Hanno Voutilainen idomítottjai nyerték az év legjelentősebb nemzetközi versenyeit

 

Szombaton kora este, a Marschall József Emlékverseny és a 96. Hungária Díj lefutása után, Lineker szinte már szállóigévé vált gondolata jutott eszembe. Igaz, a Kincsem Parkban nem a labda pattogott és ezt a játékot nem huszonketten, hanem kétszer kilencen játszották, a végén azonban itt is a németek nyertek. Mindkét nagy nemzetközi versenyben, a papírformának megfelelően a vendégek taroltak. Hanno Voutilainen idomárhajtó, Marcello X és Parisienne Blue révén közel ötmilliót vihetett haza, a sajnos nem túl népes publikum pedig duplán hallgathatta meg a győztesek tiszteletére felcsendülő német himnuszt.



Szerencsére az elmúlt években már megszokhattuk, hogy közeli szomszédaink szívesen járnak hazánkba szeptember elején, így a Marschall József Emlékverseny és a Hungária Díj rendszerint igazi csemegét jelent az ügető szerelmeseinek. Ezen a szombaton ez hatványozottan így volt, érzésem szerint az idei verseny minőségében bőven megütötte az áhított nyugat-európai szintet. A sprintfutamban mindössze egyetlen hazai résztvevő, Taylor Boko volt az, aki hazánkat képviselte, rajta kívül még Fazekas Imrének szoríthattunk, ő Worship vendéghajtójaként vett részt a futamban. A start után a „gyengébbik” olasz ló, Like A Virgin állt az élre, de istállótársa, Letter From OM hamar mellészegődött, míg a legkedvezőbb starthelyről induló Marcello X a vezető kettős mögött helyezkedett. A kezdeti remek tempóra a befutóban tett rá még egy lapáttal az élboly, de ez meg sem kottyant Hanno Voutilainen idomítottjának, a kilencéves herélt az utolsó száz méteren lesétálta olasz riválisát. A középmezőnyből félelmetes hajrával zárkózó Addington nagyon közeli harmadiknak robogott fel és tette abszolút nemzetközivé a dobogót.

 

 

 

 

 

 

Egy órával később sem sokat változott a helyzet. A hosszútávú versenyben is német-olasz párharcot láthattunk a finisben, de az igazi izgalom elmaradt, mert Parisienne Blue könnyedén utasította maga mögé a támadó Million Flying-ot. A harmadik helyre a szintén germán színekben versenyző Osman Somolli érkezett meg. Voutilainen – Romanelli 2-0, kíváncsian várom, hogy a nálunk először versenyző vendégeknek, ez az eredményes szereplés mennyire hozza meg a kedvét, az esetleges jövőbeli látogatásokhoz. A magyar esélyes, No Not Me sokáig jól tartotta magát, vezetett, de a végére elfáradt. Simb Illusion és Nemes Úr voltak a legközelebb a külföldiekhez, a negyedik-ötödik helyen értek célba.

Az ünnepi napot egyébként favorit-győzelem nyitotta. Nubia (Lakatos Csaba) biztosan verte a jó formában lévő Markota-B-t és Lili Lobell-t, megszerezve ezzel élete első győzelmét. Milli Nevi kecsegtető pozícióban hibázott, ezzel vélhetően a győzelmet ugrotta el. Márvány és Matyi szintén galoppoztak.

A Cool River Díjban már sokkal meglepőbb végeredmény született. Numero Uno ezúttal sem szívesen fordult be, rajta kívül Nyíres, de főleg Mephisto mozgott gyengébben a vártnál. Ezt használta ki Marót (Komáromi Krisztina), aki idei huszonötödik versenyében, másodszor állhatott dobogóra, ezúttal a legmagasabb fokára. Naomi egy kissé viszontagságos startot követően közeli második lett, míg a bronzérem Ninette zsebébe került.

Fél órával később, Nóraville játszi könnyedséggel lépett ki a nyeretlenek táborából. Ifjabb Füredi Emilnek csak a stílusra kellett figyelnie, a hároméves kanca szinte távolozta a libasorban versenyző mezőnyt. New Orleans és Nikon hozták jó formájukat, ami most két helyezésre volt elegendő. Nyári zápor és Man In Black mutatkozott, Násfa hibával kezdett.

A fiatal tréner a Speedy Foster Hendikepben duplázott, ekkor saját idomítottját, Kaméliás Hölgy-et vezette a látottnál könnyebb győzelemre. A nyerő mögött a szintén esélyes Harpia Bege, valamint Indian Lady ért placcra, míg a játékosok talán legnagyobb kedvence, Ivett leszorult a dobogóról.

Jól futottak a favoritok az Amatőrversenyben is. Il Gatto tizedre ismételte a Derby-napi nyerő számát és újabb győzelmet szerzett, megszokott hajtójával, Nagyváry Andreával. Maroshévíz és Ilarita párosa kis különbséggel maradt csak alul a szoros versenyben. Levendula közeli negyediknek jött fel, a korrigáló Filigrán elé. Jacamia sokat ment kívül.

Délután négy óra környékén Bisbac Dánielre emlékeztünk. Az ügetőre oly sokat áldozó futtató tiszteletére rendezett Emlékversenyben Kazein volt a legerősebb és Fazekas Andreával a kocsijában könnyedén sétált el a bombaformában lévő Lucky Luke mellett az utolsó százon. A megbízható Guernica, győzelmét követően, egy újabb helyezéssel gyarapította idei gyűjteményét. Kiskarcsi gyengén ment, a nyerő istállótársa, Lencsi sokáig az élen versenyzett, de a befutóban nagyon megállt.

Az El Santana Hendikepben betliztek a favoritok. Noble Rose a startnál, Magiszter az utolsó kanyarban szállt ki, ami jól jött a hűséges Jamaica Man-nek. Vezér Emese hétévese így biztosan ért haza, de ehhez az is kellett, hogy az őt támadó és a célig meg is előző Happy Bluejay a befutóban eltévesszen néhány lépést. Jódlis a második, Jegenyefa a harmadik helyen zárt, rajtuk kívül csak Mezei virág fejezte be érvényes futással a versenyt. A futam előtt egyébként a szabadra került Jorvik Viking borzolta a kedélyeket, de szerencsére komolyabb baj nélkül ért véget a „bemutatója”.

A nap utolsó futamában, a régóta esedékes Nebraska váltotta győzelemre esélyét, tette mindezt trénerével, Budai Attilával. Troja szinte végig az élen volt, szívósan védekezett, de pont a célban meg kellett hajolnia a szürke kanca előtt. Reine D’Illiat egyre komolyabban veszi a versenyzést, zsinórban harmadszor szerzett bronzérmet a támadó Pipistrella - Miss Germany duó előtt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr492275474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása