Shamal Sally a Derby-nyerő

2010.07.05. 19:17

Kincsem Park: a béke szigete! A magyar és a szlovák trikolor színeit egyesítő dresszben a győztes telivér.

Tutanhamon tragikus start után acélosságból jelesre vizsgázott.

 

Amint már értesülhettek róla, 37 év után újra kancagyőzelem született a Magyar Derbyben. Kancagyőzelem, de a futam előtt azt hiszem sokan azt hiszem egy másik kanca sikerére gondoltunk. Shamal Sally viszont ellenállhatatlan volt, megérdemelten szerezte meg a kékszalagot.

Jó érzés volt vasárnap körülnézni a Kincsem Parkban, már az első futam előtt sokan voltunk a jártató körül. Mindenki szereti, ha sokan vannak a tribünön, Varga Zoltán számára különösen nagy motiváló erő a nagyobb közönség, megszokhattuk, hogy az ilyen napok nem múlnak el Varga győzelmek nélkül. Nem volt ez másképp tegnap sem. Krekk zsokénk az első futamban Cégérrel nyert biztosan Merlo (Tormási Gy.) és Douxelia (J. Pavlicek) előtt, majd a csikók Arquana-Babieka Díjában Poker Face nyergében küzdelem után verte Szélvihart (B. Clös). Itt a harmadik helyet nagy meglepetésre Corona Osama (ifj. kozma I.) szerezte meg.

A Flandorffer Tamás Emlékverseny kezdetekor már keresni kellett a tribünön az üres helyeket, és a verseny úgy alakult, hogy aki ült, nyugodtan a helyén maradhatott, mert az öreg Városbíró (J. Línek) megmutatta, hogy újra a régi. A nyolcéves sárga könnyű győzelmet szerzett, mögötte Makaam (L. Kasal) és Mahiki (Varga Z.) ért placcra. Városbíró istállótársa Jezsuita (N. Murru) is könnyen nyerte a következő futamot Grafit (Paizs G.) és Vanity Fong (J. Pavlicek) előtt. Aztán jött a 2800 méteres FVM Díj és az ESDE show folytatódott. Garabonciás (J. Línek) révén a világoskék-fehér istálló ugyanis megszerezte zsinórban harmadik győzelmét is. A sötétpej mén alaposan megküzdött a sikerért, az utolsó ötvenen Sarpedon (N. Murru) folyamatosan támadta, de nyakhossznyi maradt az előnyéből. Harmadik lett Boheme Wango (M. Tellini), a versenyt tavaly és tavalyelőtt megnyerő Kopja (B. Clös) csak tizenkettedik.

Az Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület Hendikep következett ezután, ahol a tiszteletdíj Invited-nak (V. Janácek) köszönhetően a Telivér Farmhoz került. A futamot könnyen nyerte az ötéves mén, Liberty Lady (J. Havlík) és Mózes Groom (ifj. Kozma I.) előtt. Az Erste Bank – Buccaneer Díj volt a hetedik futam, ami a várakozásoknak megfelelően Steady As A Rock (Varga Z.) biztos győzelmét hozta. Az itthon már több mint két éve veretlen sárga mögött April’s Music (V. Janácek) és Midalgo (Z. Smida) osztoztak a helyezéseken. Az amatőrök jöttek ezután, akik szokás szerint izgalmas versenyben döntötték el a tiszteletdíjak sorsát. Győzött Agapé (Hana Juranková am.), második France (J. Fabris am.), harmadik Amokka (Virág A. am.).

Ekkorra már többezren voltunk a Kincsem Parkban, a kasszáknál is egyre hosszabb sorok kígyóztak, a tribün galopp cél felőli részén már a lépcsőfokokon is ültek a nézők. Szerencsére a matuzsálem korú informatikai rendszer bírta a rohamot, így bosszankodás nélkül várhattuk a 88. Magyar Derby startját. A start azonban nem volt problémamentes. Már a beállás sem ment könnyen, majd a gépben Tutanhamonnal akadtak problémák. Az idén veretlen Vettori mén ugyanis leült a gépben, nagy riadalmat okozva ezzel mindenkinek. Végül csak kinyíltak az ajtók és a mezőny egy ló kivételével egyszerre jött el a géptől. Az az egy ló Tutanhamon volt, aki hasonló rajtot vett, mint májusban a Nemzeti Díjban, azaz messze a mezőny mögött galoppozott. Ez egészen a túlsó egyenes közepéig volt így, akkor érte utol a sötétpej mén a többieket. A célegyenesbe Letty vezetésével jöttek a lovak, akkor úgy tűnt, hogy a sárga kanca megnyerheti a versenyt. Azonban Letty ereje a távoszlop után nem sokkal elfogyott. Talán mégsem gép a svájci hős? Nagyjából ekkor jelent meg kívül Shamal Sally, nyomában Tutanhamonnal. A szlovák tréningből érkező szürke kancát azonban nem lehetett utolérni, végül biztos 2 ½ hosszas győzelmet aratott. A placcokon az M&S Racing lovai osztoztak, Letty lecsúszott a dobogóról is.

A 88. Magyar Derby eredménye:

I. Shamal Sally (Z. Smida)

II. Tutanhamon (J. Línek)

III. Unico (M. Tellini)

IV. Letty (Potyók L.)

V. Peer Cooper (J. P. Lopez).

Így aztán Shamal Sally tiszteletére a szlovák himnusz hangzott fel, de azért a győzelemnek magyar vonatkozása is van, mivel a szürke kanca résztulajdonosa Mikóczy Zoltán. Így Overdose tulajdonosa elmondhatja magáról, hogy Pozsonyban a magyar, Budapesten pedig a szlovák himnuszt játszották el tiszteletére.

A derby után két levezető futam zárta a napot. A tizedikben a Moliere (ifj. Fejes L.) – Iowa (ifj. Kozma I.) – Spartacus (S. Georgiev), az utolsóban pedig a Titok (Tormási Gy.) – Szfinx (L. Kasal) – Aranyeső (Nagy T. II.) befutási sorrend született.

Ez volt tehát az év legnagyobb versenynapja a Derby Day, ami több szempontból is különleges volt. Különleges, hisz 37 év után tudott újra kanca nyerni. Különleges, mert a magyar derbyk történetében most először végzett az élen amerikai tenyésztésű telivér. Különleges, mert egy szlovák tréningből érkező, de részben magyar tulajdonú ló győzött, a magyar és a szlovák trikolor színeit egyesítő dresszben. Aki kijött ezen a gyönyörű nyári napon fővárosunk e különleges pontjára, biztosan nem bánta meg, mert tényleg fantasztikus volt a hangulat a parkban. Sok-sok ilyen versenynapra lenne szüksége ennek a gyönyörű sportnak. Most egy hosszabb szünet következik, egészen augusztusig kell várnunk arra, hogy újra telivérek körözzenek a jártatóban. De valahogy csak eltelik ez a néhány hét, nézzenek addig is lóverseny videókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr822131581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása