Fény az alagút végén

 

Sajtótájékoztatóra hívta a magyar lovassportokkal és lósporttal foglalkozó újságírókat Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség elnöke. Meghívójához csatolta a „Lovaságazati stratégia alapjai” című hatoldalas ismertetőjét. Természetesen, a Távoszlop is kapott meghívót.

Szeptember 20-án délelőtt 11.00 órakor két tucatnyi újságíró várta, hogy megkezdődjön a tájékoztató. A rendezvény komolyságára az utalt, hogy nem akármilyen helyszínt választottak a rendezők, a Parlamentbe invitálták a hírekre kiéhezett zsurnalisztákat. Nemcsak a szakma, de a közszolgálati televízió, és jónéhány kereskedelmi tévétársaság is képviseltette magát, az öreg rókák a pogácsával és kávéval megrakott asztal körül sorakoztak.

 

A patinás terem hamar megtelt érdeklődőkkel, és a főszereplők is elfoglalták helyüket. A Parlament sajtósa rövid bevezető után átadta a szót Lezsák Sándornak, a Parlament alelnökének, akinek jobbján Lázár Vilmos, balján Dr. Horváth Zsolt, parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) foglalt helyet. Lezsák Sándor és az utána szóló Horváth doktor, csak néhány mondat erejéig beszélt, nagyon rokonszenvesen húzódtak a háttérbe, mondván a szakmai kérdésekhez ők kevésbé értenek. Mondanivalójuknak protokolláris jellege volt csupán, de aki tud a sorok közt olvasni, az egyből megértette: ők képviselik a politikai akaratot, ők a kormány szándékának kinyilvánítói, Lázár Vilmos szilárd és elszánt támogatói ebben a tervben.

 

Lázár Vilmos hamar megkapta tehát a szót, tulajdonképpen ő tartotta a sajtótájékoztatót. A világbajnok lovasszakértő érdemeit ezúttal nem méltatnánk, de személy szerint megnyugvással konstatáltam, hogy ismét előtérbe került személye. Azért „ismét”, mert a nyár elején a szakma arra számított, hogy Lázár vezetésével egy, a galoppsportot is támogató testület alakul majd. Ez a szerv nem alakult meg. Nem titok, hogy irányításával már több mint egy esztendeje komoly munka folyik, amely munkából az Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért Egyesület is derekasan kivette a részét. A kormányváltás után mindenki meglepetésére úgy tűnt, hogy Lázár Vilmos személye háttérbe szorult. Azért számított ez meglepetésnek, mert munkásságát, rátermettségét és szakértelmét a legmagasabb kormánykörökben is elismerik.

 

Véleményünk szerint csak olyan ember tudja visszaadni a magyar ló alaposan megtépázott hírnevét, aki maga is jeles és eredményes képviselője a sportnak, valamint jól eligazodik az üzleti, gazdasági élet útvesztőiben.

 

Szeptember 20-án azonban a színfalak elé lépett Lázár Vilmos, és bemutatta csapatát a nyilvánosságnak. Véleményünk szerint e hat embernek történelmi küldetése van. A csoport tagjai: Dallos Gyula, a magyar díjlovas sport doyen-je, akinek emberi tartásáról, becsületességéről és szakértelméről legendák keringenek. Pécsi István, akit úgy mutatott be Lázár, mint a magyarországi lóversenyzés legelszántabb harcosa, Dr. Jármy Miklós állatorvos, Báthory Balázs gazdasági szakértő, Szotyory-Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója, és Dr. Fehér Károly a Magyar Lovassport Szövetség kommunikációs igazgatója, szakíró.

 

Lázár Vilmos előadásában rámutatott, hogy ugyanúgy, ahogy Ausztria remekül megél a síturizmusból, Magyarországnak is jó esélye van arra, hogy a lovasturizmus húzóágazat legyen. Terveiben szerepel a fürdőturizmus és a lovasturizmus összekötése. A lovaglást ezen túl szeretné beemelni az oktatásügybe, célja, hogy testnevelés órán lovaglást is lehessen tanulni. Öt év alatt szeretné a magyar lóállományt (60 ezer ló) megduplázni. Hangsúlyozta, hogy munkája során szem előtt tartja majd a munkahely teremtést is. Hosszan beszélt egyéb elképzeléseiről is, amelyek megoldanák a lovas utánpótlást és a szakember képzést is. Többször elhangzott, hogy arra tette fel életének elkövetkező esztendeit, hogy a magyar népet ismét lovasnemzetként tartsa számon a nagyvilág.

 

De hol jön a lóverseny a képbe? - kezdtem kicsit magamban türelmetlenkedni... Ekkor elhangzott egy kulcsszó: fogadásszervezés. Lázár – anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna – elmondta, hogy a lovas ágazat zászlóshajói szerepét a lóversenyzésnek szánja. Úgy véli, hogy a fogadói hálózat országos lefedettségűvé tétele elég bevételt biztosítana egy Nemzeti Lovas Központ létrehozására és fenntartására. Ezt a Kincsem Parkba álmodta meg a szakértői testület. Lázár Vilmos biztosította a jelenlévőket, hogy az alagi tréningközpont sorsát nem fenyegetik többé haszonleső telekspekulánsok. Bár ez utóbbi mondatot különösen jóleső volt hallani, mindez nem hangzott újdonságnak a lóversenyzés sorsát szívükön viselőknek. Mik azok a pontos részletek, amikről eddig nem tudtunk? - morfondíroztam magamban. Hallunk-e valami áttörést jelentő újdonságot. A sajtótájékoztatón azonban érdemi részletek nem hangzottak el.

 

Búcsúzóul Lezsák Sándor vette át a szót, és újságírói kérdésre elmondta, hogy a kormány a lovasprogram támogatására külön összeget biztosít a költségvetésből. Hogy az idén megszavazandóból, vagy a jövőre a Ház elé kerülőből, nem árulta el.

 

Lelkesítő volt mindezt végighallgatni, de mivel részletekbe bocsátkozó információkat nem kaptam, kicsit csüggedni kezdtem. De amit formális keretek között nem lehet megtudni, informális úton gyakran kiderül. Legalábbis létezhetnek ki nem mondott részletek a háttérben. A legendás parlamenti folyosói pletykák nem hagytak cserben. A sajtótájékoztató után a folyosón, a pogácsák mellett egy nemrégiben megtartott, kihelyezett Fidesz frakció gyűlésről rebesgettek. A gyűlésen a miniszterelnök nem kapott érdemi választ az illetékes minisztertől a lovassport és lósport helyzetének javulásáról. Informátorunk szerint „ekkor a miniszterelnök úr az asztalra csapott” és új kezdeményezésnek – és úgy véljük, hogy ezzel együtt új személyeknek - adott lehetőséget, amely első körben e sajtótájékoztatóban öltött testet.

 

Annak ellenére, hogy a szakértői munkacsoport terveit részleteiben nem ismerjük még, egy olyan csapat nyert létjogosultságot a hétfő délelőtti sajtótájékoztató révén, akiknek a munkájáról már hallhattunk, szakértelmükben nem kételkedünk, de súlyuk politikai támogatás nélkül eddig nem érvényesülhetett. Ugyan a politikának semmi köze ahhoz, hogy milyen gyorsan futnak a lovak, vagy mekkorát ugranak, de egy olyan volumenű vállalkozás, amely profitábilis lovascentrumot, milliárdos hasznot hozó fogadói hálózatot, iskolákat és több tízezer munkahelyet ígér, nem élhet meg a politikai elit támogatása nélkül. A távoszlop véleménye szerint e támogatást jelentette be Lázár Vilmos.

 

Lázár Vilmosnak és munkatársainak ezúton kívánunk sok sikert tevékenységükhöz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr402310956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagysenki 2010.09.20. 21:31:04

milliárdos hasznot hozó fogadói hálózatot... ha-ha-ha, kezeltesd magad!

Empi 2010.09.20. 21:31:46

A lepényhalmeg utoljára! :)

Vártam ezt a hírt már tegnap dél óta! :)

nolto 2010.09.21. 09:47:24

@nagysenki:
Nyilván nem a jelenlegi TAB rendszerrel és a néhány fogadóirodával lesz milliárdos forgalom. Új, korszerű szotfverrel, internetes fogadással, országos fogadóiroda rendszerrel, megfelelő reklámmal azonban ez minden további nélkül kivitelezhető.
süti beállítások módosítása