Az Ascot-i míting második napján lefutották a Group 1-es besorolású Prince of Wales's Stakes-et. A négyéves és idősebb lovak számára 1 mérföld és 2 furlongos (2012 méter) kiírt versenyt 1862-ben alapította a cím akkori birtokosa, a későbbi VII. Edward király. Érdekes, de tulajdonképpen nem meglepő, hogy a szabálykövető angolok nem rendezték meg a futamot 1940 és 1967 között, amikor a fejedelmi poszt betöltetlen volt. Az 1862-es első nyertes Carisbrook volt, míg a Károly trónörökös wales-i herceggé koronázását követő 1968-as nyerő az alkalomhoz illő nevet viselő Royal Palace. (Ha nagyon akarták volna, persze megtarthatták volna a versenyt Duke of Cornwall Stakes-ként is, hiszen Károly születése óta birtokolta a Cornwall hercege címet. A hagyományok azonban hagyományok angol földön, nincs apelláta.)

A rekorder nyerőket, akik mindnyájan kétszer győzedelmeskedtek a versenyben a XX. század adta. Connaught 1969, 1970, Mtoto 1987, 1988, Muhtarram 1994, 1995. A legsikeresebb zsoké Morny Cannon 1895-ben kezdte nyerni a díjakat Matchmaker-en, majd ezt követte Shaddock 1896, Manners 1899, Simon Dale 1900, Rydal Head 1904, s végül Plum Centre nyergében aratott 1905-ös sikere.

Több, mint száz esztendőt kell visszaugornunk a történelemben, hogy ráakadjunk a legsikeresebb tréner nevére. Ő John Porter volt, aki Ossory 1888, Watercress 1892, Matchmaker 1895, Shaddock 1896, Manners 1899, Simon Dale 1900, Rydal Head 1904, és Plum Centre 1905 nevű lovainak köszönhette a nyolc sikert.

A legeredményesebb tulajdonos családneve ismerősen cseng a lóverseny kedvelőknek. Derby grófjának hívták, sorrendben a tizenhetedik, s az Edward George Villiers Stanley névre is hallgatott.

Az idei verseny nem hozott nagy meglepetést. A francia tréningben álló 5/2-es favorit Byword (Peintre Celebre – Binche, Woodman) hozta formáját és ha csak fél hosszal is, de előbb haladt át a célvonalon a verseny második kiemeltjénél, Twice Over-nél (11/2). A győztes ló lovasa a francia topzsoké, Maxime Guyon volt. A végig a frontban lovagló Guyon a célegyenesbe a második spurból fordult, 400-nál elindította négyéves sárgáját, s gyönyörű stílusban, kézzel lovagolva a távoszlopnál az élre állt. A francia fiú ostorhasználatát tanítani kellene. Háromszor emelt botot, az utolsó 200 méteren, de akkor is csak mutogatott a prakkerral. Andre Fabre mester újabb Group 1-es győzelmet könyvelhetett el, s a tulajdonos, Khalid Abdullah is egy újabb trófeával és csodálatos élménnyel lett gazdagabb (nem is említve a több mint 250.000 fontos pénzdíjat), bár valószínűleg idei Epsom Derby győzelmének emlékei kitartottak mostanáig. Akárcsak Workforce, Byword is Juddmonte-i, tehát saját tenyésztésű lova. Harmadik helyen Tazeez ért célba, akit sokan nem várhattak placcra, hiszen 40/1-es kurzusa mást jelzett előre. A mezőnyben utolsó előttiként barátunk, Ahmed Ajtebi ért célba Allybar-on, de ez nem jelent semmit, hiszen tizenkét hosszal mögötte, utolsóként lovagolt át a célvonalon Frankie Dettori.

 
 
 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr482087894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása