Öröm belenézni a holnapi galopp programba! Tizenegy futam, futamonként 8-12 indulóval, bár minden vasárnapunk ilyen lenne. A napi főfutammal pedig minden idők legeredményesebb magyar lovasára Kállai Pálra emlékezünk, aki már négy éve nincs közöttünk.

A programon lévő száznégy telivér első kilencfős csoportját a nap „ötbés” hendikepében láthatjuk, délben ezzel indít a versenynap. A vegyes mezőnyben egyetlen közös pont akad, idén mindannyian nyeretlenek, így aki győzni tud, az a 2010-es nyeretlenségét is elveszti. Rengetegen neveztek a nyeretlen kétévesek versenyébe, így osztani kellett a futamot. Mivel nagyjából fele-fele arányban neveztek importokat és hazai tenyésztésű csikókat, e szempont mentén felezték meg a társaságot. Így a második futamban a nyolc import versenyez egymással, a társaság fele most debütál. További érdekessége a versenynek, hogy a mezőnyben két szlovák és egy horvát telivér is indul. A magyar tenyésztésű csikók a negyedik futamban indulnak. Ők kilencen lesznek, itt a mezőny harmada nem futott még versenyben. Galoppban az időnek általában nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani, de jelen eseten érdemes lesz összehasonlítani a két csikófutam lefutási idejét, hisz a két futamközt csak egy óra telik el, így a körülmények és a pálya talaja árhatóan azonosak lesznek. A nyeretlen kétévesek két futamát az 1000 méteres Détári Sándor Emlékverseny köti össze. A homokpályás sprintfutam 12 fős mezőnye nagyon érdekes, az I. és az V/b közt szinte mindegyik hendikep osztályból érkezik induló, ezért nem meglepő a vitt súlyok két szélsőértéke közti 17 kilós különbség.

Egy egyenespályás sprintverseny, az 1200 méteres Kőbányai Díj lesz a nap ötödik futama. A II. kategóriás versenyben kilencen mérik össze erejüket, és ez a futam is nemzetközi lesz, mivel az indulók közt találunk egy szlováktréningből érkező telivért is. Belföldi tenyésztésű nyeretlen lovak versenye a hatodik futam, nyolcan indulnak benne, hét hároméves és egy négyéves telivér. Érdekes, hogy ez lesz a nap egyetlen olyan futama, ahol csak pej színű lovakat láthatunk. Annál színesebb lesz a Holdas János Emlékverseny mezőnye. A harmadosztályú, 1400 méteres hendikep tíz telivére négy különböző színben pompázik, ezek közül most a leggyakoribb – négy induló – a sárga lesz. A kétévesek számára kiírt Aquincumi Díj lesz a nap nyolcadik futama. Két import és hat magyar tenyésztésű csikó fut 1200 méterre, köztük hárman vannak olyanok, akik mindjárt egy díjban kezdik pályafutásukat.

És akkor a főfutam. Négy évvel ezelőtt szokásom szerint húsz perccel az első futam előtt érkeztem a Kincsem Parkba. A lovak nagyjából akkor érkeztek a jártatóba, de igazából nem rájuk figyeltem, hanem a mentőt néztem a mázsaház mellett, hogy vajon mi lehet az oka, hogy ott áll. Közben a jártatóban lenyergeltek egy lovat (talán Aymara volt, de ezt nem merem biztosan állítani), belenéztem a Turfba, és hirtelen nagyon rossz érzés fogott el. Az akkor 73 éves Kállai Pál neve szerepelt a ló neve alatt és hirtelen bevillant, hogy mentő a mázsaháznál, lovascsere, itt valami nagy baj lehet. Nagy volt a baj, a mesterzsokét elvitte a mentő, kórházba került, már nem tért magához és néhány nap múlva meghalt. Viszont, ha lehet szép egy halál, akkor ez az volt. Kállai Pál sokszor elmondta, hogy a pályán, verseny közben szeretne meghalni, és akarata majdnem beteljesedett, hisz rajta volt már a lovagló öltözék, készült a hamarosan kezdődő futamra, mikor elvesztette eszméletét. Én nem tudok ennél szebb befejezést egy zsoké számára. Egy héttel később a Budapesti Díj már Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díj néven futott és fut azóta, így holnap is. És akkor nézzük a holnapi verseny mezőnyét:

Admirális (J. Línek) – a tavalyi derby óta nem nagyon ment a négyévesnek, egészen idén augusztusig. Azóta egyre javuló formákkal egy második és két első helyet szerzett, legutóbb erre a távra nyerni tudott, igaz II. osztályban.

Apple Luro (ifj Fejes L.) – idén sokáig nem jött ki, csak nyáron kezdte a szezont. Azóta egyre jobb, mindig számolni kell vele, az Imperiál Díjban negyedik volt, két hete megnyert egy I. kategóriás versenyt.

Father’s Dream – idén még nyeretlen, de mindig tűzközelben van a négyéves herélt. Hetek óta amolyan örök helyezett, 2-3. helyezéseit II-III. osztályban érte el.

Makaam (V. Janácek) – idén már három győzelem áll a neve mellett, abból az egyik erre a távra, bár alacsonyabb osztályban. Legnagyobb sprintversenyünkben a második volt, majd szintén második egy I. kategóriás versenyben, eddigi legmagasabb formáját holnapi lovasával érte el.

Művész Úr (Mészáros Zs.) – idén rangos versenyekben midig közel végzett, legjobb eredménye egy harmadik hely a Listed besorolású Batthány-Hunyady Díjban. Indult a Buccaneer Díjban is, de nem ért célba, mert lovasa feltartotta.

Xi (Varga Z.) - sérülés miatt az idén még csak kétszer tudott futni a sárga mén. Tavaly második volt ebben a versenyben, ez mellette szól, a sok kihagyás azonban ellene, mivel május óta nem futott.

Ypsilon King (J. Pavlicek) – a szlovák klasszis utónevezéssel került be a futamba. Az ötéves mén idén még nyeretlen, a szezonban nálunk egyszer futott, akkor az Imperiál Díjban harmadik helyezést ért el, ott verte több mostani versenytárást is.

Eliza Griffith (S. Georgiev) – a pej kanca nagyon váltakozva fut, egy hónap leforgása alatt ugyanolyan távon és kategóriában volt nyerő és helyezetlen is. Futott az Imperiál Díjban is, de csak a 8. helyen végzett.

National Nice (ifj. Kozma I.) – idén még nyeretlen az ötéves kanca, aki inkább valamivel rövidebb távon ér el jobb formákat. Legutóbb negyedik volt egy százzal rövidebb, I. kategóriás versenyben.

Spinning Crystal (J. P. Lopez) – a sprinterkirálynő, aki 2007 júliusa óta csak rövidtávon fut. Legutóbb a Kozmában volt harmadik. Ha a táv kétszázzal rövidebb lenne, akkor nálam ő lenne az első számú esélyes, így viszont kíváncsian várom az utolsó kétszáz métert. Ha a lovasának sikerül jól beosztania…

Ideo (F. Drozda) – a hároméves mén idei egyetlen győzelmét Pozsonyban szerezte. Legutóbb az Elit kategóriás BBAG Díjban volt harmadik, arra a formájára rá kellene tenni a jó szerepléshez.

Cemberlitas (J. Havlík) – nála nem nőtt, hanem rövidült a táv ezzel a versennyel, ilyen rövidre legutóbb csikókorában futott. Idei jobb eredményei az I. kategóriás Erzsébet Királynő Díj második és a Kancadíj negyedik helye volt, jóval hosszabb távon. Legutóbb kétszázzal hosszabbra helyezetlen volt.

Ez tehát a főfutam mezőnye, ahol borzasztó nehéznek tűnik a nyerő megtippelése, hát még a befutási sorrendé. Szerintem kiegyenlített lesz a játék, azt hiszem holnap mind a négy játéktípust érdemes lesz játszani. A napot egy ötödosztályú hendikep zárja majd, nyolc indulóval.

A versenynap részletes programját itt olvashatják: http://www.kincsempark.com/versenyek/galopp.pdf

Időjárás ügyben végre valamivel jobb a helyzet, mint az elmúlt hetekben. Most gyönyörűen süt a nap és az időjósok szerint holnap is valami hasonlóra számíthatunk. Szóval napsütés és 14-15 fok körüli hőmérséklet, ami így október közepe felé kellemesnek mondható. Most jöjjenek a Kincsem Parkba, amíg ilyen szép az idő!

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr122358411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása