Ascot - a lóverseny ünnepe

2010.06.16. 14:01

Goldikova győzelmével vette kezdetét a fejedelmi versenyek sora

Tömött lelátók, színpompás kavalkád, ruha-és kalapköltemények, de főleg: a világ talán legjobb telivérjei. A rendezés, a külcsíny, a milliő a magyar szem számára szinte felfoghatatlan. Ez Ascot, az öreg kontinens minden évben legjobban várt versenysorozata. Az idei meeting tegnap rajtolt, nem akármilyen futamokkal.

  A II. Erzsébet angol királynő tiszteletére megrendezett Royal Ascot ezúttal is a születésnapját a hagyomány szerint elmúlt hétvégén ünneplő uralkodó bevonulásával vette kezdetét, melyet a hódulatukat kifejező "alattvalók" 50 ezer fős tömege fogadott. (A királynő valódi születésnapja április 21-én van.)

Ezt követően indulhatott az ötnapos lóverseny fieszta!

A nyitányt ütősnek szánták és nem kellett csalódnunk. Goldikova (Olivier Peslier) kilencedik Group 1-es győzelmét aratta, egy káprázatos verseny, a Queen Anne Stakes megnyerésével. Paco Boy az utolsó métereken a "világ végéről" érkezve rohamozott, de csak nyakhosszra tudta megközelíteni a francia szupersztárt. A bronzérem meglepetésre az 50/1-es kurzussal rendelkező Dream Eater-nek jutott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sprinterek versenyét természetesen kicsit szomorú szívvel nézhettük. A mezőnyben néhány ismerős név, a szokásos körbeverések miatt nincs kimondott favorit. Kingsgate Native és az ausztrál Nicconi azért kedvelt játéknak számít a futam előtt, de végül egyikünk sincs helyen. Equiano (Michael Hills) a még csak ötéves klasszis úgy nyeri a futamot, hogy a start utáni pillanatban szinte orra bukik. Markab és Borderlescott végig a nyomában galoppozik, de csak a helyezések jutnak nekik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nap harmadik Gr.1-es versenyét az a Canford Cliffs nyerte, amely már tavaly is győzött Ascotban. A favorizált hároméves ezúttal is csak sétált, könnyedén verte Dick Turpin-t és a finisben a falon, szinte rombolóként közlekedő Hearts Of Fire-t. A másik nagy esélyes Mafki momentum nélkül futott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nyerő zsokéja Richard Hughes nagy napot zárt, hiszen bő félóra múlva újabb győztest lovagolt. A kétéves Strong Suit oddsza 15/8 körül mozgott, de korántsem volt ennyire könnyű a dolga. Sőt! Elzaam százzal a vége előtt biztos nyerőnek tűnt, a Hannon-idomítás pedig csak kereste az útját a mezőny hátsó felében. Megtalálta. Elképesztő hajrát nyitott és pont a célban, orrhosszal kapta el riválisát. Harmadik a Dettori által lovagolt Roayh.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nap leghosszabb versenyében Junior végig vezetve győzött, pedig a táv nem volt éppen rövid, 2m4f, azaz 4000 méter. Seb Sanders nem bízott semmit a véletlenre, a taktika pedig bejött, az ezüstérmes Elyaadi 5 hosszal volt mögötte a célban. Aaim To Prosper félhosszas harmadik, míg a negyedik helyen holtverseny Dayia és a favorit Ghimaar között.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindenki az amerikai Metropolitan Man sikerére számított a nap utolsó futamában. Féltávig vezetett is az első versenyét fölényesen nyerő kétéves, de aztán beleállt a földbe. Az első három helyezett között újra alig volt különbség a célban: nyakhossz, orrhossz. A nyerő a 9/2-es szorzójú Marine Commando (Paul Hanagan), éppen csak kivédte az elképesztő tempóban támadó Petronius Maximus rohamát. A sokáig elöl látszó Excello végül "csak" harmadik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma újabb szenzációs versenyekre van kilátás, sőt ez így lesz egészen szombatig, így aki teheti, üljön le az internet elé 15.30 -tól és élvezze a látványt!

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr932086207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása