Vasárnap már májust írunk, a tavasz második hónapjának beköszönte azt is jelenti, hogy mostantól gyep pályás versenyeket is láthatunk a Kincsem Parkban. A múlt héthez hasonlóan újra tíz futamot rendeznek, a nap főversenye a Listed besorolású Batthyány-Hunyady Díj lesz.

Felcsapva a programot, egyből szembe tűnt, hogy vasárnap a mérföldes versenyek dominálnak, a tíz versenyből ugyanis nyolcat 1600 méterre futnak. Két homokpályás futammal indul a nap, az ötödosztályú hendikepben és a nyeretlen verseny első részében is nyolc-nyolc ló áll a startgépbe. A nap harmadik futama egyben az év első gyep pályás versenye lesz, ez a Majális Díj (III.kat.), ahol szintén nyolc telivér versenyez majd. Ezt a nyeretlenek versenyének második része követi, a korábbi futamokhoz hasonló távra és indulói létszámmal.

Az ötödik futamban aztán változik a helyzet, ez a Zirci Díj (II.kat.), amit 1800 méterre futnak, és itt látható majd a nap legnagyobb mezőnye, 13 induló. Az indulók számából is kitűnik, hogy ezt a futamot is gyepen futják, hisz egyszerre ennyien csak a szélesebb pályán tudnak futni. Ami a nevezők számát illeti, legtöbben a nyeretlenek versenyébe neveztek, de huszonnégy ló a gyepen sem fért volna el, így a futamot három részre bontották, a III. rész lesz a nap hatodik futama. A nap hetedik futama pedig a most startoló Németh Ferenc emlékkupa I. futama lesz, a III. kategóriás mérföldes versennyel indul a zsokéutánpótlás éves pontversenye.

Elérkeztünk a főfutamhoz, a Batthyány-Hunyady Díjhoz, melynek távja 1600 méter, összdíjazása 1.620.000.- Ft, és nagyon jó mezőny jött össze benne, íme:

Makaam (Németh S.) – fantasztikusan kezdte az évet, az év első kiemelt versenyében szinte távolozta a mezőnyt, pályarekordot felállítva 12 hosszas győzelmet szerzett. A nagy kérdés, hogy a múltkorihoz képest 200 méterrel hosszabb táv hogy tetszik majd neki, mert az ötéves mén győzelmeit eddig 1200-1400 méteren szerezte.

Letty (Nagy T.) – a legmagasabban jegyzett magyar kanca, 2010-ben csak mének tudták megelőzni a hivatalos generál hendikep listán. Tavaly hazai és svájci sikerek után a lóversenyzés őshazájában is helytállt, Newmarketben egy Listed versenyben lett hatodik. A kanca menedzselése nem változott, a Batthyány-Hunyady Díj után négy nappal Franciaországban áll rajthoz.

Mezzanine (Bakos G.) – egykori derbyharmadik klasszis kancánk is remek évet zárt tavaly megnyerte az Imperiál Díjat, a Millenniumi Díjban pedig csak Steady As A Rock volt gyorsabb nála. Még nem találkozott Lettyvel, a holnapi verseny ebből a szempontból is csemegének számít.

Quissisana (G. Hind) – a kanca, aki már legyőzte Letty és Mezzanine-t is, de mindkét eset a szűk, speciális pozsonyi pályán történt. A Vimar-Dvorníki kancája most fut először a Kincsem Parkban, képességét tekintve az előbb említett két kancával tartozik egy csoportba.

Fiery Wing (L. Kasal) – tavaly megnyerte a Köztársasági Díjat (Elit kat.), idén jól mutatkozott be, az Igazgatósági Díjban szerzett egy harmadik helyezést. Ezen a távon szerzett már győzelmet, azonban azok a versenyek alacsonyabb osztályúak voltak.

Morasco (J. Pavlicek) – csalódást keltő utolsó hellyel kezdte az évet, de a statisztikáját megnézve erre magyarázat lehet a pálya talaja, csikókora óta ugyanis kétszer futott homokon, egyszer utolsó, egyszer utolsó előtti lett. Így holnap sokkal jobb futást várhatunk tőle, kérdés, hogy ez ebben az erős mezőnyben mire lesz elég.

Álmos (Varga Z.) – ha csak az elmúlt négy futását nézzük, akkor elismerően bólinthatunk, két győzelem és két második helyezés áll a sárga neve mellett. Ezek a kiváló eredmények azonban sprint távon születtek, nagy kérdés mire lesz képes holnap középtávon a négyéves mén.

Viva Venus (ifj. Kozma I.) – az ötéves kanca eddig egész pályafutása alatt mindössze hétszer tudott starthoz állni, akkor általában jól futott. Hároméves korában a kancadíjban harmadik lett, tavaly egyetlen futásakor megnyerte a Káposztásmegyeri Díjat (L.). Képessége alapján itt a helye, a sok kihagyás viszont ellene szól, hisz 2009. szeptember óta most fog másodszor starthoz állni.

Az izgalmasnak ígérkező főfutamot egy 1000 méteres IV. osztályú hendikep követi, majd a napot egy 1600 méteres III. osztályú hendikep zárja. A versenynap részletes programját itt olvashatják: http://www.kincsempark.com/versenyek/galopp.pdf késő délután pedig felkerül oldalunkra a Távoszlop-Tipp rovat is. A főfutamot elnézve nem lesz könnyű három névre leszűkíteni az esélyesek számát.

Ami a holnapi időjárást illeti, úgy nézem a hőmérséklettel nem lesz gond, azt 18-22 fok közé tippelik az időjósok. Sajnos azonban csapadékot is előre jeleznek, ami öröm az ürömben, hogy ez nem egész napos eső, hanem zápor-zivatar formájában várható. Szóval aki óvni szeretné a frizuráját, az hozzon magával esernyőt is a biztonság kedvéért.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr252866572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása