A német ügető ünnepi hete

2010.08.02. 22:40

 Lentebb, Nagyváry Andrea tollából már olvashattak a Német Ügetőderby eredményéről. Lássuk picit részletesebben az elmúlt hét történéseit. Mint minden évben, most is augusztus első vasárnapján került sor a germán ügetőversenyzés legnagyobb eseményére, a Derbyre, mely záróakkordja volt a bő egyhetes monstre eseménynek, a „Derby Woche”-nak. Ennek keretében, nyolc nap alatt öt ügető versenynapot rendeztek meg, a Berlin nyugati részén fekvő pályán, Mariendorfban. Átlagban minden nap 12-14 futam került megrendezésre. A kiírásban többek között olyan versenyek szerepeltek, mint a Charlie Mills Emlékverseny, az Amatőr-bajnokság, de külön futamot rendeztek az amatőr hajtónők részére is. Ezeken kívül számos Díjat, Emlékversenyt futottak le és neveztek el kiemelkedő német ügetőszemélyiségekről. Természetesen a Kancadíj - Arthur Knauer Díj, valamint az Német Ügetőderby jelentették az eseménysorozat csúcspontját.

 

Június 24-én, a meeting első napján, az Arthur Knauer Díj (Kanca Díj, 50.000 EUR) keretében négy előfutamot bonyolítottak le és az első két helyezett kvalifikálta magát egyenes ágon a döntőbe, amelyre szombaton került sor. A „B” futamot követően, a fináléban, nagy csatát követően, Anky Kievitshof (Abano As-Imca Kievitshof) ért célba elsőként, holland hajtójával, Robbin Bakkerrel, akit a ló trénere Rob de Vlieger kért fel lova hajtására, természetesen a siker reményében. A híres futtató, Marion Jauß lova Indikid (R. Hülskath) nagy esélyesként lett második, míg mögötte a bajor Godolin (D. Fleischer) végzett.

 

Vasárnap, a meeting második napján került sor a Derby előfutamaira (a négy előfutam első két helyezettje kvalifikálta magát a döntőbe, illetve idővel is bekerültek még ketten), valamint a Spreeradio Derby-Pokal der Zweijahrigen-re is, vagyis a kétévesek nagy erőfelmérőjére. Ezt Staro foot Loose (Daguet Rapide-Ideal Lease) nyerte Arnold Mollema-val a sulkyjában, megelőzve Halley Jet Star-t (H. Wewering), valamint Charles Aznavour-t (J. Holzschuch).

 

A hét további versenynapjairól mindenképpen említést érdemel még az Optimahl Catering-Cup (30.000 EUR), amely eldöntésére, a két előfutam első 6-6 helyezettjének kellett megküzdenie. A győzelmet, küzdelem után, szép stílusban Yamira Limburgia (JS' Photo-Rosetta Limburgia) szerezte meg a holland Dion P. Tesselaar remek hajtásával. A nagy favorit Yquem Rich (T. Panschow), az előfutamában győzött ugyan, a döntőben viszont még a dobogóra sem fért fel, a negyedik helyen zárt.

 

Az Amatőrök Bajnokságára is sor került (30.000 EUR), melyben szintén döntő futam után, Medhufushi győzött, kocsijában Marian Tux-szal. A nyerő hajtó többek között olyan legendát is maga mögé utasított, mint Rita Drees (67 éves és több mint 2300 versenyt nyert), aki Let's The Music Play nevű lovával második helyen végzett.


A várva várt Ügetőderbyre vasárnap került sor, összdíjazása 218.430 EUR volt. Az előfutamok nagy vesztese, a favorizált Velten Cuture (Diamond Way-Tabora) volt, aki az előfutamában a befutó közepén, vezető pozícióban váratlanul hibázott. A döntőbe jutott 10 résztvevő között ott volt a fent már említett híres futtató, Marion A. Jauß lova, az egyik előfutam nyerője, Baltimore As (Ganymede-Balmoral SL), de a híres holland ügetőhajtó Langeweg-család is három idomítottjával volt érdekelve a nagy versenyben. E trió egyike volt a döntő egyetlen kancája, az előfutamban kiváló időt ügető Finca (SJ's Photo-Marcella). Az indulók között megtalálhattuk a finn tulajdonban levő Unikum-ot (Allison Hollow-Uceana) is, mely hajtója Heinz Wewering az egyes startszámot választotta a futam előtt. Tehette, hiszen az első öt startszámot választó hajtó egyikének sem kellett a „fal”. A döntő hatalmas küzdelmet hozott, amelyben az utolsó kanyarig Baron W. (Super Arnie-Bona Steding) és a legjobb idővel a fináléba érkező Mary's Boy (Ganymede-Red Lady) vezetett, utóbbi kocsijában az ifjú, mindössze 18 éves Robbin Bot ücsörgött. A befutóban aztán a vezető lovak mögött meghúzódó Unikum-ot harcba dobta Wewering és kivédve az outsidernek kikiáltott, Cees F. Kamminga holland hajtó erős támogatása alatt futó Armando Kievitshof (Ganymede-Continental Lobell) ostromát, megnyerte a 115. Német Derbyt. A harmadik helyen a nagy esélyes Baltimore As ért célba, akivel hajtója R. Hülskath csak későn tudott kiszabadulni a zsákutcából.  A győztes ló kilométerideje 1,15.2. Ez a győzelem volt a 60 éves Heinz Wewering nyolcadik Derby sikere! A hetediket egyébként még 2001-ben aratta. A siker után, a könnyeivel küszködő hajtólegenda azt emelte ki, hogy az egyes startszámot azért választotta, mert eldöntötte, hogy ezúttal várásra fogja hajtani lovát, mert az előfutamban úgy szorult a második helyre Baltimore As-szal szemben, hogy végig vezetett és a cél előtt néhány méterrel kapott ki.

A Derby futama:

www.youtube.com/watch

 

Az ügetőt kedvelő rajongók egy hét alatt sok csodálatos versenyt, kiválóan felkészített lovakat, nagyszerű rendezést láthattak. A „Derby-hét” zárónapját mintegy 16.000 ezer néző izgulta végig a helyszínen. Az ügető szezon tehát javában zajlik szerte Európában, vasárnap rajtunk a sor, kíváncsian várjuk a hazai háromévesek küzdelmét, amely remélhetőleg látványos, szép küzdelmet, igazi sportélményt nyújt majd a sportág hazai szerelmeseinek!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr372194443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása