Vasárnap ismét a kétévesek játsszák a főszerepet a Kincsem Parkban, hisz a napi főfutam a csikók részére kiírt Szent László Díj (korábban Kétévesek Nagydíja) lesz. Valamint megrendezik az év első gátversenyét, ahol ugróversenyt még nem nyert telivérek versenyeznek, és Ebreichsdorf után most Budapesten csapnak össze az amatőrlovasok a Duna Kupa második fordulójában.

Lassan a szezon vége felé járunk, de mivel az előző vezetés száműzni kívánta a gátversenyeket a Kincsem Parkból, csak most a váltás után kerülhet sor az év első ugróversenyére. A nap tehát a Varga Miklós Emlékverseny – Kezdők gátversenyével kezdődik, ahol hét telivér indul neki a 2800 méteres távnak. A favorit Szlovákiából érkezik, ő nem más, mint a „pálya ördöge”, azaz Pistenteufel, egy ötéves, ugróversenyekben rutinos telivér, akit ráadásul az ugróchampion Martin Cagán lovagol. Rajthoz állása egy rövid fejhosszon múlt, mivel legutóbb csak ennyivel maradt csak le a nyerőtől és maradt nyeretlen ugróversenyekben. Most mutatkozik be ugróversenyben a 2007-es derby 3. és 4. helyezettje Tanger (P. Misún) és Marcipán (Kövesdy Zs. am.). Szintén debütáns az egykor klasszisok közt futó, most kilencéves Kispajtás (Kiss S.) és indul, a gáton két éve egy negyedik helyet szerzett Neardown Knight (Nagy L.). A mezőnyben két háromévest is találunk. Snow Bridge-t (Deczki A.), aki a Kancadíj óta nem tudta megközelíteni sem akkori formáját és végre talán láthatjuk versenyben is Holdfényt (M. Rigo), aki startgép fóbiája miatt idén sok próbálkozás ellenére még csak kétszer futott. A program a nyeretlen kétévesekkel folytatódik, a tizenegy induló három országból érkezik (lesz szlovák és szerb vendég is), a mezőnyből négyen most debütálnak. A harmadik futam egy harmadosztályú hendikep lesz, itt tíz ló fut majd 1600 méterre, ezután egy importok számára is nyitott nyeretlen verseny következik tizenegy indulóval 1900 méterre.

Az I. kategóriás Bérczy Károly Emlékverseny lesz a nap ötödik futama, a tízlovas mezőnyben több olyan telivért találunk, akiket az elmúlt hetek nagydíjaiban láthattunk. Ezután két futamon keresztül a sprinterek következnek. Ötödosztályú hendikep nyolc lóval 1100 méterre a homokon, majd másodosztály 1300 méteres egyenes pályára a gyepen, ez utóbbi futam tizenegy résztvevővel. A Duna Kupa – Nemzetközi Amatőrverseny lesz a nap nyolcadik futama, az amatőr csapatversenyben Kocsis Edina és Virág András alkotja a magyar csapatot (indul még magyar amatőr a futamban, de az ő eredményük a hivatalos pontversenybe nem számít bele). A pontversenyben az első nap után Ausztria vezet 13 ponttal, második Magyarország 7, harmadik Szlovákia 6 ponttal. A sorozat harmadik, egyben befejező napján Pozsonyban rendezik meg, három hét múlva.

Kilencedikként a napi főfutamot, a Szent László Díjat rendezik. A verseny Listed besorolású, kétéves kancák és mének indulhatnak benne, összdíjazása 2,4 millió forint, távja 1400 méter. A futam indulói:

Corona Osama (ifj. Fejes L.) – a pej mén a legeredményesebb Milestone ivadék, a mezőny legrutinosabb indulója, hisz holnap már hatodszor áll rajthoz. Bemutatkozó futásán kívül mindig dobogón végzett, az Arquana-Babieka Díjban harmadik volt, a Blaskovich Emlékversenyt megnyerte, küzdelmet követően fejhosszal verte Zylant.

Ost Star (S. Georgiev) – a sötétpej mén bemutatkozó hatodik helyét egy harmadik követte. Annál a futásnál azonos súly mellett másfél hosszal volt - a most egy kilóval többet cipelő - Corona Osama mögött.

Zylan (Bakos G.) – a mezőny harmadik ménje győzelemmel kezdett egy nyeretlen kétéves versenyben, majd az Arquana-Babieka Díjban 4., a Blaskovichban 2., mindkétszer közvetlenül Corona Osama mögött.

Dule’s Dream (L.Kasal) – a szerb vendég eddig mindössze egyszer futott, az a futás azonban tiszteletet parancsoló, mivel Firenzében egy 1400 méteres csikófutamban történt, ahol a pej kanca negyedik lett.

Lacis Whip (Paizs G.) – a szenttamási kanca mindjárt egy harmadik helyezéssel debütált, majd a Gróf Károlyi Emlékversenyben csalódást okozva az utolsó helyen ért célba.

Poker Face (N. Murru) – a sárga kanca minden futására egyenletesen jó teljesítményt nyújt. Második hellyel debütált, majd megnyerte az Arquana-Babieka Díjat, legutóbb pedig a Károlyiban Tiny Smile és Pray From Heaven között a harmadik helyen végzett.

Pray From Heaven (J. Havlík) – a Shirocco kanca második futására vesztette el nyeretlenségét, legutóbb a Gróf Károlyi Emlékversenyben indult, ahol pénzért futott, a negyedik helyen végzett.

Tiny Smile (Varga Z.) – a pej kancát rögtön a mélyvízbe dobták, ugyanis bemutatkozó futása a Gróf Károlyi Emlékversenyben volt, ahol mindjárt a második lett, hét hosszal verve a harmadik helyezett Poker Face-t.

Ez tehát az idei Szent László Díj mezőnye, ahol számomra úgy tűnik, hogy a három mén nagyon közel van egymáshoz, köztük a pillanatnyi forma dönthet, de közülük még a legjobban szereplőt is könnyen megelőzheti egy, vagy akár több kanca. Talán az elsőre nagyon meggyőző Tiny Smile, vagy a szerb vendég, de könnyen küzdelembe kerülhet Poker Face vagy Pray From Heaven is. Holnap valamivel öt óra után okosabbak leszünk.A főfutam után egy hendikep zárja a napot, a negyedosztályú, 1400 méteres versenyben tizenegyen futnak majd.

A versenynap programját itt olvashatják: http://www.kincsempark.com/versenyek/galopp.pdf

A belváros vagy Buda felől autóval érkezők figyelmét felhívnám arra, hogy most rendezik a 25. Budapest Nemzetközi Maraton és Futófesztivált, emiatt útlezárások nehezíthetik, lassíthatják a kijutást a Kincsem Parkba. Ezzel érdemes számolni, bosszantó lenne emiatt lekésni a gátverseny előtti próbaugrást, esetleg magát a versenyt. Ami a várható időjárást illeti, bízom benne, hogy a meteorológusok előrejelzése a múlt vasárnapihoz hasonló módon jön be. Akkor szinte egyöntetűen esőt jósoltak – ennek köszönhetően néhány „galopp szűz” ismerősöm már szombat este lemondta a másnapi lovit – végül megúsztuk a napot csapadék nélkül. Most hasonló a helyzet, 18 fok körüli hőmérséklet mellett mindenki esővel riogat, én azonban inkább arra fókuszálok, hogy az egyik meteorológiai weboldal szerint az előrejelzés beválási esélye mindössze 68%. Ettől függetlenül azért nem árt esernyővel, esőkabáttal készülni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr42322299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása