Forrás: hvg.hu

A hajdani Egervin verpeléti romjain készít borokat a Evowine. Legújabb dobásuk a magyar versenylóról elnevezett Overdose.

Tanácstalanul forgattuk a Vinoport borbárba szervezett sajtótájékoztatóra szóló meghívót. Ki az a bátor ember, aki overdose-nak, túladagolásnak hívja a zászlósborát? Ennyire tannin-, netán alkoholdús lenne a nedű? Aztán tettünk egy rövid kirándulást a HVG archívumában, és még több kérdés merült fel bennünk. Idén májusban ugyanis egy rövid hírben kollégánk arról tudósított, hogy „jelzálogot jegyeztetett be Mikóczy Zoltán üzletrészére a telivért tulajdonló Overdose Vagyonkezelő Kft.-ben a verpeléti Evowine Kft.(...) Román Péter, Bálint László István, Bodnár Balázs, a bécsi Linepro GmbH, illetve a budaörsi CSM Holdings Kft. 2009 decemberében alakult borászcége egy időben szponzorálta Mikóczy versenyistállóját, a Miko Racing and Trading Kft.-t is, amelyre a napokban szintén jelzálog került.”

Ez alapján már sejthető volt, hogy nem borospohárnyi aranylövésre kell készülnünk, sokkal inkább a legendás magyar versenylóhoz kapcsolódó marketingfogásról lehet szó. Sejtésünket megerősíti Bálint László birtokigazgató, aki elmondja, hogy az Evowine fentebb említett tulajdonosai kölcsönt adtak Mikóczy cégének, s kamat helyett az Overdose név borászati hasznosítását kérték. Igen ám, csakhogy a kölcsön visszafizetésével a vállalkozó késlekedett, így kerülhetett jelzálog Mikóczy üzletrészére. Minden jó, ha a vége jó: Overdose tulajdonosa azóta visszafizette a kölcsönt, állítólag a jelzálog is lekerült, a boltokban pedig lassacskán kapható lesz a magyar ló nevével „fémjelzett” bor.

Gyík vagy gekkó?

Mielőtt azonban rávernénk néhány orrhosszt saját magunkra, érdemes a Evowine alapborával, az 1200 forint kiskerárú bikavérrel megismerkedni. A 2007-es ital illata komplexebb bort ígér, de az ízével sincs különösebb baj – egyenes vonalú, kicsit harapós cuvée. Állítjuk, ha ennyiért ilyet tudott volna az ottani Egervin lerakat, nem kerül kalapács alá. Az óvatlan vásárlót legfeljebb az tévesztheti meg, hogy az Ipacs Géza által tervezett címkén nagy betűkkel Lacerta olvasható, és egy megállapíthatatlan, gyík vagy gekkószerű állat mászik trendi színkavalkádban.

Aztán ez a rejtély is majdnem megoldódik. Kiderül, egy méretes pannon gyík (ablepharus kitaibelii fitzingeri) ihlette a címkét. A rejtély egy része azonban megmarad, a Lacerta ugyanis latinul éppenhogy nem a szkinkek családjának egyetlen hazai képviselőjét, hanem a nyakörvösgyíkfélék népes családját jelöli – például a fürgegyíkot. Ehhez képest viszont a képen egy gekkókra jellemző tappancsokat viselő állatka nyújtózik (az azonban mindenképpen az Evowine stratégáinak nagyvonalúságát dicséri, hogy a pannon gyík eszmei értéke 100 ezer forint, ezért az összegért már 83 palack Lacertát kapni!).

Folytatás a hvg.hu oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr863352219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása