A Janek Géza Emlékverseny a vasárnapi főfutam

 

Két hét szünet után folytatódik a szezon a galoppon. Ahogy nézem, a futtatói kedvvel semmi gond nincs, ugyanis a nagyszámú nevezések miatt tizenkét futamot írt ki a versenyszervező, amire rég volt már példa.

Szokás szerint a nyeretlenek versenyébe érkezett a legtöbb nevezés, az 1600 méteres homokpályás versenybe 35 telivér nevezett, így a futamot három részre kellett osztani. A nap egy ilyen futammal indul, majd a harmadik és ötödik futamban szabadul meg még valaki a nyeretlenségétől.

A csikófutamban a fél mezőnynek sokat hozhat a nyeretlenség elvesztése, ugyanis újból ott a Yearling Bonus megjegyzés a nyeretlen kétévesek versenye mellett. A nyolclovas mezőnyből négyen nyerhetik meg a 10.000 angol fontot, ráadásul ez a négy csikó már valamennyi versenyrutinnal is rendelkezik, így meglepetés lenne, ha a győztes nem a bónuszra jogosultak köréből kerülne ki.

Július második versenynapján a lovasok a szokásosnál nagyobb figyelmet kapnak. A futamok egy része legendás zsokék nevét viseli, az engedményes lovasok versenysorozata egy újabb állomáshoz érkezik, a championátus jelenlegi állása szerinti legjobbak pedig egy háromfutamos lovasbajnokságban mérik össze tudásukat.

A negyedik futam, az 1600 méteres Papp István II. Emlékverseny (IV.kat.) még nem számít bele a pontversenybe, a hatodikként lefutásra kerülő Keszthelyi István Emlékverseny (II.o.) azonban igen, mint ahogy az azt követő, 1400 méteres Varga Lajos Emlékverseny Hendikep (V.o.) is. A 25 versenyt nem nyert engedményes lovasok számára kiírt Németh Ferenc Emlékkupa a 3. fordulójához érkezett, vasárnap ez a mérföldes futam lesz a nyolcadik a sorban. A lovasbajnokság záró futama pedig a nap kilencedik futama, a Gutai János Emlékverseny (III.kat.) lesz.

A nap főversenye a Janek Géza Emlékverseny (I.kat.), az 1200 méteres távon a következő mezőny áll startgépbe:

Makaam (Varga Z.) – az ötéves mén egy nagyszerű győzelemmel és pályarekorddal kezdte az évet, azóta egy pozsonyi betli mellett három második helyet tud felmutatni. A sárga ilyen távra a Kincsem Parkban legutóbb tavaly augusztusban a Kozma Ferenc Emlékversenyben (Listed) futott, akkor a második helyen végzett.

Amfetamin (Mészáros Zs.) – a szezon kezdetekor megnyerte a Pestmegyei Hendikepet (I.o), azóta volt két helyezetlen futása, illetve az extrém rövid távú Villám Díjban (I.kat.) egy harmadik helye.

Spinning Crystal (J. Pavlicek) – az idén már hétéves kanca háromszor futott eddig, két harmadik helyezés mellett egy közeli ötödik helyet tud felmutatni. Tavaly második lett ebben a futamban, két éve viszont ő nyerte meg.

Álmos (S. Georgiev) – a négyéves sárga tavaly nagyon eredményes volt sprint távon, az idén azonban még nem sikerült nyernie. Legutóbb a Flandorffer Tamás Emlékversenyben (I.kat.) helyezetlenül futott.

Dancing Hussy (Németh S.) – a mezőny egyetlen háromévese, aki eddig az év egyik nagy csalódása, hisz a kétéves listavezető idén még egy pénzes helyezést sem tudott elérni. Legutóbb viszont a távoszlopig vezette a mezőnyt, holnap pedig pont kétszázzal lesz rövidebb a táv annál.

Grafit (ifj. Kozma I.) – idén egy győzelmet szerezett az ötéves mén, egy II. osztályú hendikepet sikerült megnyernie. Ezen a távon jól szokott futni, igaz valamivel alacsonyabb osztályokban.

Tyrannus (Simon F.) – idén szorgalmasan gyűjti a második helyeket, hét futásból négyszer is második lett. Hetek óta mindig közel végez, de nyernie nem sikerült, legutóbb a Flandorffer erős mezőnyében közeli negyedik lett.

A napot két emlékverseny hendikep zárja, a hosszú távú 1900 méteres futamban Esch Győzőre és Sándorra, az 1200 méteres sprintversenyben Bonta Ferencre emlékezünk. A versenynap részletes programját itt olvashatják: http://www.kincsempark.com/versenyek/galopp.pdf A heti Távoszlop Tippek pedig már a kora délutáni felkerülnek oldalunkra.

Ami az időjárást illeti, úgy tűnik az idén a galopp szünetre korlátozódott a nyár, mivel holnap is az idén megszokott vacak idő várható vasárnap. Csapadék ugyan kevesebb várható, mint amennyi ma esik, de a 20 fok körüli hőmérséklettel csak októberben lennénk elégedettek. Szóval érdemes ősziesen felöltözni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr563090849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása