Egy hét szezonkezdetig

2012.03.24. 16:22

Emelkedő versenydíjak, új ostorszabályok

 

A héten elkezdődött a csillagászati tavasz, ez a javuló időjárás mellett azt is jelenti, hogy nem kell már sokat várnunk arra, hogy a Kincsem Parkban újra fussanak az angol telivérek. A kapunyitóra április első napján kerül sor, az első versenynapot további harmincegy követi még november végéig.

Végre bizakodva tekinthetünk az előttünk álló szezonra, reménykedve abban, hogy a lósport, a lóversenyzés életében a túlélésért való küzdelmet felváltja a felívelés korszaka. Bizakodhatunk, mert a kormány elfogadta a Kincsem - Nemzeti Lovas Programot, ahol a lóversenynek is komoly szerepet szánnak. Fő célként határozták meg a fogadási forgalom nagyarányú emelkedését, a tervek szerint a lóverseny fogadás bevétele a teljes lovaságazat meghatározó pénzügyi forrása lenne. Ez persze a lassan muzeális értékűnek tekinthető TAB rendszerrel nem jöhetne össze, ezért nagy szükség van az országos fogadási rendszerre, ami a tervek szerint még az idei szezonban elindul. Persze ez megfelelő marketing büdzsé nélkül önmagában még kevés lenne, de reméljük a döntéshozók gondolnak erre is. A lovas program célkitűzései közt szerepel egy lóverseny törvény létrehozása is, aminek az előkészítése már elkezdődött és információnk szerint a szakmai szervezetek javaslatait is várják az illetékesek.

A tervek és elképzelések mellett szerencsére konkrét jó hírrel is szolgálhatok, ez pedig a versenydíjak emelkedése. Az emelkedés közel 15%-os mértékű, idén ennyivel több pénz kerül vissza a komoly anyagi áldozatot és kockázatot vállaló futtatókhoz.

Érdekes, és komoly vitákat generáló változás az ostorhasználat új szabályozása. A leglényegesebb változás az, hogy a verseny teljes távján összesen 5 ostorütés engedélyezett, ebből a távoszlopon belül maximum 3 alkalommal üthet a lóra a lovas. Én személy szerint az élet minden területén a fontolva haladást, a fokozatosságot tartom a legjobb megoldásnak, ezért azt gondolom, hogy bár az irány jó, de ez a lépés túl nagy, egy ilyen szigorítást több lépcsőben vezetnék be, de majd meglátjuk, hogy a tapasztalatok mit mutatnak. Úgy gondolom nyugodtan borítékolhatjuk, hogy a Versenyintézőség sokat foglalkozik majd a szezonban ezzel a témával.

Ami a pályákat illeti, a homokpályát a szünetben újból felújították, azonban vannak gondok vele, de a héten és a jövő héten végeznek munkálatokat a pályán, így bízunk benne, hogy sikerül mielőbb megoldani problémát. A sokat kritizált gyep pályával kapcsolatban jó hír, hogy a pálya öntézésével kapcsolatos problémák megoldódtak, és egyelőre folytatódik a pálya belső részének pihentetése, ezért pár hónapon keresztül a barrier még marad a jelenlegi helyén. Így várjuk tehát az első versenynapot, ahol a kiírás szerint nyolc magyar futamot láthatunk majd.

A kapunyitó legrangosabb versenye az I. kategóriás Megnyitó verseny lesz, néhány nap és láthatjuk az 1600 méteres futam nevezését. Jó lesz újra bogarászni a nevezéseket, várni a lovasítást, a programot, de annál is jobb lesz ott állni a jártató mellett!

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr644337241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása