Főszerepben a kancák

2010.06.12. 18:47

Na végre! – Ez volt az első gondolat ami átfutott az agyamon, mikor megláttam a holnapi "menüt". Rég látott gazdag program várja ugyanis vasárnap a Kincsem Parkba kilátogatókat. Tíz magyar futam, nagy és erős mezőnyök, csikók bemutatkozása, és persze a „ló hölgyek” nagyversenye a Magyar Kancadíj.

Már az első futammal is elégedettek lehetnek a nagy mezőnyöket kedvelő galopp rajongók, itt ugyanis tizenegy ló küzd a győzelemért. Majd egy nyeretlen verseny következik belföldi tenyésztésű lovakkal, amit egy rövid távú ötöd osztályú hendikep követ. Hetek óta zsörtölődöm az elmaradt csikófutamok miatt, most végre elégedett lehetek, idén először összejött a kétévesek versenye. Nyolc csikót neveztek a futamba, két import telivérrel hat hazai tenyésztésű ló veszi fel a versenyt. Érdekesség, hogy most először láthatunk a pályán Milestone ivadékot (mindjárt hármat is).

Egy óra múlva (közben francia futam) pedig a legrövidebb távú díjunk, a 900 méteres Villám Díj következik. Az extra rövid távon hét ló küzd a győzelemért (ez lesz a nap legkisebb létszámú futama), a szaklappal egyetértve úgy gondolom, hogy a győztes személye a Városbíró (J. Línek), National Nice (Németh S.), Spinning Crystal (S. Georgiev) hármasból kerül ki. Nagy mezőny, tizenkét ló fut ezután az 1400 méteres hendikepben, ezt a 2000 méteres Júniusi Díj követi. Itt egy pillanatra megállnék, mert a díj csak IV. kategóriás, de borzasztó erős mezőny jött össze benne, a 12 indulóból ugyanis heten nevezve vannak a 88. Magyar Derbyre. Amatőrök csapnak össze ezután, majd jön a napi főfutam, a Magyar Kancadíj.

A kancadíjat idén újra 2400 méterre futják (2006-2009 közt 2000 méter volt a táv), a futam összdíjazása 3 millió forint, tizenkét kanca küzd a győzelemért. Az esélyeket nagyon nehéz megítélni, mivel ilyen hosszú távra még egyik résztvevő sem futott. De nézzük a lovakat:

Cemberlitas (A. Ajtebi) – a tavaly Szt. László Díjat nyerő sárga kanca arab sztárzsokét kapott a futamra. Idén kétszer futott, a Hazafi Díjban a „futottak még” kategóriába tartozott, az Erzsébet Királyné Díjban viszont nagyot javulva a második helyet szerezte meg.

Choir Solo (Varga Z.) – kétszer futott, egy 1400 méteres 3. helyet egy 1900 méteres 4. hely követett, ez utóbbi versenyen két jelenlegi vetélytársa is indult, mindketten verték őt.

Jet (Mészáros Zs.) – a futam négy magyar tenyésztésű kancájának egyike, folyamatosan javul, utolsó két futása két győzelem, ezeket azonban alacsonyabb osztályban szerezte, nagy kérdés, hogy ez mire elég ebben a mezőnyben.

Letty (Potyók L.) – a Hazafi Díj nyerője még sosem végzett harmadiknál rosszabb helyen. Kétezer méteren már bizonyított, így a távval valószínű nem lesz gondja. Bő másfél hónap alatt most fog ötödször futni, ha nem ment el a kedve a futástól, mindenképp számolni kell vele.

Lizzy (L. Kasal) – a Telivér Farm két indulója közül ő az egyik, idei két futása nem sikerült túl jól, a jó szerepléshez javulnia kellene.

Love Craft (Bakos G.) – idei egyetlen futásakor fölényesen, 12 hosszal verte ellenfeleit. Az a futás azonban 1400 méterre volt, holnap kiderül, hogy a jóval hosszabb táv  tetszik-e majd neki.

Palmilla (S. Georgiev) – ő a másik fölényes nyerő. Legutóbb ugyanis 14 hosszal lépte le ellenfeleit, mellette szól, hogy az a nagy győzelem 1900 méteres távon született.

Snow Bridge (J. Línek) – a Hazafiban csak hatodik, majd legutóbb 1900 méteren már harmadik, ebben a futamban Choir Solot verte, azonban Palmillától nagyon lemaradt.

Tantarella (Z. Smida) – a szlovák vendég idén Pozsonyban kétszer futott, mindkét alkalommal 1700 méterre. Tavaly kétszer volt második, idei legjobb eredménye egy 3. hely.

Tia (ifj. Fejes L.) – a Hazafiban meglepően jól szereplő kanca következő futására csalódást okozott, vasárnap újra megszokott lovasa üli.

Vanity Queen (Tormási Gy.) – idén egy 4. majd egy 3. hely, ez utóbbi jóval rövidebb távon. Utónevezéssel került a mezőnybe, holnap a meglepetésre mindig képes idomárja lovagolja.

Windflower (Németh S.) – a Telivér Farm másik lova a mezőnyben, idén kétszer futott, először kilenc hosszal győzött, majd legutóbb nem volt hajlandó versenyezni. Nagy kérdés, hogy holnap melyik arcát mutatja.

Ez lenne tehát a kancadíj mezőnye, kíváncsian várom a vasárnap 18:35-öt. A kancadíj után még egy futamra kerül sor, ami egy 1600 méteres, negyedosztályú hendikep lesz. Az elmúlt napokban tapasztalható igazi nyári idő holnap is marad, Budapesten 30 fok körüli hőmérséklet várható. Ami a Kincsem Park fái közt hideg sörrel a kézben könnyen elviselhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr282076725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása