra, ebből kettő Alagon lesz megtartva május 14-én.
  • tavasszal teljes gyepfelújítást és a homokpálya futófelületének cseréjét határozta ez a vezetőség a versenyzés biztonsága és a Kincsem Park színvonalának emelése érdekében.

A 2011-es galopp versenykiírás véglegesítése előtt a MAFE még lehetőséget kap a propozíció véleményezésére. Erre várhatóan januárban kerülhet sor.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr642541848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hbm4 2010.12.28. 11:15:59

A MHND egy nagyszerű kezdeményezés, amit úgy tűnik sikerül már a létrejöttekor tönkretenni és lealacsonyítani azzal, hogy a Derbyvel egy napra kerül. Ezzel a döntéssel pont az ötlet igazi jelentősége veszik el, hiszen a legjobb magyar tenyésztésű háromévesek úgy is a Derbyben állnak starthoz, ha a tulajdonosoknak van esze. Olybá tűnik ez a verseny így csak két csoport érdekeit fogja szolgálni.

1. A kizárólag importokkal rendelkező istállókét, akik megszabadulhatnak néhány potenciális konkurenstől, hogy ne fordulhasson elő az a csúfság ami tavaly, hogy a drága importok elől egy magyar félvér elhozza a kékszalagot.

2. A gyengébb magyar tenyésztésű lovakkal rendelkező istállókét, akik a legnagyobb napon reflektorfénybe kerülhetnek kicsit és nagydíjat nyerhetnek az importok és az azokkal a küzdelmet felvevő magyar tenyésztésű lovak távollétében.

Véleményem szerint, ennek a nagyszerű kezdeményezésnek rangot kéne adni azzal, hogy ténylegesen az évjárat legjobb magyar tenyésztésű lovai lehessenek ott a startnál egy versenynap fénypontjaként, napi főfutamként és az arra legméltóbb ló nyerhesse el a trófeát. Ezzel lehetne igazán szolgálni a magyar tenyésztés érdekeit a legjobban, ami gyanítom az ötlet elsődleges célja lenne. Legalábbis reménykedem, hogy tényleg ez volt a cél és nem egyes lobbik önző érdekeit szolgálja a verseny létrehozása!

Kovács Ödön Pejkó 2010.12.31. 03:13:16

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Örömmel olvastam legutóbbi cikkét, amelyet az Önre oly jellemző korrektséggel és alapossággal adott közre.

Örvendve értesültem a Nemzeti Lóverseny Kft. (szívem szerint a Vállalat) ragyogó ötleteiről és újításairól. Sokak megelégedését szolgálja, hogy a mai nehéz időkben is keményen dolgoznak azok a szakemberek, a kemény mag, akik nélkül már régen az DMMKJC (Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság Jockey Club-ja) szintjén lennénk. Tegyük azonban félre a tréfát, és engedelmével a Dnyeszter menti moldávokat is megkövetem.

Ha csak a futtatói prémium bevezetését néznénk a Vállalat újításai közül, már egy jelentős előrelépésnek örülhetne minden futtató hazánkban. Ezt sikerült még megfejelni a versenydíjak növelésével is, amire - jelen körülmények között - senki nem számíthatott. S ha mindez nem lenne elég, a harminckét versenynap ígérete túlszárnyalja borúlátó sporttársaink várakozásait. Egy művelt angol erre azt mondaná: Jolly well done! Thank you very much!

Beszámolója végén e passzust olvastam: "A 2011-es galopp versenykiírás véglegesítése előtt a MAFE még lehetőséget kap a propozíció véleményezésére." Úgy tűnik tehát, nem került igazgató úr kézjegye a tervezetre.

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Szíves engedelmével egy kérdést tennék fel, amely az elkövetkezendő Derby-nap versenykiírását illeti. E kérdés így hangzik: Nem gondolják-e a 2011-es évi versenynaptár összeállítói - akiket van szerencsém személyesen is ismerni, és nagyrabecsülésemet is magukénak tudhatják - tehát a Propozíció tisztelt összeállítói nem gondolják-e úgy, hogy a Derby-napra, a magyar tenyésztésű lovaknak kiírt Magyar Háromévesek Nagydíja (különösen így, a klasszikus másfél mérföldes távon) egyfajta "kisderby-t" hozna létre. Nem csökkentené-e a tervezett verseny az értékét annak a nagy összecsapásnak, amelyre minden lósport szerető tavasztól készül, és őszig, mit őszig még évekig emlékezik? Nem volna praktikusabb megtartani a nevezett futamot még a Derby előtt, vagy esetleg utána? Mert hitem szerint, remek ötlet a csak magyar lovaknak rendezett kiemelt verseny. De pont aznap, amikor a Derby-t futják?

Azt mondtam egy kérdésem lesz csupán, de több lett belőle. Kérem nézze ezt el nekem, s alkalom adtán biztosítsa nagyrabecsülésemről a cikkében említett grémium, a versenykiírást összeállító munkacsoport tagjait.

Megragadom az alkalmat és minden jót, sok sikert, erőt és egészséget kívánok az új esztendőben Önnek csakúgy, mint a magyar lóversenyzés jövőjét szívükön viselőknek.

Maradok tisztelettel,

P.
süti beállítások módosítása