Overdose nem indul a pozsonyi versenyen, ami egyben azt is jelenti, hogy idén Ascotban sem áll rajthoz, holott a bukmékereknél a több mint egy éves kihagyás ellenére is harmadik-negyedik esély. Egészséges, sérülés sem hátráltatja, felkészítése töretlenül folytatódik, de kondíciója még nem 100%-os, így a menedzsment úgy döntött, hogy továbbra sem sietteti visszatérését és megadja neki azt a néhány hetet, ami elmaradása ledolgozásához szükséges. A PannoniaOverdose.hu Mikóczy Zoltánnal és Dr. Szmodits Zsolttal beszélgetett.

Nemrég elmondtad, hogy Overdose-t több versenybe is beneveztétek, hiszen a nevezéseket hónapokkal az adott verseny előtt meg kell tenni. Közelednek ezek időpontjai...

Mikóczy Zoltán: A ló mai munkáját látva és értékelve eldőlt, hogy Overdose június 6-án sem Pozsonyban, sem más versenypályán nem indul. Ez természetesen azt is jelenti, hogy idén Ascotban sem állhat rajthoz. Állatorvosi szempontból teljesen egészséges, ám egyértelműen látszik, hogy a kondíciója még nem megfelelő. Minden verseny 40%-a a kondíción, 40%-a a képességen és a szíven, 20%-a pedig a szerencsén múlik, felelőtlenség volna a lovat olyan feladat elé állítani, amit csak a szívével tud megoldani. Mert a szíve az vinné.

Mennyi az elmaradása?

A hiányosság néhány hét alatt behozható. Ez pont akkora különbség, hogy ha most elindítanánk, akkor csak a szívével tudná megoldani a versenyt, mert erőnlétben még nincs ott. Márpedig mindkettőre szükség van.

A pozsonyi versenynek azért lett volna egy különös íze és hangulata, hiszen jómagad felvidéki magyar vagy, Overdose pedig jelenleg Jozef Rosival szlovák tréner irányításával készül.

Kimondottan örültem volna annak a lehetőségnek, hogy újra Pozsonyban fusson a ló, arról nem is beszélve, hogy a magyar rajongóinak sem jelentett volna problémát Pozsonyba eljutni. Overdose jövője azonban mindennél fontosabb, pedig idomárjának is nagy pillanat lett volna a legrangosabb szlovák versenyben vele indulni. Talán a mostani szlovákiai helyzetet figyelembe véve is jótékony hatása lett volna a futásának, de a lónak az a dolga, hogy versenyezzen, és ne politizáljon.

Ascotban a King's Stands Stakes-ben vagy a Golden Jubilee Stakes-ben indult volna, a bukmékereknél és fogadóirodáknál pedig jelenlegi állapotában is harmadik-negyedik esély.

Nagyon megtisztelő, de ugyanakkor legalább akkora a felelősség is. Ezért abból nem engedhetünk, hogy csakis 100%-os edzettségi- és egészségi állapotban térjen vissza a pályára. Ha erre még várnunk kell, miután türelmesen vártunk már több mint egy évet, akkor ezt a rövid időszakot már ki kell bírnunk.

Overdose egészségi állapotáról, felkészültségéről, és versenyben való indulásának lehetséges időpontjáról Dr. Szmodits Zsoltot kérdeztük.

Dr. Szmodits Zsolt: Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy túl vagyunk azokon a kisebb egészségi problémákon, amik nehezítették Overdose felkészítését. A patkoláskor alkalmazott módszer a jövőben sem változik, ugyanolyan időközönként ugyanolyan módszerrel folytatjuk, mint eddig. Egészségesek a patái, túl vagyunk azon az enyhébb fokú pataproblémán, ami Németországban jelentkezett nála. Töretlenül folytatja a felkészülését.

Ami hétköznapi problémának számít, vagy lehet köze a korábbi súlyos sérüléséhez?

Pataproblémák bármelyik lónál, bármikor jelentkezhetnek. Overdose esetében sajnos a közhangulat már annyira érzékeny, hogy ha az ő nevével kapcsolatban meghallja valaki azt, hogy pata, akkor rögtön komoly problémára asszociál. Az a rendkívül súlyos betegség, ami a patáin lezajlott, mindig is egy érzékeny pont marad, és veszélyforrást jelent a számára, emiatt nagyon nagy figyelemmel és fokozatosan kell a felkészítését végezni.

Mi a véleményed a kondíciójáról?

Az általános egészségi állapota kiváló, semmiféle olyan betegsége nincsen, ami a felkészülésben, a tréningmunkában, a folyamatos edzésben hátráltatná, egészségügyi szempontból minden adott, hogy a versenyzéshez szükséges erőnlétet megszerezze. A jelenlegi kondíciójáról a trénere jogosult véleményt formálni, én ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy van egy olyan fajta tehetsége és akarata, hogy nem csak az aktuális fizikai állapota teszi képessé ilyen óriási teljesítmény leadására. Azonban nem szabad csak erre alapozni, mindenképpen mellé kell tenni a maximális kondíciót is.

Ezt hogyan, mivel méritek?

A trénere „pulzimétert” használ, amivel a ló sebességét, a megtett utat és a munkavégzés során a pulzusszámot lehet rögzíteni. GPS-ként a számítógépre rácsatlakoztatva lerajzolja a teljes megtett utat is, minden pillanatban mutatva a mért értékeket. Ez ma már nem egy ördöngösség, a lósportban is elfogadott, bár nálunk még viszonylag visszafogottan használják. A legfontosabb persze a tapasztalat, amikor a tréner látja, hogy a ló milyen teljesítményt ad le, és hogyan viselkedik, de ezek hasznos plusz információk. Persze nem ezen múlik.

Meg lehet nevezni időpontot a visszatérésére?

Akik körülötte vannak minden nap – a trénere, a lovasa, és a tulajdonosai – szeretnék legjobban, ha minél hamarabb visszatérne a pályára. Tervezni lehet neki versenyeket, sőt, kell is, mert nem lehet néhány nappal egy komoly verseny előtt nevezni a lovat, viszont az, hogy egy adott versenyre felkészíthető-e, a megfelelő munkát el tudja-e végezni, és zavartalan lesz-e a felkészülése, azaz, hogy az adott versenyben el tud-e indulni, az sajnos még a versenyt megelőző rövid időszakban is kérdésessé válhat. Akár a verseny napján a pálya minősége is megakadályozhatja az indulását. Ilyen hosszú kihagyás után az alapoktól kellett elkezdeni a munkát. Szerintem az a jó stratégia, hogy meg kell próbálni a lovat olyan ütemben dolgoztatni, ahol minimalizálódik a felkészülés során fellépő problémák lehetősége, és amikor a nagyon alapos és óvatos felkészítés során eljut arra a szintre, hogy azt a teljesítményt tudja nyújtani, amit egy verseny megkövetel, akkor az adott időponthoz közel eső tervezett versenyben részt tud venni.

A rajongók már több mint egy éve várnak erre.

Természetes, hogy mindenki szeretné tudni előre, pláne egy külföldi verseny estén, hogy szabaddá tudja tenni magát, és az utazást meg tudja szervezni. Ez teljesen érthető a rajongók részéről, és ugyanígy érthető a tulajdonosok azon ambíciója, hogy a lovuk, aki egészséges, mihamarabb fusson, ám ennél fontosabb, hogy a versenyre a legmegfelelőbb pillanatban kerüljön sor. Nem egy adott versenyre kell őt készíteni, hanem akkor kell versenyben indítani, amikor a felkészülés során eljut a megfelelő szintre.

A menedzsment óvatossága csak a sérülést követő hosszas és nehézkes felépülésnek a következménye, vagy azért bennetek van, hogy Overdose veretlensége is a tét?

Mindkettő benne van. Overdose olyan kimagasló sikert ért el a magyar galoppsportnak, és ugyan sokan túlzónak tartják, de szerintem kijelenthetjük, hogy a világ galoppsportjának is, hogy nem szabad kockáztatni azt, hogy egy még nem megfelelő szintű felkészítést követően, idő előtt induljon versenyben. Ha nem lenne veretlen, akkor nagyon egyszerűen ki lehetne próbálni bármilyen versenyszituációban, mert maximum fut egy rosszat, ami alapján lehet tudni, hol tart, készen van-e a ló. Ha ez megtörténne, akkor abban a pillanatban, hogy a veretlenségét elveszíti, csorbulna az a nimbusz, amit felépített magának. Ezért nagy a felelősség. Persze a menedzsment nem úgy áll hozzá, hogy „csak meg ne verjék”, de nem szeretnénk olyan szituációnak kitenni, hogy a nem kellő felkészültség miatt – ha a versenyt meg is nyeri, mert a szíve odaviszi – olyan sérülést szenvedjen, ami újabb hosszas betegséget eredményezhet. A mostani tréningmunkái alapján nagyon bizakodóak vagyunk. Ha nem bírná a munkákat, akkor nem lenne komoly pénzekért külföldi versenyekre sem benevezve.

Forrás: pannoniaoverdose.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr82050402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása