Kínzó kérdés

2010.06.30. 02:25

Royal Ascot - Royal Blush,
Kentucky Derby - Mint Julep,
Breeder's Cup - Down The Stretch,
Epsom Derby - Fruit Cup,
Preakness Stakes - Black Eyed Susan,

Magyar Derby - ????????

Nem, kérem, tegyék le az indulók listáját, a statisztikákat, az elmúlt napok során készített jegyzeteket, itt, most nem a hétvégi Derby győztesén kell tűnődnünk. Van itt valami, ami legalább annyira fontos eleme egy világszínvonalra törő Derbynek, mint a gondosan trenírozott lovak, a tisztelt publikumtól elvárt elegáns viselet és az esemény legmagasabb szintű lebonyolítása. Egy dolog még hiányzik, egy láncszem, ami megolajozza a folyamatokat, aminek hatására felhőtlen jókedv lengi be a nagy napot, függetlenül a fogadások kimenetelétől.
A Magyar Derbynek hivatalos koktélra van szüksége!! Egy koktélra, amiről, néhány év múlva már mindenkinek a mi Derbynk jut eszébe, egy koktélra, ami elegáns neve mellett egyben egy hangulat is.

(kattintson lent a folytatáshoz)

 

         Down the Strech                            Royal Blush                                Mint Julep


 

 

 

 

 

 

Minden nagy versenynek megvan a maga állandó koktélja, ami jellemzően sok jéggel kerül felszolgálásra, tekintettel a nyári melegre és a felfokozott hangulatra. Egyedül a Prix du Jockey Club, azaz a Francia Derby esetében nem találtam italinformációt, de a franciákon nem lepődnék meg, ha egyszerűen, mondjuk, a Moët et Chandon pezsgőt tekintenék hivatalos italuknak.
A sört én nem tartom elég elegánsnak egy derbyhez, de meghajlok a fogyasztási igenyek előtt, viszont az elfogadhatatlan, tisztelt szervezők, hogy az elmúlt évek tapasztalatából kiindulva, a sört melegen és az ascoti royal blush koktéllal vetekedő árakon mérjék.

A fentiek fényében kérem Önöket, tisztelt - a Magyar Derbyt szívükön hordozó - olvasók, szóljanak hozzá, osszák meg velünk javaslataikat és ígérjük, elintézzük, hogy a Mint Julep vagy a Black Eyed Susan magyar verzióját kortyolgathassák a Magyar Derby látogatói az elkövetkező évtizedekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr942119925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovács Ödön Pejkó 2010.06.30. 12:27:21

Kedves Misky Sporrtárs,

Ez egy remek felvetés, tartsuk napirenden...
For the time being, nem lehetne pezsgő? Esetleg valamilyen pezsgőkoktél, pl.: egy egyszerű Bucks fizz, vagy Bocuse.
Mások: Málnás Sorbet Fizz - ez nagyon finom. Champagne Charlie: ez elmegy magyarosnak is, mert sárgabarackos (ha nem is fütyülős, hanem likőrös), lehet azonban, hogy "Karcsira" kellen változtatni a nevet.
Nem kifejezetten Hungaricum, kicsit puccosnevű is, de klassz a California Dreaming és a New Orleans.

Azért gondoltam pezsgőre, mert kicsit kellene fényezni a jó öreg Magyar Derby-t, erre a pezsgő kivállóan megfelel, sőt a szponzor (Törley, BB) is adja magát itthonról.
Még gondolkodom, mert nagyon tetszik az ötlet. Lehetne egy kostoló estet is szervezni. ;)

MISKY KÁROLY 2010.06.30. 12:51:11

örülök a sok ötletnek, mind a lóversenyzés, mind a koktélok terén nagyon felkészült a Sporttárs.

(elnezest az ekezetekert, nem ekezetes a munkahelyi billentyuzet)

a pezsgo mindenkeppen ott kell legyen az izlesesen kialakitott pultokon. Ir loszakerto kollegamat (habar lehet, hogy Irorszagban mindenki annak erzi magat) megkerdeztem az ir derby hivatalos kokteljarol es legnagyobb sajnalatomra nem tudott ilyenrol, ha van is - mondja - max a pezsgohoz adnak valamit.
Tehat a pezsgo vonalon mindenkeppen tovabb lehet es kell haladni. En valamilyen palinka alapu hosszu, gyumolcsos koktelra gondoltam. A vagtan latottak alapjan, ugy tunik, van palinka haz aki a losportban lat fantaziat. Habar nem tudom, hogy vajon csak en nem hallok annyit a"fruit brandy" alapu koktelokrol, vagy nem eleg jo alapanyagok erre a celra.

Horváth Zalán · http://zalanhorvath.blogspot.com 2010.06.30. 14:08:59

Örömmel kapcsolódom be a Derby-koktél csevelybe :)
Pont ma hallottam egy élménybeszámolót egy hazai borversenyről és azonnal kapcsoltam: összeköthető a lóverseny és a borverseny. Egyszer Balatonfüreden csöppentünk bele egy borversenybe a kikötőnél, ami után a laikusok is kostolgatni kezdtek. A hangulat mondanom sem kell "fesztiválivá kerekedett".
Egy ilyen esemény a Derby előtt, megadná az alaphangulatot úgyvélem.
Ami a Derby-koktélt illeti: a borok között is találni kimondottan friss, könnyű fajtákat, ami sok jéggel és esetleg szódával már is kellemes nyári ital. Igaz hogy azt már Fáy András fóti présházában több, mint száz éve kitalálták: ez spriccer, vagyis fröccs.
Részemről a Derby-spriccerre szavazok!

MISKY KÁROLY 2010.06.30. 15:11:50

Kommentelest nem vallalo es nevuk elhallgatasat kero ismeroseim, a felvetett, udvozlendo hullamokat indito koktelkerdesben az alabbi velemenyuket fejtettek ki, amellyel en teljes meretekig egyetertek:

Ennek a long drinkes poharba foglalt hangulatnak fanyar-edesnek, frissitonek, gyumolcsosnek kell lennie. Ezeknek a felteteleknek a Fizz koktel teljesen megfelel, ugyanis az alapja citrom-, vagy narancsszorp es szoda. Meg lehetne bolonditani malna-, vagy ribizli likorrel.

Nevjavaslat: Imperial Derby Fizz ("Egy Imperialt kerek!" :) )

Felmerult meg az unicum 3+5 (3cl+5cl, jol osszerazva), de ennek a nevezeset a hamarosan felallitasra kerulo Derby Koktel Bizottsag kell, hogy elfogadja.

Kupec 2010.06.30. 15:36:55

Szerintem találó lenne a lósport hagyományaihoz híven egy vicces név. HUNgover koktél lehetne a neve. Imperial HUNgover Fizz.
Tiszteletem Misky úrnak álhatatos munkájáért!

VagaBund 2010.06.30. 16:36:01

Külső szakértőként megfontolásra javaslom a következő koktélt:

Overdose [szárnya(s)ló, avagy nem csak nevében ló a dózis] = dupla Jameson, jég, Red Bull.

Ettől garantáltan nevetve fog sírni az összes látogató. Talán még a vesztes fogadók is.

Akos71 2010.06.30. 17:14:52

Gratula Karesz, jó cikk!

Szerintem mindenképpen utaljon magyarországra, esetleg pálinka alap, pálinkával harmonizáló magyar gyümölcs, és egyetértek a sok szódával, jéggel felhúzással. Frissítők a citrusos ízek, de hátha összejön valami hazaiból is :)

Milyen gyümölcsnek van szezonja stabilan ilyenkor? Meggy jó lehet mert pici savanyú is van benne, igazi frissítő az is, meg ki lehet egyensúlyozni jó magyar mézzel is. Asszem lassan jön a barack is, ezt majd megmondjátok.

Név szerintem valami egyszerű, vagy jól rövidíthető kellene legyen... Mi van, ha csak: "Imperiál"? (Kincsem? Puskás? Nagyon profán?) Pálinka-fizz? Imperiál-pálinka koktél vagy Imperiál-pálinka-fizz?

Ha kifejezetten gasztro-kifinomult akarnék lenni akkor még valami sós is kéne bele :), de a "normál" magyar fogyasztónak ez biztos sok :)

Megkérdezem egy koktél szakértő családtagomat is :) :)

blahaLujza 2010.06.30. 21:19:46

Tetszik a cikk, hogyha már van Magyar Derbynk, legyen hozzá koktélunk is! :) Csatlakozom az előttem szólóhoz :) Magyar Derby, Magyar Ízek! Gratu és üdv a cikk írójának :)

MISKY KÁROLY 2010.07.02. 11:32:16

Jo hireket mondunk:
Lesz jegbehutott pezsgo es lesz Magyar Derby Koktel Bizottsag alakulo ules vasarnap:
Kincsem Park lóversenypálya, régi tribün
15:00-15:30, a harmadik és negyedik futam között.
Szeretettel varjuk a sport-, es koktelszereto erdeklodoket.

Kovács Ödön Pejkó 2010.07.05. 12:04:13

Kedves Sporttársak,

Elnézést kérek, hogy nem tudtam résztvenni a derby-napi találkozón. Amint hallom az "Impreriál" mellett döntött a tisztelt grémium. Azzal vígasztalom magam, hogy én is erre a névre szavaztam volna, remek a választás. Figyelemmel követem az eseményeket továbbra is, a Bizottság célkitűzédeivel maximálisan egyetértek,

Baráti üdvölettel maradok őszinte hívűk, hívetek...

MISKY KÁROLY 2010.07.05. 16:18:33

Semmi gond, szivesen megismerkedtem volna veled, mint az elso lelkes kommentelovel :)... hamarosan elkezdjuk a komoly bizottsagi munkat!

Kovács Ödön Pejkó 2010.07.05. 20:20:45

Szellemes. Szerintem ne idegenkedjünk az angol névtől. Feltétlenül szükséges, hogy ne csak magyarok értsék a nevét, ennyit mindenki tud angolul, ráadásul ez egy angol sport.
Ha azt mondanánk, hogy egy bizonyos fehérborból, de főleg ha rosé-ból (!) lenne keverve, fel is íratkozhatnánk a fröccsfajták hosszú listájára. Lásd:

hu.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%B6ccs

Ugyanakkor gondolkodjunk el azon is, miként lehet szervírozni (pohár) és díszíteni egy Imperial Long Step-et. Az ital magyaros (mégha longsztepp is ;), ez a fontos szempont megoldva. Egyszerű, ami szintén fontos, de pontosan ezért találjunk ki valami kis apróságot, ami ünnepélyessé teszi, legalábbis különlegessé. Koktélról lévén szó megoldható, hiszen a díszítés majdnem minden koktél velejárója.
P.s.:
Tatus stílusában nem csalódtak még...
süti beállítások módosítása