Start!

2011.04.02. 16:02

Újra galopp a Kincsem Parkban

 

Április első hétvégéjén kilenc futammal rajtol a 2011-es galopp szezon. A nyitónapi főfutam szokás szerint az I. kategóriás Megnyitó Verseny lesz, emellett a Pestmegyei Hendikep (I. o.) és az Áprilisi Díj (IV. kat.) és emelkedik ki a programból.

A hagyományoktól eltérően az év első futama nem a Megnyitó Verseny, hanem a Szezonnyitó Hendikep lesz. A kis képességű lovak versenyében egész szép mezőny jött össze, tíz telivér áll majd a startgépbe, a mezőnyben egy hároméves telivért is találunk (Lángnyelv).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Black Mast megnyeri a Kincsem Park Díját

A Megnyitó Versennyel folytatódik a program, az 1600 méteres futamban heten indulnak:

Black Mast (J. Pavlicek) – az idén már magyar tréningből futó fekete telivér cipeli a topsúlyt. Ribárszki Sándor idomítottja tavaly az év második felében nagyon magára talált, utolsó három versenyét megnyerte, utolsó futására könnyen vert komoly ellenfeleket, igaz kétszázzal rövidebbre.

Sarpedon (S. Georgiev) – a Telivér Farm hatévese tavaly megnyert egy I. kategóriás versenyt, rövid nyakhosszal második lett az FVM Díjban, és ott volt a Kincsem Díjban is, ahol jó formát futva helyezetlen lett. Általában hosszabbra szokott futni, de nyert már versenyt erre a távra is, holnap a 2010-es champion zsoké üli.

Ypsilon King (J. Línek) – a verseny egyik esélyese, tavaly megnyerte az LFB Díját, harmadik lett az Imperiál Díjban és Pozsonyban is komoly futamokban szerzett helyezéseket. A szlovák tulajdonú telivér idén magyar tréningből fut, könnyen lehet, hogy istállótársával (Black Mast) kell megküzdenie a győzelemért.

General Ludd (ifj. Kozma I.) – a Telivér Farm másik lova a futamban, 2010-ben egyszer tudott nyerni, egy II. kategóriás versenyt épp erre a távra. A futamban induló istállótársával versenyben felváltva verik egymást, köztük holnap a pillanatnyi forma dönthet.

Aranyláz (Kígyós J.) – a megbízható hatéves mén november végén győzelemmel fejezte be az évet, de már tavasszal is ért el jó eredményeket, például a 2010-es Megnyitó Versenyben, ahol harmadik lett. Megszokott lovasa eligazolt az istállótól, ezért holnap új kézben fut.

Művész Úr (Németh S.) – az Althaus istálló hétéves ménje tavaly balszerencsésen versenyezve nyeretlen maradt, de rendszeresen küzdött a győzelemért, volt amikor csak egy orrhosszal maradt alul. Ebben a kategóriában mindig számolni kell vele.

Badguy (L. Kasal) – a jó képességű telivér tavaly nem tudott győzelmet aratni, egy második hely mellett további három pénzes helyezést szerzett. Csak nagyversenyekben, erős ellenfelek ellen futott, a holnapi távnál mindig hosszabbra. Holnap ő viszi a legkisebb súlyt, tavalyi formái alapján akár a győzelemért is küzdhet.

A legrangosabb futamot a legnépesebb követi, a Nyeretlenek Versenyében ugyanis tizenegy ló áll a gépbe. A tizenegy indulóból öten most debütálnak, érdekes, hogy a pályafutásokat most kezdő lovak közt két négyévest is találunk (a futam többi kilenc indulója hároméves). Negyedosztályú hendikep nyolc indulóval 1900 méterre, majd másodosztályú hendikep hét indulóval 1600-ra, ez a versenyprogram következő két állomása. Majd a IV. kategóriás Áprilisi Díj következik, az 1600 méteres futam nyolc indulójából hárman képviselik a derbykorosztályt.

Az ötödosztályú lovak is futnak egy 1600 méteres versenyt, majd a sprintereké a főszerep, mivel a nap nyolcadik futama az 1200 méteres Pestmegyei Hendikep lesz. Az I. osztályú futamban heten indulnak, csupa olyan ló, akiket általában díjakban szoktunk látni. Az év első versenynapja egy harmadosztályú 1400 méteres hendikeppel zárul, amelyikben kilenc telivér áll rajthoz.

Ez tehát az első versenynap választéka. De holnap azt gondolom a versenyek mellett legalább olyan izgalmas lesz az új pálya debütálása is. Sosem hittem volna, hogy valamikor is építőipari alapanyagok definíciója után fogok kutakodni, de az új pálya kapcsán most erre is sor került. De legalább most már tudom, hogy milyen különbség van az építőipari szabvány, a talajtani meghatározás és a köznyelvi elnevezés között homok-sóder viszonylatban. Abban pedig nagyon bízom, hogy a kapkodó befejezés ellenére, a kifogásolt hiányosságok javítása után a Kincsem Parkban tényleg egy all-weather pálya áll a galoppsport rendelkezésére. Továbbá abban is reménykedem, hogy a gyep pálya felújítása gördülékenyebb lesz és májustól egy sűrű növényzettel borított sima pályán futják lovaink a nagyversenyeket.

Idén itt a Távoszlopon indul egy új rovat, a Távoszlop-Tipp, ahol próbálom megjósolni a futamok befutási sorrendjét. Reményem szerint minél nagyobb sikerrel.

És akkor mi is van még? Ja igen, a versenynap programját itt olvashatják: http://www.kincsempark.com/versenyek/galopp.pdf

És végül a szokásos időjárás jelentés. Kellemes késő tavaszi idővel köszönt be a galopp szezon. A várható hőmérséklet 18-22 fok közt várható, az általam végignézett meteorológiai weboldalak közül egy kivételével mindegyik napos időt jósol. El sem tudok jobb vasárnap délutáni programot képzelni a lóverseny látogatásnál!

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr932793905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása