Nagy várakozások és nem kevés izgalom után múlt szombaton lefutották a kettőszáz-harmincegyedik Epsom Derby-t. Az izgalmak a csúcsfavorit St. Nicolas Abbey törlésével kezdődtek, még a verseny előtti napokban, s a tetőfokra akkor hágtak, amikor a derby-mezőny egyik lovasáról, a veterán Kieren Fallon-ról kiderült, hogy délután három órakor még a mázsaház közelében sem látták. Az addigra már két futamot lekéső sztár, Newmarket-ből indult családjával és sofőrjével Epsom-ba, de dugóba került, s kénytelen volt letérni az M25-ösről (ez a brit M0-ás) Londonba, majd csapot-papot, feleséget hátrahagyva, vonattal Epsom-ba utazott, s a pályaudvarról végül taxival ért a versenypályára lélekszakadva 3.15-kor. Két lovaglása közül az egyik, Hawkeyethenoo ráadásul favorit volt a Dash nevű versenyben.

 

 A 2010-es Derby történetébe azonban nem az ír fenegyerek neve került be arany betűkkel, hanem a champion cím birtokosáé, az angol Ryan Lee Moore-é. Valószínű, hogy amikor szegényes vacsorája elfogyasztása után múlt csütörtök este nyugovóra tért az alig huszonhét esztendős ifjú zseni, nem sejtette, hogy negyven-nyolc óra elteltével két klasszikus verseny győzelmét tudhatja a magáénak: az Oaks-ét és a Derby-ét. Pedig így történt. A rangos versenyekben már otthon és külföldön is jeleskedő (King George VI and Queen Elizabeth Stakes, Eclipse Stakes, Coronation Cup, Breedres' Cup Turf, Queen Elizabeth II Cup) Moore a 9/1-hez adott Snow Fairy-vel aratott Kanca Díj győzelméből is erőt merítve szombaton fantasztikus stílusban, vérprofi módjára, Workforce nyergében hét hosszal a mezőny előtt, pályarekordban megnyerte a világ legtekintélyesebb versenyét.

Workforce (King's Best – Soviet Moon, Sadler's Wells) az indítás után a kemény tempót jól tartva a mezőny végén helyezkedett el. A taktikusan várásra lovagoló Ryan Moore csak a célegyenesbe fordulva lépett akcióba, az akkor már jó ideje vezető At First Sight-ot üldözőbe véve. Ez utóbbi telivér az első furlong óta adta a tempót a tizenkét lovas mezőnynek, mögötte nagyjából egy bojban Buzzword, Hot Prospect, Bullet Train, s a többiek. A vezető ló azonban nem fáradt, s egyszer csak mindenki hátán végigfutott a hideg. A borzongásra az adott okot, hogy a három O'Brien ló közül őt gondolták a leggyengébbnek. Kurzusa 100/1-hez állt a start pillanatában. Workforce nyomában szorosan a favorit Jan Vermeer galoppozott, egyik oldalán Midas Touch-al, a másikon Al Zir-rel, s a mezőny végéről a barrier mellett helyet találva előkerült Frankie Dettori is Rewilding-on. A 2 furlongos táblánál Workofrce könnyedén felgaloppozott az alig fáradó vezető ló mellé, ekkor mindketten három hosszra voltak az üldözők előtt. Néhány ugrás után élre állt, de ez nem vette el e küzdelemtől a remek At First Sight kedvét, s ha Moore elkezdett volna ücsörögni, visszatámad, de nem ez történt. A gyilkos küzdelemben Workforce tovább növelte előnyét, távoszlopot elhagyva már két hosszal vezetett, győzelme egyre biztosabbá vált, csak a helyezésekért ment a küzdelem. At First Sight szívósan és hősiesen védekezett, és verte vissza harmadik helyre érkező Rewilding támadását. Negyedikként a két patkót is elhagyó Jan Vermeer ért célba.

Sir Michael Stoute idomár ötödik derby-győzelmét ünnepelhette szombaton, s Khalid Abdullah herceg sem most vehette át először a tulajdonosnak járó tiszteletdíjat. Sir Michael 1981-ben Shergar-t, 1986-ban Shahrastani-t, 2003-ban Kris Kin-t, 2004-ben North Light-ot nyergelte fel a verseny előtt. A herceg kereken húsz éve, 1990-ben részesült először a kitüntetésben Quest For Fame révén, majd 1993-ban Commander In Chief öregbítette tenyésztői hírnevét.

A szaúdi uralkodó kuzinja most sem ékeskedett idegen tollakkal. A saját tenyésztésű Workforce, derby-győztes elődeihez hasonlóan saját ménese, a Juddmont Farms falai közt látta meg a napvilágot. Workforce élete három startjából egyszer talált csak legyőzőre, idén májusban York-ban, ahol Cape Blanco mögött végzett. A mostani győzelem életnyereményét 807.000 font sterling felé emelte. Aki pénzt tett Workforce-ra nem járt rosszul, 1 font elhelyezése után 6-ot kapott vissza, plusz a tétösszeget.

Valószínűleg legközelebb a King George VI and Queen Elizabeth Stakes-ben látjuk majd Workforc-ot Ascot-ban, július 24-én, bár nevezve van a június végi Ír Derby-re is. Erről Teddy Grimthorpe racing manager szűkszavúan a következőt nyilatkozta: „... ha egy ló egy másodperccel megjavítja az Epsom-i pályarekordot, akkor bizonyára kemény versenyen van túl. Meglátjuk, hogy érzi majd magát a Derby után, valószínűbb a King George.”

Hivatalos befutási sorrend: Worforce, At First Sight, Rewilding. Bírói ítélet: 7 hosszal nyerve, 1/2 hosszal harmadik, Jan Vermeer 4 hosszal negyedik, Midas Touch fejhosszal ötödik.

Futottak még: Al Zir, Coordinated Cut, Buzzword, Hot Prospect, Azmeel, Ted Spread, Bullet Train. A verseny lefutási ideje: 2 perc 31,33 másodperc. Pályarekord! Talaj: good to firm.

 

 

 
 
-->

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr602070372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása