Approve vagy Elzaam? Két ascoti hős csap össze a July Stakes-ben

Amint azt említettük, Newmarket városának két versenypályája van, s mindkettő a helység szélén található. A két pályát csak a Devil's Dyke-nak (az ördög árka) nevezett mély árok választja el. A helyszín ápolt, népszerű sétálóhely, a bámészkodók, kocogók, és kutya sétáltatók jól láthatják a Rowley tréningpályáján készülő lovakat, igaz, a többség a település ellentétes végén, a híres The Heath-en (hanga, pusztaság) készül.

A July Festival második napján hét futamot rendeznek a National Stud (Nemzeti Ménes) közvetlen szomszédságában álló July Racecourse-on. A hét versenyből egy Group 2-es futamot, a July Stakes-et mutatjuk be az alábbi sorokban a Távoszlop olvasóinak.

A verseny a szerdán megrendezett Cherry Hinton párja, vagyis a kétéves méneknek és herélteknek létrehozott 6 furlong-os erőpróba. Ha rápillantunk az idei csenevész mezőnyre, amelybe mindössze hat telivért neveztek, azt gondolhatnánk, hogy ez egy kis versenyecske, csak azért van, hogy ne érhesse szó a ház elejét, igazából nincs is jelentősége. Ez távolról sincs így.

A July Stakes a legrégebben alapított, és ma is futott versenyek egyike, eredetileg kancák is futhatták, de ez 1977-től megváltozott. Ha az első nyerőt szeretnénk megtalálni 1786-ig kell visszaforgatnunk a történelem kerekét. Bullfinch tulajdonosa még nem is sejthette, hogy milyen fantasztikus lovak szerepelnek majd azon a listán, amelyre lova elsőnek felkerült. (Apró érdekesség, de megéri a kitérőt: ebben az időben Eclipse és Highflyer ivadékainak 3 fonttal többet kellett vinniük a versenyben.) Itt látjuk The Flying Dutchman-t, aki tizenhat versenyéből csak egyszer tudtak legyőzni.

Örömmel fedezzük fel Buccaneer és Cambuscan neveit is. Kisbér apja 1859-ben diadalmaskodott, Kincsemé 1863-ban. Cambuscan tulajdonosa, aki irodalomrajongó is lehetett, hiszen lovát Geoffrey Chaucer egyik művének mesebeli királyáról nevezte el, az akkor még Hampton Court-ban álló Királyi Ménesben vette lovát. Nem sejtette, hogy milyen sors vár még sárgájára. A nagy fogadó hírében álló George Harry Grey, Stamford és Warrington 3. grófja bizonyára nem válik meg lovától, ha tudja, hogy a világ legsikeresebb versenylovának lesz majd az apja, s ha jóstehetség is párosult volna, amúgy kiváló képességeihez, először is nem veszít annyit fogadásokon, mint amennyit veszített, másodszor pedig, előkeríti valahonnan Waternymph-et. De tudjuk, ez mind nem így történt... A szuperkanca Sceptre volt a XX. század első nyerője, és Nimbus V-öt is itt találjuk az exkluzív listán, aki ugyan Japánban fejezte be földi pályafutását, de Angliában neveztek el róla mozdonyt.

Több, mint fél évszázada nem sikerült dominanciát kialakítani lovasnak a futamban. A legsikeresebb July Stakes zsoké George Fordham: Tolurno 1861, Robin Hood 1865, Lady Elizabeth 1867, Ecossais 1873, Levant 1875, Ruperra 1878 és Sir Gordon Richards: Hilla 1934, High Sheriff 1944, Rivaz 1945, Masaka 1947, Diableretta 1949, Tamerlane 1954. Trénereknél sincs ez másként, az Osztrák-Magyar Monarchiában, pontosabban Bécsben született Frank Butters hét győzelemmel büszkélkedhetett: Fairway 1927, Alishah 1933, Hilla 1934, Mirza II 1937, Rivaz 1945, Masaka 1947, Diableretta 1949.

A versenyben 8 stone 12 fontot (kb. 55.5 kg) visznek a lovak, 3 font (1.5 kg) büntetés jár Group 1-es és Group 2-es győzelemért.

A hat nevezett ló közül egynek fogják ezzel az említett 3 fontnyi többletteherrel megtömni ólomtáskáját, de ezen kívül is kerül még oda holt súly, hiszen Approve lovasa, Eddy Ahern mindössze 8 stone 4 fontot (kb. 53 kg) nyom. Az egyes számmal induló Approve azonban még azzal együtt sem a favorit, hogy Ascot-ban gond nélkül megnyerte a Norfolk Stakes-et, s alig két héttel azelőtt negyedik lett egy derby-mítingen rendezett Listed-ben, az Epsom Downs-on. A Highclere-i tulajdonban lévő, ír tenyésztésű pej mén William Haggas-nál áll trénigben, s a July Course-ra nem kell nagyot utaznia, a mester kétszázéves műemlék istállója kb. 200 méterre van a pályától. A könyvesek legjobb mai ajánlata 11/2.

Libranno (9/1) életében másodszor áll startgépbe csütörtökön magyar idő szerint 15.00-kor. Amikor ezt először tette májusban, megnyerte versenyét, egy maiden-t, de nemcsak a ló gazdái örültek a sikerének, hanem a minden bizonnyal nagy lóversenybarát Joe Aggio is, aki 30. születésnapjára azt kapta barátaitól, hogy elnevezték róla az aznapi egyik versenyt Newmarket-ben (EBF Joe Aggio 30th Bithday Maiden Stakes). Angliában ilyet is lehet. Libranno szoros versenyben nyakhosszal nyert Ecliptic és barátunk, Ahmed Ajtebi előtt. Negyed osztályból G2-be nagy az ugrás, de a tulajdonos, a McDowell Racing derűlátó, azt gondolják Ryan Moore kezében lovuk duplázni tud.

Sheik Hamdan Al Maktoum saját famíliájával csap össze, privát színeiben Elzaam-ot indítja. A kétszer futott pejkó elsőre hendikepben nyert, majd az Ascot-i Coventry Stakes-ben orrhosszal csúszott le az első helyről, és 3 fontos büntetésről, hiszen Group 2-es volt a verseny. Michael Jarvis idomítja az ausztrál születésű lovat, akinek a nyerési esélyeiről meg vannak győződve a bukik, 4/6-hoz jegyzik. A lovast, Michael Hills-et, akit nehéz megkülönböztetni ikertestvérétől, a szintén topzsoké Richard-tól, ez nyilván a legkevésbé sem érdekli. Ha a sztoikusságot kellene allegorizálni, Michael lehetne a legjobb modell. (Vagy Richard...?)

Két maiden, 6-6 furlong-nyi tapasztalat van Neebras lábában és fejében. Frankie Dettori alá Mahmood Al Zarooi mester istállójából vezetik ki majd a lovat, és hogy mennyire jellemző a talján zsoké sztárolása, az mutatja, hogy 9/2-re teszik sikerük esélyét. A ló apja, Oasis Dream 7 furlong-on remekelt igazán, majd elválik milyen képességei lesznek pej fiának.

Végül, de semmi szín alatt sem utolsó sorban, a másik Darley telivért mutatjuk be, Marston Moor-t, akire Ahmed Ajtebi mázsál majd ki. Vagyis csak félmázsál, mert Ahmed szigorúan tartja 8 stone 2 fontos (52 kg) testsúlyát. Gyakran mondja Sheik Mohamed, hogy a fiatal zsoké a kedvence, és hogy mennyire fontos számára, hogy a Dubai-i lovas jól szerepeljen a nagy angol és nemzetközi versenyekben, de mintha nem a legjobb sanszokat kapná barátunk istállójától. Zarooni mester lova 25/1-hez áll, nyilatkozata szerint azért íratták be ebbe a kemény versenybe, mert reggelenként jól dolgozik. Ha azonban a Kincsem Park sztárja azzal a vehemenciával támad a pályán, mint amilyennel a parlamentariánusok és a skótok támadták meg a királypártiakat az 1644-es Marston Moor-i csatában, biztosan megörvendezteti istállóját és magyar rajongóit.

Véleményünk: Approve, Elzaam.

 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr362137568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Zalán · http://zalanhorvath.blogspot.com 2010.07.08. 09:01:52

"EBF Joe Aggio 30th Bithday Maiden Stakes", meg kell a szívnek hasadni! Ezek az angolok tényleg teljesen őrültek...
Kutya legyek, ha nem intézek el jövőre egy futamot a legnagyobb fiam 10 éves szülinapjára a Kincsem Parkban. "Horváth Apor 10 éves születésnapja Nyeretlen Kétévesek Versenye"

MISKY KÁROLY 2010.07.08. 09:44:14

Meg egy ilyen angol orszagimazsnak is beillo cikk es visszakoltozom Angliaba!

MISKY KÁROLY 2010.07.08. 10:29:30

"Ha a sztoikusságot kellene allegorizálni, Michael lehetne a legjobb modell. (Vagy Richard...?)" hahahahaahhahaha
ezzel a mondattal tisztelt Sporttars bevonult irodalmi nagyjaink kristalycsarnokaba!

Kovács Ödön Pejkó 2010.07.08. 16:55:34

Kedves Sporttársak,

Nagyon köszönöm a kedves hozzászólásokat. Az Angliába visszaköltözés nekem is eszembe jutott már, de lám, hiba lett volna, mert soha nem kaptam volna lehetőséget, hogy ilyen remek, sportszerető gentleman-eknek, mint Bátyámuraim írjak. Az elismerés kölcsönös, nagyom örülök, hogy hozzájárulhatok a Távoszlop nélkülem is magas színvonalához szerény képességeimmel. :)

Szívélyes üdvözletem küldöm kedves Mindnyájatoknak.
süti beállítások módosítása