Az Ascot-i míting harmadik napja pompás versenyeket ígért, de mind közül messze kiemelkedett a Gold Cup, amely a szuper hosszútáv bírók egyik legkomolyabb viadala minden szezonban. Csak igazi stayer-ek tudnak helytállni a versenyben, hiszen a 2 mérföld 4 furlongos táv (4023 méter) a végletekig tolja ki az induló telivérek teljesítő képességét. A futamot a hagyományoknak megfelelően a harmadik napon rendezik, amely egyben a Ladies' Day is. E napon a lovak mellett a hölgyek is a figyelem központjába kerülnek, a legcsinosabbnak ítélt lány vagy éppen asszony értékes díjat kap a nap végén.

A Gold Cup egyike a legrégebben alapított versenyeknek, 1807 óta csupán négy alkalommal nem rendezték meg. Nyugodtan állíthatjuk, hogy az angoloknak legalább egy világháborúra van szükségük ahhoz, hogy ne fussák a versenyt, de a két világégés tizenegy esztendejéből így is csak háromban nem volt futam (1915, 1916, 1940). Az 1964-es kimaradás a heves esőzések számlájára volt írható.

Az első verseny győztesének Master Jackey tulajdonosának III. Görgy király és Sarolta királyné nyújtotta át a tekintélyes összegnek számító száz aranyguinea-s pénzdíjat. Hogy mennyire szép summa volt ez elmondja az a tény, hogy abban az időben 8.4 grammot nyomott a guinea-s érme. Bár az angol pénzrendszert szívesen taglalnánk bővebben, de bonyolultságára való tekintettel legyen elég annyi mostanra, hogy egy szobalány az 1800-as évek első évtizedében 19 fontot keresett (1 guinea = 1.05 font). Évente.

A verseny történetének érdekességei közé tartozik, hogy 1844-ben megváltoztatták a verseny nevét Emperor's Plate-re. Nyomós oka volt erre a futam szervezőinek. Az abban az évben hivatalos látogatáson Angliában tartózkodó I. Miklós orosz cár tiszteletére a győztes lovat, akinek furcsa, vagy sem, nem volt még neve a Gold Cup megnyerése után, elnevezték The Emperor-nak (A Császár, A Cár). A Romanov-nagylelkűség nem engedte, hogy ez a gesztus viszonzatlan maradjon, ezért a jóságos Nyikolaj Pavlovics díjat ajánlott fel a győztesnek, egy értékes tálat (plate). Ezzel nem ért véget a történet, mert erre Viktória királynő döntött úgy a gesztus viszonzásának viszonzásául, hogy változzék meg a verseny neve is. Rendben is lett volna mindez, de jött az 1853-tól 1856-ig tartó Krími háború, a barátokból ellenségek lettek, s minden visszazökkent a régi kerékvágásba. The Emperor-t érdekelték a legkevésbé a fenti fejlemények, 1845-ben is ő nyert.

De hogy ismét szakmai dolgokról essék szó, jegyezzük meg, hogy a Gold Cup az úgy nevezett Stayer Triple Crown (Hosszútávú Hármaskorona) első ága. Hátra van még a Goodwood Cup és a Doncaster Cup. Négyéves lovak a versenyben 9 stone-t (57 kg), ötéves és idősebb telivérek 9 stone 2 fontot (58 kg) visznek. A legeredményesebb ló a futam történetében Yeats volt, aki négy egymást követő évben 2006 és 2009 között gigászi teljesítményt nyújtva nyert Johnny Murtagh-val nyergében. A legeredményesebb zsoké azonban nem ő, hanem a valaha élt legnagyobb lovas Lester Piggott. Kilencszer vehette át a díjat Őfelsége kezéből. Az utánozhatatlan sorozatot Zarathustra nyergében kezdte 1957-ben, majd ezt követte Gladness 1958, Pandofell 1961, Twilight Alley 1963, Fighting Charlie 1965, Sagaro-val háromszor nyert egymás után 1975, 1976, és 1977-ben, Le Moss-szal 1979-ben, s végül jött Ardross-szal egy szerény dupla 1981, 1982-ben.

Hosszú lenne felsorolni a legeredményesebb trénereket, mert hatan is nyertek ötször Gold Cup-ot, de 1918 óta ez csak Henry Cecil-nek sikerült, s ehhez elég volt három lovat odaküldenie: Le Moss 1979, 1980, Ardross 1981, 1982, Paean 1987. Brit tulajdonosok nevét nem találjuk a legsikeresebb tulajdonosok listáján. Négy győzelem áll a francia Marcel Boussac neve mellett: Le Moss 1979, 1980, Ardross 1981, 1982, Paean 1987. A Dubai-i Godolphin istálló ugyanennyiszer volt eredményes: Classic Cliche 1996, Kayf Tara 1998, 2000, Papineau 2004. Az ír Sue Magnier és társa Diane Nagle Yeats révén kerültek fel az exkluzív listára.

Az 1971-es és 1972-es verseny végeredményét meg kellett változtatni, mert észrevétlenül új idők köszöntöttek a lóversenyzésre. A nyerő Rock Roi dopping-tesztje a verseny után pozitív lett. Ráadásul két egymást követő évben is. Szomorú, mert erről Rock Roi tehetett a legkevésbé, pedig lelkét is kitette kegyetlen gazdái sikeréért. 1988-ban Sheik Mohamed egy óvásnak köszönhette Sadeem győzelmét, mert a nyerő Royal Gait-et hosszú tanácskozás után diszkvlifikálták a steward-ok. A Dubai-i emír (ekkor még csak egyszerű herceg) azonban a következő évben ismét indította lovát, aki ezúttal gond nélkül hódította el az Arany Kupát. Az értékes díj nyilván most is ott díszeleg valamelyik vitrinjében vagy éppen sivatagi sátrának mélyén, hiszen a királynő által átnyújtott díjakat (Gold Cup, Royal Hunt Cup, Queen's Vase) nem kell visszaszolgáltatni a következő évben, mint ahogy ezt meg kell tenni a többi Ascot-i díjal.

Az idei Gold Cup indulásakor tizenkettő ló állt be a startgépbe, Jimmy Fortune lovát Clowance-t az utolsó pillanatokban lejelentették. A favorit, a remek formában lévő Ryan Moore lova, Ask volt, aki 2006 óta csak Group besorolású versenyben indult, összesen tizenháromban. Végrehajtott hőstettei sorának sikeres folytatását a bukik 11/4-re tartották. A Yorkshire Cup győztese, Manifest (7/2) követte őt a fogadók kegyeiben, majd Frankie Dettori Kitewood-dal (6/1) készült folytatni az idén Longchamp-ban G2-es győzelemmel kezdődő évet. A negyedik kiemelt a francia Kasbah Bliss (13/2) volt, s Johnny Murtagh Age of Aquarius-on (8/1) is tudta, hogy van keresnivalója a versenyben.

A start után a rendkívül hosszú távnak köszönhetően nem volt gyilkos a tempó, a vezetést Akmal (16/1) vállalta magára Michael Hills-el, mögötte Age of Aquarius, majd Rite of Passage (20/1) galoppozott, szorosan mögöttük a mezőny. Nem történt lényeges változás a sorrendben egészen az utolsó fél mérföldig, amikor Johnny Murtagh elindította lovát, s ellovagolt Akmal mellett. Nyomába Rite of Passage iramodott, de kívülről Ryan Moore Ask-on nekilovagolt, s barrier mentén lovagoló Hillsnek minden lélekjelenlétére szüksége volt, hogy ne történjen komolyabb baj, mert nem tudta megakadályozni, hogy az ír tréningben álló sárga Rite of Passage neki ne menjen. Michael keményen belefogott lovába, s ezzel el is szálltak esélyei.

Patrick Joseph Smullen-t Rite of Passage-en nem olyan fából faragták, hogy megijedjen egy ilyen incidenstől, szívósan ragadt Age of Aquarius-ra, szorosan mellette, sőt néhány másodperc erejéig előtte Ask, mögöttük Bannaby (20/1) és Purple Moon (12/1) galoppozott. Age of Aquarius a kanyar után a 400-as táblánál már vezetett, de helyzete nem volt rózsás, mert üldözői nem tágítottak, sőt Rite of Passage egyre közelebb ért hozzá, s 300-nál már fej-fejt vágtáztak teljes sebességgel. Itt már látszott, hogy ír győztese lesz a versenynek, a kérdés csak az volt, hogy vissza tudja-e verni a támadást Johnny Murtagh. Nem tudta. Az utolsó száz méteren öldöklő küzdelem folyt, centiméterről centiméterre került előrébb Smullen sárgája, s a célba nyakhosszal előbb ért Age of Aquarius-nál. A közönség és a szpíker az angolos hidegvérről teljesen megfeledkezve tombolt.

A nyerő hatéves herélt Rite of Passage (Giant's Causeway - Dahlia's Krissy, Kris S) életében tizedszer állt starthoz, versenykarrierjét is csak négyévesen kezdte. Az eddigi viszonylag szerény 77.633 fontos életnyereményét most majdnem a kétszeresével gyarapította. A 2004-es Ír Derby nyerő Dermot Weld mester, a tulajdonos Lambe doktor, csakúgy, mint Pat Smullen életük nagy pillanatát élték át, amikor II. Erzsébettől átvehették a győztesnek járó tiszteletdíjakat. Az ír Dr. Lambe bizonyára egy gyors hálát is elmormolt azért, hogy 2005-ben az októberi Newmarket-i árverésen viszonylag olcsón, 20.000 guinea-ért megvehette pompás lovát a tenyésztő Newsells Park Stud-tól.

Hivatalos befutási sorrend: Rite of Passage, Age of Aquarius, Purple Moon.

Futottak még: Bannaby, Ask, Kasbah Bliss, Tastahill, Darley Sun, Manifest, Akmal, Montaff.

Bírói ítélet: nyakhosszal nyerve, 6 hosszal harmadik, Bannaby 13 hosszal negyedik, Ask 11 hosszal ötödik, Kasbah Bliss 2 ½ hosszal hatodik. A verseny lefutási ideje 4 perc 16.92 másodperc. Pályarekord! Talaj: good to firm.

S végül talán nem vesznek a Távoszlop olvasói szerénytelenségnek egy személyes kiegészítést. Öt évvel ezelőtt lovászként dolgoztam a Newsells Park-i Ménesben, ott ahol a győztes telivér meglátta a napvilágot. Bár néhány hónappal azelőtt született a ló, hogy a gyönyörű Hertfordshire grófságbeli ménesben elkezdtem dolgozni, de yearlingként a következő évben volt alkalmam foglalkozni vele.

A tulajdonos, a néhai Klaus Jacobs egy istállót tartott fenn, ahol saját lovai, a két remek félvér Raffaello és Jimmy állt, s azok a lovak akik tréningből néhány hetes pihenőre érkeztek vissza szülőhelyükre. Ide hozták még azokat az évescsikókat is, akiket meg akartak tartani, vagy eladásuk előtt szerettek volna betörni. Így került az Old Yard (ez volt az istálló neve) egyik boxába az a sárga csikó is, csillaggal a homlokán, akinek nem volt még neve, anyja után csak Dahlia's Krissy-nek, egyszerűen csak Dahlia-nak hívtuk. A ménes végtelen nyugalmában háromfős személyzetünk, Olivier Rabillard mester irányítása alatt fogott neki a munkának, s egykettőre nyergeltük, majd Monty Roberts módszerét követve futószáraztuk, a fiatal mént. Egyhetes munka után ült rá  először lovas, először csak a boxban, majd az istálló melletti fedett lovardában. Nekem is jutott néhány alkalom. A boxában élénk, folyton csipkelődő telivér nem vált ugyan kedvencemmé, s a legszebb emlékeimet sem róla őrzöm, de emlékszem a 2005-ös Newmarket-i őszi árverésre, ahol az említett összegért kelt el a ló.

Messziről jött ember azt mond, amit akar, ezért soraimat bizonyítandó mellékelem 2006-os írásaim linkjeit az abrakmester.hu-ról, ahol angliai élményeimről számoltam be hazatérésem után.

http://abrakmester.hu/heti_teliver.php?id=183

http://abrakmester.hu/heti_teliver.php?id=184

http://abrakmester.hu/heti_teliver.php?id=187

http://abrakmester.hu/heti_teliver.php?id=188

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr92090290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása