Ausztrál tenyésztésű, ír tréningben álló, amerikai nevű telivér az angol July Cup favoritja

 

Pénteken ér véget a háromnapos July Festival Newmarketben, és angol sporttársaink e napra tartogatták a legizgalmasabbnak ígérkező versenyt, a July Cup-ot. Nem hirtelen ihlettől megszállva, vagy kósza hóbortból rendezik a Kupát az utolsó napon, így megy ez már 1876 óta. A verseny díjaként felajánlott 400.000 font sterling jelzi, hogy nagyon komoly versenyről van szó, informálisan sprinter Európa-bajnokságaként is emlegetik a futamot.

Az 1876-os esztendőt sosem feledte a jóságos Viktória királynő. A Pax Britannica csúcspontján járt, a Brit Birodalom virágkorát élte, tengeri és kereskedelmi dominanciája megkérdőjelezhetetlen volt világszerte. Igaz volt ugyan a megmásíthatatlan, hogy hazája pontosan száz éve veszítette el végleg az Amerikákat, csak azért, hogy létrejöhessen egy ingatag államszövetség, amelyet az állandó szétesés fenyegetett, de ez Queen Vic-et aligha érdekelte már. Külügyi tanácsadói javaslatára röviddel a Declaration of Independence (Függetlenségi Nyilatkozat) aláírásának századik évfordulója előtt felvette az India Császárnője címet. Az Isten kegyelméből uralkodó királynő budoárjában fel-felkacagott azon, hogy milyen képet vág majd ehhez a centenáriumot ünneplő, mindig zord Ulysses Grant elnök a tengeren túl, aki hivatalát az állampolgárok szavazatainak, kényének-kedvének, s holmi választási kampánynak köszönhette. Megáll az ész.

Jókedvét csak fokozta, hogy alig volt hátra pár nap egy nagyszerű új verseny, a Newmarket-i July Cup megrendezéséig, amelyre saját tenyésztésű lova, Springfield is be volt nevezve. Csalódásra nem is lett oka, a telivér fölényesen nyerte az első versenyt, és nem volt ez másként a következő évben sem. Elégtétel vétetett. Ha Grant elnöknek lett volna ideje olyan csip-csup ügyekkel foglalkoznia, mint a lóversenyzés, bizonyára megüzente volna Viktóriának, hogy fütyül ő az egészre, ráadásul biztosan az 1861-es Springfield-i csata után kapta a ló nevét, ahol az északiak megsemmisítő győzelmet arattak a déliek felett, egy bizonyos Charles Zagonyi (Zágonyi Károly) vakmerő lovasrohamának köszönhetően, amelyet Zágonyi halállovaglása címen a Fehér Háznak is megfestettek. (A hős '48-as veterán a kép címe ellenére túlélte a csatát. Fenti fotónk őt ábrázolja.)

Springfield duplázását megtudták ismételni néhányan, de Sunridge-hez hasonlót egy telivér sem nyújtott még a verseny történetében. Egymás után háromszor nyert 1902 és 1904 között. Két sikert köszönhetett neki Charles Morton mester, másik kettőt Spanish Prince 1912, 1913 és egyet Golden Sun 1914 nevű lovainak. Így lett az egyik legsikeresebb tréner a July Cup-ban. Jack Joel tulajdonos azért lett ötszörös tulajdonosi rekorder, mert mindig kitartott Morton mellette. Ötszörös nyerő idomár csak a híres Vincent O'Brien (aki csupán névrokona Aidan O'Brien-nek) tudott még lenni: Thatch 1973, Saritamer 1974, Solinus 1978, Thatching 1979, Royal Academy 1990. Ha összeadjuk a két tréner sikereit, megkapjuk azt a számot, ahányszor Lester Piggott nyerte meg a July Cup-ot. Vigo 1957, Right Boy 1958, 1959, Tin Whistle 1960, Thatch 1973, Saritamer 1974, Solinus 1978, Thatching 1979, Moorestyle 1980, Mr Brooks 1992. Vajon mikor lesz felülmúlható ez a teljesítmény?

Zágonyi ezredeséhez hasonló tempóban galoppoznak majd a cél felé azok a hároméves és idősebb telivérek, akiket a versenybe neveztek owner-eik, szám szerint tizennégyen. A hároméveseken 8 stone 13 font (57 kg), a négyéveseken 9 stone 5 font (59.5 kg) teher lesz, kancáknak 3 fontos (1.5 kg) engedmény jár.

A verseny favoritja Starspangledbanner (13/8). Az apró képzavar, hogy az Egyesült Államok himnuszának (Csillagokkal tűzött zászló) címe az ausztrál tenyésztésű ló neve, cseppet sem zavarta abban a sárga mént, hogy idén két Group 1-es versenyt is megnyerjen. Sőt valósággal inspirálta. Az Ascot-i Golden Jubilee Stakes nyerője, februárban az ausztrál Caufield-ban nyert egyet 5 furlong-on, de ugyanott mérföldön is hazaért egy G1-ben tavaly októberben. Tavaly nyáron két hét leforgása alatt kétszer nyert 5 ½, illetve 6 furlong-on. A helyszín ismét Caufield. Győzelmei és értékes helyezései valóságos vagyonnal, több, mint 900.000 fonttal gyarapították az ír Coolmore Ménes büszke gazdáinak bankszámláját. Tegyük azonban hozzá, hogy nem ők, hanem az ausztrál Emily Krstina a tenyésztő. Johnny Murtagh-val a nyeregben nehéz lesz legyőzni Starspangledbanner-t. Ha mégis, Michael Tabor-ék tervei szerint Ausztráliában folytatja karrierjét a ló fedezőménként, már a 30.000 dolláros fedezési díjat is megszabták. Ha nyer, nyilván új terveket szőnek.

A best odds listán második helyet foglal el Jeremy Noseda idomítottja, a címvédő Fleeting Spirit (4/1). Az ötéves kanca tizenöt futásából csak háromszor szerepelt harmadiknál rosszabb helyen, akkor, amikor kitette a lábát Angliából. (Ez alól kivétel az idei Golden Jubilee, ahol csak negyedik lett, és a tavalyi Prix de l'Abbaye, ahol nyakhosszal kikapott.) Sem Santa Anita, sem Longchamp nem kedvezett a lónak, amúgy rendre és megbízhatóan nyert, vagy ért placcra az összes Group kategóriában, igaz a tavalyi July Cup óta hiába játszották tétre a fogadók. Tavaly előtt a King's Stand Stakes-ben harmadik, de csak ¾ hossz választotta el a nyerő Equiano-tól. Frankie Dettori igazít majd piglit a nyeregben, ötödször teszi ezt, jól ismeri a lovat, kétszer már nyertek is együtt.

Az amerikai Kinsale King is ott volt idén a Golden Jubilee-n, harmadik lett, és akár furcsa, akár nem, az akkorihoz képest egy egységgel hosszabbodott az odds-a, most 9/1-re adják a könyvesek. Az Amerikában G3-tól G1-ig minden kategóriában egyet-egyet nyerő pej herélt többnek tűnik, mint egy hasznos ló, csaknem 920.000 fontot keresett kilenc futása alatt, amelyekből öt volt kiemelt besorolású. Az Ascot-i harmadik hely előtt négyet nyert egymás után, hármat Amerikában, a legutóbbit márciusban Dubai-ban. Ez utóbbi mérföldes verseny volt, az amerikaiak 6 furlong-osok. Az Egyesült Államokban a mexikói származású fiatal zsoké, Martin Garcia keze alatt lendült nagyot a ló karrierje. Azért szép történet ez, mert Martin egyszerű bolti segéd volt 2003-ig, lovat közelről sem látott, de apró termetére felfigyelt az üzlet gazdája. Ismerősein keresztül elintézte, hogy a Golden Gates Field-i pályán lovász, majd tréninglovas lehessen a fiú. A 2005-ös év meghozta számára az első győzelmet, és onnan csak felfelé vezetett az út, idén Lookin At Lucky-n ő nyerte a Preakness Stakes-et. Még talán ma is parízert csomagol, ha nem olyan környezetben él, ahol tehetségét és szorgalmát csakúgy, mint Martin, akárki kamatoztathatja. Ha Kieren Fallon-nak vannak Amerikában élő rokonai, és gyanítjuk, hogy vannak, most egy okkal több van nekik rá, hogy Kinsale King-nek drukkoljanak, ugyanis az ír sztárzsoké kapott lehetőséget a lovon.

A hároméves Society Rock (14/1) is ott volt a Golden Jubileen három hete. A bukik nagy bánatára, mert aki befutót, vagy hármasbefutót játszott, bizony szépen kasszírozott az 50/1-re tartott ló második helyével. James Fanshawe idomítottján Pat Cosgrave kentrézik ki majd a startgéphez. Nehéz megmondani, hogy meg tudja-e ismételni remek szereplését Society Rock, de pénzes helyezése nem lepne meg senkit.

Ha ironizálni szeretnénk ezt írnánk: dekódoltuk egy bukméker titkosított elektronikus levelét, amelyben kollégáit arra utasítja, hogy a King's Stand Stakes indulóit 16/1-re adják a holnapi versenyben. Ez a helyzet ugyanis Equiano, Nicconi és Kingsgate Native esetében. Barry Hills Equiano-ja King's Stand specialista, háromszor is futott már versenyben. 2008-ban és idén megnyerte, de kérdéses, hogy helyt tud-e állni egy furlong-gal hosszabb távon G1-ben, mert e távra csak Listed-ben tudott nyerni pályafutása alatt. Nyert Group 3-at is idén a Rowley Mile-on, de az is 5 furlong-os verseny volt (Palace House Stakes). Igazi kis pörgős ló Equiano, ki más tudná ezt teljesen negligálni, mint Michael Hills.

Hasonló a helyzet Nicconi-val is. Két ausztrál G1-es győzelme 5 és 5 ½ furlong-ra született. Az elsőként említett verseny a Lightening Stakes volt, amelyben ott láthattuk Starspangledbanner a negyedik helyen, idén januárban. G3-ban is 5 furlong volt a táv a tavaly szeptemberi McEwen Stakes-ben. Azóta egyébként csak G1-ben futott, a July Cup lesz sorrendben a hetedik. A King's Stand-ben a negyedik hely jutott neki. Életnyereménye több, mint félmillió font. Nicconi lovasa Damien Oliver, nem akárki. Életéről filmet forgatnak Ausztráliában, amelyet jövőre vetítenek majd a filmszínházak. Az opus címe The Cup lesz, és Mr. Oliver életét mutatja be, különös tekintettel a 2002-es Melbourne Cup-ra, amelyet Media Puzzle nevű lovával nyert meg. A gyártás alatt lévő filmről annyit tudni még, hogy természetesen van benne szerelmi szál is.

Idén a hatodik hely jutott a King's Stand Stakes-ben Kingsgate Native-nek, de lehet, hogy a Golden Jubilee-ben több esélye lett volna, mert azt már egyszer megnyerte tavaly előtt. A májusi Temple Stakes-ben ½ hosszal verte Equiano-t, tavaly megnyerte az Audi Stakes-ként is emlegetett G3-as King George Stakes-et Goodwood-ban, amelynek 5 furlong volt a távja. Kétévesen, 2007-ben a Coolmore Nunthorpe Stakes-et nyerte, tehát a szponzor saját lovának adhatta át a tiszteletdíjat. Ryan Moore ismeri a lovat a legjobban, most is ő üli az ötéves pej heréltet.

Ugyan csak néhány nappal, de Marchand D'Or a mezőny doyen-je, ez azonban nem azt jelenti, hogy ő a legtapasztaltabb is. Ez utóbbi állítás minden negatívum, amit erről a remek szürkéről elmondhatunk. Ja, és persze az, hogy ő is ott volt azon a bizonyos 2008-as napon, a Prix de l'Abbey-n Longchamp-ban, amely helységet kis túlzással a magyar lóversenyzés Trianonjának is nevezhetünk. Nemcsak ott volt, nyert is, ezt senki nem vitatja el tőle, s a sportember csendben megemeli kalapját Mikóczy Zoltán előtt. Maurice Delzangles heréltje huszonnégyszer futott kiemelt versenyben, ebből tízet megnyert, kétszer második, kétszer harmadik. Háromszor nyerte a G1-es Prix Maurice de Gheest futamát, amelynek 6 ½ furlong-jánál most egy kicsit kevesebbet kell teljesítenie. Először négyévesen jött a July Cup-ra, negyedik lett, de ötévesen, 2008-ban nem ötödik, hanem első. A tavalyi szezonja nem sikerült fényesre, háromszor futott csupán, negyediknél jobb nem lett, s mintha idén sem találná helyét. Május 16-án nyert egy Group 3-ast, a Prix De Saint-Georges-ot, de ezt nem követték további sikerek, a Golden Jubilee-ben csak tizenegyedik. Davy Bonilla és Marchand D'Or neve teljesen egybeforrt, huszonkilencedszerre is őt látjuk a nyeregben.

Szorosan a francia ló után következik a kasszáknál Khalid Abdulla herceg hároméves pej ménje, Showcasing (20/1). A tavalyi Gimcrack Stakes nyerője, az idei Duke of York Stakes második helyezettje nagy reményekkel érkezett Ascot-ba, de a Golden Jubilee-ben csak huszonnegyedik, azaz utolsó lett. Nem sérülés okozhatta a fiaskót, mert akkor nyilván nem állna starthoz a July Cup-ban, de szereplése nagy vállvonogatást jelent a fogadók számára. Kurzusa kedvező a kontrajátékot kedvelőknek, de ebben a futamban nem babra megy a játék, itt nem lehet betlizgetni, szégyenlősködni. Megeszik uzsonnára a rendkívül rutinos lovak, ha nem mutat valami formát. John Gosden úgy gondolja, hogy a ló távja 6 furlong, egy yard-dal sem rövidebb vagy hosszabb, mert mind a hat futása erre a távra történt. William Buick-nak kell majd a tulajdonos kedvébe járnia, és bizonyítania, hogy ló, lovas és tréner rászolgálnak a további bizalomra.

A fenséges Aga Khan lova, Varenar is ott volt a Golden Jubilee Stakes-en, és biztosak vagyunk benne, hogy a minden évben testsúlyának megfelelő tömegű drágakövet és aranyat híveitől kegyesen elfogadó herceg, biztosan adott volna néhány marékkal egyikből vagy másikból, ha lova nem tizenkilencedik lesz, mint ahogy történt. Van fantázia a lóban, különben tavaly, háromévesen nem tudta volna küzdelemben legyőzni Goldikova-t. Távjai változóak, de győzelmeit 7 furlong-on és mérföldön aratta puha talajon. Némi változást jelent, hogy a rutinos Gerald Moss-t, Aga Khan régi lovasát kérték fel a feladat végrehajtására, aki manapság Hong Kong-ban dolgozik, nem kevés sikerrel.

A négyéves Serious Attitude (50/1) karrierje káprázatosan indult. Csikóként három start, három győzelem, azóta tavaly egy G3-as győzelem, idén egy Listed második hely sikerült csak. A Golden Jubilee-ben tizedik. Tulajdonosa és trénere, Rae Guest már nyilván azon gondolkodik kivel fedeztesse sprinterét, bár lehet, hogy új terveket kezd szőni, ha Jimmy Fortune szerencsét hoz neki.

A hétéves Alverta (50/1) Ausztráliából érkezett idén Ascot-ba, és egyre jobban osztálytalálkozó hangulata van a July Cup-nak, mert első angliai futása a Golden Jubilee-ben volt. Newmarket-ben készül a másodikra. Rendkívül rutinos kanca, harminchat startjából nyolcat nyert, idénre is jutott egy G2-es és egy G1-es szülőhazájában. Közel félmillió fontos életnyereménye azt jelenti, sok pénzt kérnek majd csikóiért, és erre nem kell valószínűleg két-három évnél többet várni.

A hatesztendős Prime Defender (50/1) is professzornak számít a szakmában. Negyedik July Cup-ja a mostani, hetedik helynél előrébb nem végzett soha a versenyben. Negyvenkét start, hét győzelem a mérlege, csaknem negyedmillió font sterlinget keresett. Idén ő nyerte a Duke of York Stakes-et. Ha esetleg nem lesz belőle fedezőmén Nagy-Britanniában vagy máshol, egészen biztosan büszke lesz rá az a gentleman rider, aki elfogadja őt tisztihátasnak. Főleg azután, hogy idén ő is ott volt a Golden Jubilee-n.

A mezőny legrutinosabb lovát, Balthazaar's Gift (66/1) is megszolgálta már az élete hét éve alatt elfogyasztott abrak árát. Negyvenöt startjából harminchét volt kiemelt verseny, ötöt megnyert, két másik győzelme hendikepben történt. Kevés újat lehet neki mutatni, ha egyáltalán... Másodszor áll starthoz a July Cup-ban, elsőre, 2007-ben a mezőny hátsó részében végzett. Ascot-ban egyszer második, kétszer helyezetlen az Őfelsége II. Erzsébet királynő koronázásának ötvenedik évfordulója tiszteletére elnevezett Golden Jubilee Stakes-ben. Természetesen idén is ott volt. A megtiszteltetés Philip Robinson-nak jutott, hogy Newmarket-ben nyergébe szállhat.

Véleményünk: Starspangledbanner, Equiano, Showcasing.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr202140015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása