Ma délután magyar idő szerint 15.40 perckor kentrézik ki a starthoz az Egyesült Arab Emirátusok légitársasága által szponzorált Yorkshire Cup nyolclovas mezőnye. A meeting utolsó nagyversenyében, a Group 2-es kupában nyílik lehetőség a Dubai-ak számára, hogy kiköszörüljék a hírnevükön esett csorbát, eddig ugyanis nem tudtak jeleskedni a fesztivál egyetlen kiemelt versenyében sem. A versenyt 1927 óta, 4 éves és idősebb lovak futják, az eredeti táv 2 mérföld volt, de ez 1966-ban egy mérföld és 6 furlong-ra (2.800 méter) változott. Minden idők legsikeresebb Yorkshire Cup szereplője a tavaly hazánkba is ellátogató élő legenda, Lester Piggott volt, aki nem kevesebbszer, mint nyolcszor örvendeztette meg győzelmével a turfbarátokat. Az utóbbi tizenöt év legsikeresebb trénere Saeed Bin Suroor, aki öt nyerőt nyergelt már a Dante Festival zárónapjának legrangosabb futamában: háromszor az itáliai sztárlovasnak Frankie Dettorinak, illetve egyet-egyet az ír veterán Mick Kinane-nek és honfitársának, a tizenegyszeres champion-nak, Pat Eddery-nek, akit valóságos szentként tisztel a szakma. Lássuk az idei résztvevők névsorát.

A játékosok Kite Wood-nak és Bin Suroor – Dettori párosnak szavazták meg a legtöbb bizalmat a fogadóirodák pultjainál, e sorok megírásakor két és félszeres pénzen áll. A tavalyi Doncaster-i St. Leger-ben csak ¾ hosszal kikapó stayer korábbi eredményei is a Godolphin istálló reményeit igazolják. Igaz, a 2009-es Epsom Derby-ben csak kilencedik, de Group 3-ban három győzelem áll már neve mellett, ebből kettő a mostanihoz hasonló távon született. Az idén először starthoz álló pej mént remekül ismeri Dettori, az utóbbi öt indulásánál ő mázsált rá ki.

Kite Wood istállótársa Wajir sem képvisel rossz esélyt a futamban. A Franciaországban trenírozott és francia tenyésztésű telivér 3/1 kurzusa nyílván nem a tavalyi Prix du Jockey Club-ban azaz a Francia Derby-ben szerzett tizenkettedik helyezésnek szól, hanem tavaly szeptemberi Longchamp-i Group 3-as győzelemnek, amelyet 3.000 méteren aratott, felvillantva addig titkolt távbíró képességeit. Két- és hároméves korában úgyszólván bérlete volt a múlt héten a Kincsem Parkban bemutatkozó Anthony Crastus-nak Wajir-ra, de ezúttal úgy dönött Sheik Mohamed és Bin Suroor mester, hogy Ted Durcan szálljon nyeregbe. A két Godolphin ló idén még nem versenyzett.

A verseny újabb esélyese a négyéves Manifest, a kiváló idomár, Henry Cecil istállójából. Khalid Abdullah saját tenyésztésű telivére eddigi négy startjából csak egy volt Group besorolású, de az idén Newbury-ben futott 2.000 méteres Group 3-as verseny tizenöt lovas mezőnyében szerzett második helyezés nem vette el a tulajdonos kedvét attól, hogy újabb kihívás elé állítsa a mai napig harmadik helyezésnél rosszabbat el nem érő, egyszer már nyerni is tudó pej mént. A bukik 3/1-hez adják Manifest-et.

Szintén nagyon rövid 3/1-es odds szerepel Purple Moon neve mellett, ami barokkos túlzásnak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy Manifest tíz hosszal volt előrébb az imént említett G3-as versenyben. Akkor is csak a fejét csóválná a szemlélődő a kurta kurzusra, hacsak annyit tudna, hogy hétéves sárga herélt megnyerte ugyan élete első futását és utána még háromszor örvendeztette meg győzelmével tulajdonosát, de a legmagasabb kategóriájú siker is csak Class 1-ban született három éve. Pont ekkor azonban Craig Bennet tulajdonos arra gondolhatott, hogy senki sem próféta a maga hazájában, s lovával elindult világot látni. Azt is megfogadta, hogy csak Group versenyben indítja majd lovát, s lássanak csodát a következő eredményeket sikerült produkálnia: Ausztráliában hatodik, majd második hely G1-ben, majd egy Longchamp-i G2-es második helyezés – csak nyakhosszal vétette el a győzelmet. A két verseny között hazaugrottak Goodwoodba, de csak azért, hogy Listed-ben betlizgessenek (ötödik hely). A következő hónapban már Tokyoban kellet fülelnie Jamie Spencer-nek Purple Moon-on, hogy megértse a japán indító felszólítását a Japan Cup-on. Itt csak kilencedikek lettek, de micsoda veseny volt! Csupán négy hosszra voltak a nyerőtől! A kökemény Purple Moon két hét múlva már Hong Kongban ropogtatta a zabot és készült a szintén G1-es Chatay Pacific Hong Kong Vase-ra, ahol az Olivier Peslier lovagolta Doctor Dino-tól csak rövid fejhosszal kapott ki. Néhány hetes pihenő után a napfényes Dubai-ban találta a 2009-es esztendő világjáróinkat. A Group 2-es Dubai City of Gold-on egy negyedik hely sikerült (2 ¼ hosszra a nyerőtől), s a 3 millió font összdíjazású Dubai Sheema Classic-ban (amelyet a rendkívül rokonszenves Ahmed Ajtebi nyert Eastern Anthem-mel) harmadik lett az összeszokott páros. Az öldöklő küzdelemben Ajtebi orrhosszal nyert, Jamie Spencer és Purple Moon rövid fejhosszal harmadik. Ezzel a futásával több, mint 300.000 fontot keresett Purple Moon, így emelve 1 millió 100.000 font felé életnyereményét. Ezt a teljesítményt nevezik hősiesnek, így a 3/1-hez odds is érthető, szó sincs túlzásról.

A hetvenkettedik startjára készülő, 9/1-es odds-szal rendelkező, amerikai tenyésztésű, nyolcéves Nanton-t, ha nem is nevezhetjük világutazónak, de el kell ismernünk, hogy a mezőny legrutinosabb lova. A veterán szürkén jóformán az összes sztárzsoké ült már, pénzes helyezése senkit sem lepne meg.

Az élete legjobb szereplését tavaly Ascot-i második helyezésével Listed-ben nyújtó Oasis Knight-tól és Jimmy Fortune-től tisztes helytállást, esetleg szintén egy pénzes helyezés elcsípését remélheti a kékvérű tulajdonos, Lady Tennant. Győzelmük esetén mélyen nyúlnak majd a könyvesek zsebükbe, 33-szoros pénzt fizetve.

Az esélytelenek nyugalmával áll a startgépbe Furmigadelagiusta Paul Hanagan-nel nyergében. Bár a nyelvtörőnek is beillő nevű sárga tavaly tudott egy Listed-et nyerni, a fogadóirodák és a szakma erősen kételkedik jó szereplésében. Utoljára szólunk Clowance-ről, aki volt már negyedik és második is G1-ben, s ez utóbbi az Irish St.Leger volt, de startja bizonytalan, mert trénere, a Marlborough-i Charlton mester csak szakadó esőben lesz hajlandó indítani.

 

Véleményünk: Kite Wood, Manifest, Purple Moon.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr522002655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása