A holnapi napon, május 13-án futják York-ban a totesport Dante Stakes-et, amelyet 1958 óta minden évben megrendeznek, s a szakma az Epsom Derby egyik nagy előfutamának tekint. A versenyt csak hároméves mének és kancák futhatják egy mérföld, 2 furlong és 88 yard-os (2.092 méteres) távon. A verseny névadója az 1945-ös Derby győztese, Dante, aki három évvel korábban az Észak-Yorkshire-i Middleham-ben, a szerény elnevezésű Manor House Stud-ban (Udvarház Ménes – a Manor House gyakori elnevezés angol földön, előfordulása a magyar Kossuth Lajos utcáéval vetekszik) látta meg a napvilágot. A Sir Eric Ohlson tenyésztette pej mén apja a világhírű Nearco, anyja Rosy Legend volt. A Yorkshire-iek azért tekintik szívügyüknek Dante emlékét, mert a mai napig ő volt az utolsó azon a tájon tenyésztett ló, aki győzedelmeskedni tudott a háromévesek legnagyobb erőpróbájában, s elhódította a halhatatlanságot jelentő kék szalagot. 1945-ben, az addig hét versenyében veretlen Dante nyakhosszal kapott csak ki a 2000 Guineas-ben Court Martial-tól, de a kivételesen Newmarket-ben futott Derby Stakes-ben visszavágott legyőzőjének. Ez volt élete utolsó futása. Végzetes szembetegséget kapott, vaksága ménesbe kényszerítette, ahol még 1956-ig látta el sikeresen feladatait fedezőménként.

 

Az elmúlt évek olyan szupersztárjai tudtak a Dantéban és a Derby-ben is nyerni, mint Benny the Dip, North Light, Motivator vagy Authorized, tehát a brit futtatókat biztosan nem nyomasztja az a babona, amely magyar sporttársaikat minden bizonnyal, hogy tudniillik, a szintén e távra, hároméveseknek kiírt Alagi Díj győztese nem remekel majd a Magyar Derby-ben. Idén nem jött össze nagy mezőny York-ban, mindössze hatan állnak starthoz, s e hat lóból öt nevezve is van a június 5-én megrendezendő Investec Derby Stakes-re is.

 

A mai napon a kasszáknál két favorit fej-fejt vezeti a fogadási listát: Chabal és Workforce. Chabal a Maktoum család kék silk-jében lép majd gyepre, Frankie Dettori-val a hátán holnap 14.40 előtt néhány perccel. A tavaly az írországi Leopardstown-ban győzelemmel debütáló pej mén további három futásából egyszer másodikként ért célba a szintén ír Curragh legendás pályáján, a Group 1-es Vincent O'Brien National Stakes-ben, majd egy októberi Newmarket-i szintén G1-es fiaskó után (tizedik hely) a menedzsment úgy döntött, hogy az addigi lovas Kevin Manning helyett Frankie Dettori-t ültetik fel az idén áprilisi Sandown-i Group 3-as bet365 Classic Trial-ban. Nem okozott csalódást a talján zseni, több, mint két hosszal nyert a 2.000 méteres versenyben.

Workforce, favorizálása túlzásnak tűnhet, ha tudjuk, hogy a Sir Michael Stoute-nál álló King's Best csikó életében csupán egyszer futott, akkor is nyeretlen kétévesek „maiden” futamában, s bár ezt megnyerte, s olyan remek lovas szerződött rá mostanra (egyébként előző futásakor is), mint Ryan Moore, ez alkalommal a táv 600 méterrel hosszabb lesz, s kihívói is tapasztaltabbaknak látszanak. E fenti két ló kurzusa 5/2 és 9/4 között változik szinte pillanatról pillanatra.

 

Kicsivel hosszabb, de egyforma odds-ok, 4/1 szerepelnek Cape Blanco és Coordinated Cut nevei mellett. Cape Blanco karrierje tűnik a legegyszerűbbnek és a legsikeresebbnek a mezőnyből. Három start, mind a három 7 furlongon, három győzelem, utolsó kettő Johny Murtagh-val G3-ban és G2-ben. O'Brien mester joggal bízhat sárgájában, még akkor is, ha tudjuk, hogy Cape Blanco idei első versenyét látjuk majd holnap. Coordinated Cut annyiban hasonlít Workforce-ra, hogy benne is talán a kelleténél jobban bíznak a könyvesek. Eddigi három futásával nem kápráztatta el a lóverseny barátokat, még akkor sem, ha tudjuk, hogy ebből kettőt nyert. E győzelmek ugyanis Class 3 és Class 2 kategóriában születtek, élete egyetlen Group 1-es versenyében csalódást okozott. Holnap ismét az ír Jamie Spencer-rel bizonyíthat.

 

Fogadási szempontból kiegyenlített eddig a verseny, mert a maradék két telivér is egymáshoz közeli 20/1 és 25/1 esélyt képvisel. A Fair Trade-re Jimmy Fortune-t szerződtető tulajdonos, Raymond Tooth bizonyára nem csapja zálogba a családi ezüstöt, hogy feltegye lovára. A három startjából elsőre második, másodikra első, sárga mén szélső esély, még akkor is, ha tudjuk, hogy legutóbbi szereplése a 2000 Guineas-ben volt Newmarketben. Akkor tizedik lett, most ennél biztosan előrébb végez majd, de helyezése meglepetést okozna.

A mezőny nagy kérdőjele Circumvent. Bár ő az egyetlen ló, aki nincs nevezve az Epsom Derby-re, s az ő kurzusa a leghosszabb a többi ló közül, eredményei biztatóak. Az utolsó három futását a francia földön, Group 3-as versenyekben futó angol tenyésztésű sárga rendre becsülettel teljesítette, még akkor is, ha tudjuk, hogy gyengülő tendenciát mutatnak e versenyek. Nyert, megverték illetve harmadik lett. A táv is neki kedvez, sikereit rendre mérföldes, illetve mérföld és 2 furlong-os távon aratta. Circumvent a mezőny egyetlen heréltje, a többiekre még várhatnak kellemes ménesbeli évek. A lóversenyzés azonban produkálhat olyan meglepetéseket, mint amilyeneket tavaly is láthattunk az Egyesült Államokban. Gondoljunk csak Mine That Bird-re!

 

Véleményünk:

Chabal, Cape Blanco, Circumvent

 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr641998108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása