Egy héttel a derby előtt Orosháza és környéke költözik jelképesen a Kincsem Parkba. A futamok elnevezése ugyanis a nagy lovas hagyományokkal rendelkező dél-alföldi városhoz és vonzáskörzetéhez kötődik, a főfutam az Orosházi Díj lesz.

Orosházával kapcsolatban mindenképp meg kell jegyezni, hogy 2009-ben hazánkban a Kincsem Parkon kívül egy helyen futottak hivatalos versenyt, az Orosházán található Bogárzói versenypályán. Az augusztus 22-i versenynapon egy hivatalos galopp futamot rendeztek, amit Piedone (Kolozsi A.) nyert meg. A futam zászlós indítású volt, pedig az első magyar startgépet 1972 őszén épp az Orosházi Új Élet Mg. Tsz gépipari melléküzemága készítette az ausztrál E. H. Wood irányítása mellett.

Mint sokan tudják, én alapvetően optimista ember vagyok, így bízom benne, hogy az alföldi városban sikerül feltámasztani a lóversenyzést és így sok-sok startgépes indítású futamot láthat majd a helyi közönség. Talán megérjük egyszer, hogy Budapest mellett vidéken is rendszeresen rendeznek hivatalos versenyeket, Orosháza pedig vidéki fellegvár lesz.

A holnapi versenynapot nagy futtatói kedv jellemzi. Tíz magyar futamot rendeznek, futamonként 8-12 indulóval, a futó lovak száma csak kettővel marad el a száztól. Az osztott „ötbés” hendikep első részéve indul a nap, ahol nyolcan küzdenek az első helyért, majd egy tízlovas csikóverseny következik. Úgy tűnik, hogy kétéveseink közül egyre többen versenyre kész állapotban vannak, így bízom benne, hogy a szezonban nem lesz több elmaradt csikófutam.

Tele lesz a homokpálya a következő futamban (homokon maximum 12 ló indulhat), a belföldi tenyészésű lovaknak kiírt versenyben, ahol a mezőnyben három olyan háromévest is találunk, akik életük első futására készülnek. Egy 1900 méteres ötödosztályú hendikeppel folytatódik a program, majd egy sprintfutam következik, a II. osztályú Geist Gáspár Emlékverseny hendikep.

A nap V/b-s futamára tizenheten neveztek, nyolcan az első futamban versenyeztek, a másik kilenc telivér pedig a nap hatodik magyar futamában az V/b-s hendikep második részében próbál minél jobb helyezést elérni. Az 1600 méteres Csákói Díj a nap második legrangosabb futama, amiben 12 telivér indul. Erős a mezőny, jó öreg lovak mellett derbynevezett és kancadíjban is futott lovakat is találunk. A következő futam távja is 1600 méter, ezt azonban homokon futják, mivel egy III. osztályú hendikepről van szó.

Eljutottuk a napi főfutamhoz, az 1400 méteres Orosházi Díjhoz. Tizenegy telivér áll majd a startgépbe és ahogy nézem a résztvevőket, nem lesz könnyű a hármasbefutót eltalálni. Az indulók: Rushworth (Varga Z.) ugyan eddigi futásaira helyezetlen maradt, azonban jó kezdő és sosem futott még ilyen rövid távon. Tavaly még istállótársa volt Apple Luro (ifj. Fejes L.), aki közben új tréningbe került, az idén most fut először. A nagy öreg Cinkostárs (Deczki A.) is indul, ő egy hónapja a hasonló távú Székkutasi Díjban második volt. Idén még nyeretlen, de minden futamában a placcért küzdött Művész Úr (L. Kasal), aki májusban a Batthyány-Hunyady Díjban a harmadik helyig jutott. Aranyláz (Mészáros Zs.) jól kezdte az évet, azonban az utolsó három futása kevésbé sikerült. Nem úgy, mint Muranonak (Simon F.), aki legutóbbi három futását megnyerte. És nem is akármilyen győzelmek állnak a háta mögött: itthon kétszer sétálva nyert (9 és 14 hossz), Pozsonyban pedig egy Gd-1 besorolású 28.000 euro összdíjazású futamot húzott be. Csák Máté (Bakos G.) – a szürke mén talán a szezon eddigi legnagyobb javulását mutatta be, idén 3 futásból 3 győzelem! Lesz-e folytatás? Father’s Dream (ifj. Kozma I.) idei statisztikája nem ennyire szép, azonban ne felejtsük, hogy két gyengébb helyezését hosszabb távon érte el. A mondat második fele elmondható Irish Edge-re (Barabás Mónika) is, ő az idén egyébként egyszer tudott nyerni pont ilyen távon. Sérülése miatti másfél éves kihagyás után Morasco (Németh S.) nehezen találta magára, legutóbb azonban már a régi önmagát láttuk, mikor csak a klasszis Mezzanine verte meg őt. Mini súllyal fut Vanity Queen (Nagy T. II.), aki a 2400 méteres kancadíjban ugyan csak 7. lett, de rövid és középtávon mindig dobogón végzett. Ez a tizenegy ló alkotja tehát a mezőnyt, a győztes eltalálhatónak tűnik, placcra azonban szinte az egész mezőny odaérhet. A táv az utolsó futamnál is 1400 méter lesz, a versenyt azonban a homokpályán futják, hisz a verseny egy negyedosztályú hendikep lesz.

Ez lesz tehát június utolsó versenynapja, ami első blikkre kifejezetten jónak ígérkezik. Én legszívesebben már most indulnék is a Kincsem Parkba. És ha minden igaz, az időjárás is kegyes lesz hozzánk, Budapestre 26 fok körüli időt és csapadékmentességet ígérnek az időjósok.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr22111511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása