A Ferge László Emlékversennyel megkezdődik a hároméves ügetők szezonjának érdemi része. Ez a futam a tehetséges és már bizonyított háromévesek első komoly erőfelmérője. A verseny kiírásának érdekessége, hogy figyelembe veszi az eddig nyert pénznyereményt, azaz a több pénzt nyert ló térelőnyt ad, a kevesebb pénzűnek. Így a verseny végeredménye gyakran nem tükrözi még reálisan az évjárat erőviszonyait, hiszen a jelentős térhátrány miatt és menedzselési szempontból a sok pénzzel rendelkező ügetőket nem szívesen indítják az idomárok a formában lévő, de kis pénzzel rendelkezőkkel szemben.

Ennek megfelelően, a verseny 1948-óta íródó történetében csupán tizenkettő ló nyerte meg ezt a versenyt, majd az évjárat legfontosabb futamát az augusztusi Magyar Ügetőderbyt. A győztesek névsora: Aba, Csapodár, Kabala, Orlando, Unalmas, Föl-le, Gábor, Nemecsek, Ölyv, Elegant Yankee, Illetmény, Naná. A futamot 1948-ban Orosz Sándor alapította Tavaszi Díj néven a hároméves mének és kancák számára, akik az eddigi életnyereményük alapján kapják meg a térhátrányaikat. Az első győztes Kerner volt, 1:33,5-ös kilométer átlagot ügetett Marschall Józseffel.

2004-óta Ferge László Emlékversenyként futják a háromévesek ezt a nagydíjat. Ferge László, a sikeres idomárhajtó 2003 végén hunyt el, 2004-ben emléke előtt tisztelegve a versenytitkár róla nevezte a futamot. Ferge évtizedeken keresztül a pálya egyik legeredményesebb idomárhajtója volt. 1977-ben Csabi sulkyjában 1000. hazai győzelmét nyerte meg. 1983-ban pályafutása utolsó, 1336. győzelmét Darlinggal érte el. Nála több versenyt csak Jónás Lajos, Feiser Sándor II., Fazekas Imre, Kovács János II., Zwillinger József és Marschall József tudott csak nyerni. A kiemelt versenyekben elért 59 győzelmével a harmadik helyen áll a magyar ranglistán, az egyetemes magyar ügetősport legnagyobb alakja Marschall József és a mai időszak legeredményesebb idomárhajtója Fazekas Imre mögött.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr792879638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása