Masterpiece (Varga Sándor) nyerte az 53. Négyévesek Nagydíját


Top Ten (Milan Zan) a Lovasélet Sprinter Kupa győztese

 

Európa-szerte a lóverseny ünnepét hozta június első hétvégéje. Így volt ez az ügetőn is, hiszen a négyévesek „Derbyje” és a rangos „sprintfutam” minden évben a versenynaptár nagy izgalommal várt eseménye. A pozsonyi Turf Gála miatt ezúttal is vasárnap került sor a két nagyversenyre, tízfutamos program keretében. A legjobb négyéves Masterpiece, Varga Sándor klasszisa nagyszerű idővel verte Magna Charta-t és istállótársát, Menedzser-t. A villámlábúak között az a Top Ten (Milan Zan) diadalmaskodott, melyet már tavaly is megcsodálhattunk a Kincsem Parkban. Tréningtársa Cash Hammering csak a harmadik, hiszen Kiskarcsi óriási versenyt futva, megszorongatta a két klasszist és ezüstérmet szerzett.
Kele Judit, Budai Attila és Lakatos Csaba idomítottjai egyaránt duplázni tudtak a versenynap során.

Masterpiece végérvényesen kilépett az árnyékból a fényre, a vakító napsütésbe! A mént tavaly talán kevésbé sztároltuk, de a Ménesek Díjának megnyerésével azért jelezte klasszisát és távbírását is. Idén viszont már siker, csillogás és a nagydíjgyőzelemmel járó pénz kövezi Winkler Márton remek négyévesének útját. Az egykori sláger sora kapcsán nekem dúdolászni támadt kedvem, Varga Sándor viszont bizonyosan nem volt nótás hangulatban a befutó elején. A falon, kissé bezárva versenyzett és ha Nikita nem fárad el, lehet, hogy elúszott volna a győzelem. De nem így történt, Masterpiece az utolsó kétszázon utat talált és biztosan finiselte le Magna Charta-t (Csordás Emil) és a szinte végig vezető istállótársat, Menedzser-t (Michael Hönemann). A lefutási idő remek, új kategóriás rekord: 1,17.1! A nem túl változatos versenyben Itaka már a start előtt hibázott, míg Merengő a befutóban tette ugyanezt.

A nap másik kiemeltjében, a két szlovén vendég számított favoritnak. Milan Zan már tavaly is megmutatta nekünk, hogy Top Ten mire képes, hiszen a klasszis, fantasztikus időt ügetve nyerte a Marschall József Emlékversenyt. Most is összejött a győzelem, de nem olyan könnyen, ahogy az szinte az egész verseny alatt kinézett. Villámgyors startot véve Top Ten és Cash Hammering végig a frontban versenyzett, a többiek pedig csak tisztes távolságból nézegették a hátukat. A túlsó oldalon aztán elindult Kiskarcsi. Lépésről lépésre közelített az élen küzdő pároshoz, de csak megszorítani tudta a nyerőt. A bírói ítélet: fejhossz - rövid nyakhossz, azaz óriási csatát hozott az cél előtti néhány méter, de ezúttal külföldre került a rangos trófea.

Hárman is dupláztak a versenynap során. Kele Judit az elmúlt heti sziporka után ismét örülhetett, Naomi-val újra győzött, megint kitűnő idővel, ezúttal a végig vezető Nenana és az újabb helyezést szerző Nubia neve szerepelt a közvetlen legyőzöttek listáján. Az idén először startoló Nelson hibákkal kezdett, Nobile pedig, ha nem is sokkal, de leszorult a dobogóról. Történt mindez az Aszkéta Díjban.

A trénernő másik sikerét a nap első futamában Gergely szállította. Mike Ádám kedvence némi meglepetésre, a favorit Lear Király támadását hárítva húzta be idei második győzelmét. A megbízható Indiana Rosa ezúttal is jól futott és könnyedén vette el Diabolótól a bronzérmet.

Az amatőrök között Kelemen Tamás diadalmaskodott. Lova, Poltergeist M. hetek óta nagyon kerülgette a célt, esedékes volt a győzelme. Lucuska gondoskodott a gyors kezdőtempóról, de a befutóra érve kezdett fáradni, majd hibázott is. Ettől kezdve nem volt kérdéses a futam nyerője, de köszönhetően a gyors versenynek, a helyezésekért sem volt túl nagy tolongás. Helyjegy végig közel látszott, csakúgy, mint az ezúttal hiba nélkül futó, jól mozgó Incasso. A többiek közül Jolly Guardian érdemel még említést, közeli negyedikként végzett.

Budai Attila és a Diadora istálló sem elégedett meg egyetlen sikerrel. Pedig az első győzelem meglepetés volt a javából! Ha szigorúan csak a papírt nézzük, akkor Mokány utolsó formája alapján nyerő esélynek számított, de akkor, azzal az eredménnyel csak a mezőny végén szerénykedett, a tavaly két győzelemmel záró négyéves. A fogadók nem is számítottak arra, hogy Lakatos Árpád lova start-cél győzelmet arat az Unoka Díjban. Legalábbis nem sokan, de egyetlen találat azért akadt, mind a sima, mind pedig a hármasbefutó játékban. Muzsikaszó hibáját korrigálva közeli második, míg a favoritok becsületét, No Bi mentette meg a harmadik helyével. Nikki relatíve közel végzett a helyezettekhez, az utolsó fordulóban elég sokat ment kívül. Nyakék és Nudli hibával futott. Mon Amie két galoppját korrigálva jó versennyel jelentkezett.

A nap hatodik futamában az istálló Derby-lova, Noble Rose (Turbucz Sándor) hozta a kötelezőt és a látottnál biztosabban verte a szinte egyvonalban célba érő mezőnyt. Igloo és Kerámia nagy hajrával értek placcra, ahonnan így leszorult a zsákutcába kerülő Jerez-Képzőművész páros, az utolsó ötvenig még nyerőnek látszó Izzy Star és a későn érkező Jorvik Viking.

Izzy Star-ral nem jött össze a siker Lakatos Csabának, Jogos-sal viszont igen. Némi meglepetésre a hűséges hétéves nyerte ugyanis az Ukiya Hendikepet, köszönhetően annak, hogy a sokáig fölényesen vezető kasszafavorit, Louvre kétszer is hibázott. Ez persze semmit sem von le a dobogósok érdemeiből. Klementina, tartva jó formáját bejött másodiknak, Ninette-nek pedig ezúttal is meg kellett elégednie egy helyezéssel, idén már ötödször. A gyors versenynek köszönhetően, a mezőny többi lova egyetlen pillanatra sem veszélyeztette az élen küzdőket.

A Merzsó & Csabika istálló a nap utolsó futamában is örülhetett, hiszen sok helyezés után, Kitti (Lakatos Csaba) megszerezte idei első győzelmét. Az első egyenesben dőlt el a verseny, a kanca ekkor egy erős szakasz után megkerülte a társaságot és kényelmesen hazakocogott. Trénerével jól mozgott Gioconda és Jetti Lobell is, ők szereztek helyezéseket a nyerő mögött. Intézet sokáig közel látszott, de elfáradt, Kis Herceg a végén jött, de csak közelíteni tudott az élen végző trióhoz.

Tequila Baldwin (Hajnal Tibor) biztos, szinte már könnyűnek mondható győzelmét hozta a Butterfly Díj. A Frisky Frazer-mén nagyon jó szezont produkál, a két favoritot, Impi-t és Just A Star-t verve beállította egyéni rekordját, de most fordulóstarttal versenyezve. Jason Ask nagyon későn jött, így csak negyedik lehetett, Káma előtt.
 
Júniusban még ötször találkozunk, két hét múlva jönnek a hároméves kancák és bemutatkoznak a csikók is!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr302064249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása