No Not Me (Veljko Mazsity) sétálva nyerte a 101. Nemzeti Díjat, istállótársa, Nemes Úr előtt

A szombati versenynap legrangosabb futamában No Not Me fölényes győzelmet aratott, remek, 17.4-es lefutási idővel. Mögötte a Hico istálló másik ásza, Nemes Úr illetve a Májusi Nagydíj nyerője Masterpiece ért célba. A napi főfutamban Kiskarcsi aratott váratlan, de teljesen megérdemelt, biztos sikert. A Prolongo istálló hatévese a favorizált Lester-What a Man párost utasította maga mögé. A Tenkes Kapitánya Díjában Imperiál szinte letávolozta a mezőnyt, sulkyjában a beugró Fábry Sándorral.

 

 Nagy várakozás előzte meg a rangos Nemzeti Díj futamát, hiszen a hároméves évjárat krémje képviseltette magát, ott volt két remek négyéves, Masterpiece és az a Merengő, akit nem láthattunk tavaly szeptember óta, amikor Vincennes-ban fantasztikus, 1,13.6-ot ügetett. Kíváncsian vártuk, vajon milyen formával tér vissza új trénerével, Nagy Ferenc II.-vel. Nos, azt kijelenthetjük, hogy Bagó Lajos extraklasszisa még nincs topon, mert bár hamar ledolgozta térhátrányát, a második kör derekán durva hibát vétett. Persze nem volt könnyű dolga, hisz az élen elképesztő tempóban sétált a Hico istálló – most már kijelenthetjük – Derby-esélyese, No Not Me. Veljko Mazsity idomítottja ezúttal sem hibázott a startnál, hamar az élre állt, még csak a közelébe sem tudtak kerülni a többiek a verseny során. A lefutási idő 1,17.4! Joggal lehet boldog a Csákány család, mert Nemes Úr is remekül mozgott, könnyűszerrel szerezte meg a második helyet a finisben, míg a bronzérmet az utolsó pillanatban a fantasztikus hajrát bemutató Masterpiece hozta el, Nobody-t megelőzve. Az ötödik helyre a szintén „hicos” No Fear érkezett meg.

 

 

A lassan már hagyományosnak mondható Tenkes Kapitánya Díjra nem érkezett meg Gulyás Kiss Zoltán, Fábry Sándornak kellett beugrani helyette. A showman nem udvariaskodott, élt a lehetőséggel. Imperiál gyakorlatilag letávolozta a gyengének egyáltalán nem nevezhető mezőnyt. Pintér Tamás "Oroszlán" mostanában mindig döntős, most is jól finiselt, ezúttal Kerámia-val, míg Kruchió Ágnes és Jákfa szerezték meg a harmadik helyet. Utóbbi versenye ráadásul nem is volt zavartalan, az első kanyarban nem törődve azzal, hogy teret veszít, kiengedte a falról a galoppozó versenytársat, Verebes Lindát. Exxon Valdez sokáig a frontban versenyzett, de a végére kicsit elfáradt, míg Igloo ezúttal is szépen zárkózott.

Kiskarcsi (Kolozsi László) meglepő győzelme a Zápolya díjban

A nap második legrangosabb versenyében a szlovén Lester és What a Man voltak a favoritok. Egyiküknek sem jött össze a győzelem, mert jött az a Kiskarcsi, akiről tudtuk, hogy ha jó napot fog ki, bárkire veszélyes lehet. Három nappal a Zápolya Díj előtt, a hétközi versenynapon például 17 töredéket ügetett. Most jött, látott és győzött, meglehetősen biztosan, Kolozsi László mesteri hajtásával. A két nagy esélyesnek ezúttal csak a helyezések jutottak, Inarchi-nak még az sem, hibázott az utolsó kanyarban.

Négy helyezés után megtört a jég, Metal Boy győzelmét hozta a nap első futama. A Vas Lady ivadék Lakatos Csaba higgadt hajtásával biztosan takarta le a kihagyása után remek versennyel jelentkező Nobile-t. Numero Uno második futására sokat javult és Norbert-et előzve övé lett a dobogó alsó foka.

Nem hozott sok izgalmat a hosszútávú Játszi Hendikep. A mezőny talán azt hitte, hogy a gyorsan kezdő, hamar komoly előnyre szert tevő Indíts! majd megáll a végén, de Tolnay László nagy formában lévő nyolcévesének esze ágában sem volt lassítani. A célban 20 méterrel volt előrébb, mint a mögötte haladó, megbízható Kométa. A bronzmeccsen, a szinte végig helyezettként versenyző Lejtők Hölgye-t a most is nagyot küzdő Happy Bluejay biztosan kapta el a célig. Guernica biztos helyezettként bizonytalanodott el és hibázott a befutóban, míg Klaudetta a harmadik kanyarban ugrott.

Látványos finist és a Kasztor - Vicen Pál duó győzelmét hozta a harmadik futam. Nem volt ez könnyű siker, mert az utolsó métereken Kérkedő már-már előrébb látszott, végül azonban meg kellett elégednie a második hellyel. A favorit Nótás Fanti sokáig diktálta a tempót, bronzérem lett a jutalma. Mátyásföld nyerése után most is közel látszott, de döntő pillanatban hibázott az utolsó százon, míg egy másik favorit, Nyakék a start után tette meg ugyanezt.

A fordulóstart kedvezett Honfoglaló-nak, Papp István ezúttal is hamar az élre navigálta lovát és a megszerzett előnye ezúttal kitartott a célig. Lear Király negyvenről ért fel mögé, megelőzve a most is formát futó Montreal Man-t. A gyors futamban hiába futottak többen is formát, nem tudtak érdemben beleszólni a verseny alakulásába.

Több, külön versenyt hozott az Újlengyeli Lovas Klub Kupa következő, idei második futama. Az élen Illusion Star harcolt az órával és talán a szembeszéllel, mert más ellenfele nem nagyon akadt. Bazsonyi Zsolt semmit sem bízott a véletlenre, helyenként 40-50 méterrel is vezetett, végül egy „fordulónyival” ért haza a másik favorit James előtt. Jonatán, Inspe és Jóban-Rosszban nagy csatában döntötték el a harmadik hely sorsát. A szétesett mezőnyből még Karola Magic mutatkozott, de a küzdelem hevében elugrotta magát.

Ugróversenyt hozott a kilencedik futam. A tizenegy lovas mezőnyből öten is hibáztak, akik nem tették, szinte mindannyian pénzért futottak. Kapitány és Hexe Sörn végigküzdötték a távot, végül Vudi Lajos kedvence biztosan győzött, idén először. Némi meglepetésre Imagine visszaverte a sokkal esélyesebb Krupié támadását, ezzel pedig keresztülhúzta a fogadók tikettjeit, senki sem találta el a hármasbefutót.

Jackpottal indult tehát a záró verseny, amelyet hatalmas küzdelem után Ileda Bi húzott be. Az Ádám istálló harcosa duplázni tudott, ezúttal Kelemen Tamással a sulkyjában. Kathy Sun nagyot küzdött, nem sokon múlt a győzelme, de Kicker is remekül szerepelt. Julia R., Kisasszony és Glitter Star közel végeztek a helyezettek mögött, Magiszter pedig ezúttal is hibával futott.

A következő hétvégén nincs kiemelt verseny, azt követően pedig, június első vasárnapján jön az 53. Négyévesek Nagydíja és a Lovasélet Sprinter Kupa!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr892026451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása