Idén június 4-e és 5-e között rendezik meg a kétnapos Derby Meetinget Epsomban, amelyre több tízezer nézőt vár a Surrey grófságbeli kisváros, s milliók izgulhatják végig a Greenwich-i idő szerint 4-kor kezdődő versenyt a képernyők előtt világszerte. A szombati Derby sorrendben a kettőszáz-harmincadik lesz, de csak a tizenhatodik amelyet szombati napon rendeznek, ugyanis 1995-ig hagyományosan június első szerdájára írták ki a versenyt. A változás ellen sokan ágáltak, sőt II. Erzsébet is nemtetszését nyilvánította, de a főleg pénzügyi okokra visszavezethető változtatást nem állt módjukban megakadályozni a hagyománytisztelőknek. Ezért látták Őfelségét morózus hangulatúnak sokan amikor az első szombati Derby napján kiszállt a Királyi Vonatból a Tattenham Corner-i vasútállomáson, ahonnan minden esztendőben a pályára hajtat. Szerdai írásunk bemutatott már néhány érdekességet a Derby Stakes történetéből, s bár izgalmas történet maradt még jócskán talonban, ezek ismertetését az elkövetkező évekre tartogatjuk itt, a Távoszlop virtuális hasábjain. Nézzük inkább a nem túl népes idei mezőnyt, amely tizenkettő telivér nevét tartalmazza.

Hármas Korona nyerőt biztosan nem avatnak idén Angliában, hiszen a 2000 Guineas-ben győzedelmeskedő Makfi nem szerepel a mezőnyben. Nemcsak ő hiányzik a nagyágyúk közül. St. Nicolas Abbey, Dick Turpin, Canford Cliffs, Cape Blanco mind lekerültek a listáról az ante post (a versenyt hetekkel megelőző fogadási lehetőség) fogadók nem kis bosszúságára, s a bukmékerek nagy örömére. Az abszolút favoritnak tartott St. Nicolas Abbey, vagy ahogy csak rajongói nevezik, St. Nick, kurzusa május 26-án még 2/1-hez állt!

Aiden O'brien-nek nagyon össze kell szednie magát, hogy népszerűsége ne romoljon tovább, mert sokak szerint lincshangulat uralkodik az angol fogadóirodák környékein. Nem valószínűtlen azonban, hogy a Ballydoyle-i tréningtelepről érkező ló nyer majd szombaton, hiszen az ír tréner három lovat is indít a versenyben, mindhárman a Coolmore-i Ménes tulajdonosainak Sue Magnier-nek, Michael Tabor-nak és Derrick Smith-nek a színeit viselik majd.

A favorit jelen állás szerint Jan Vermeer, akit az istálló első lovasa, a szupersztár Johnny Murtagh lovagol. A telivér neve mellett a kicsivel több, mint kétszeres 9/4-es odds szerepel. Nem véletlenül. Az eddigi négy futásából a három utolsót nyerő pej mén remek távbírásról tett tanúbizonyságot, 1.400 méteren kezdett, mérföldön folytatta győzelemmel, majd átruccanva Saint-Cloud-ba kétévesen Group 1-et nyert szintén mérföldön, nem mellesleg verve a szintén derby-induló Midas Touch-ot. Az idei szezont két hete vasárnap Curragh gyepén szintén győzelemmel nyitotta Group 3-ban 2.000 méteren. Színtiszta papíresély, Johnny is ismeri a lovat, utoljára vele nyert, de nem egyemberes lóról beszélünk, négy futásán három különböző lovas ült rajta.

Colm O'Donoghue ül Midas Touch-on. Arra, hogy az arannyá válik a fű a Galileo mén lábai alatt (Midas' touch – Midász érintése) biztos nem fogadnának a bukik, de győzelmét nem tartanák meglepetésnek, a verseny jelenlegi harmadik favoritját 13/2-őn jegyzik. Négy startjából egyszer futott mérföld alatt (1.400 méter), ekkor harmadik, Group 1-ben tavaly negyedik Jan Vermeer ellen Franciaországban, de idei első futásán már ismét nyerni tudott Group 2-ben, 1 mérföld 2 furlongon, azaz 2.000 méteren. Midas Touch-nak a három említett tulajdonosa mellett van egy negyedik is, a Denford-i Ménes. A ménes Faisal Salman szaúdi herceg tulajdona, akinek néhai fivérei Fahd és Ahmed már feliratkoztak a derby-győztes owner-ek exkluzív listájára 1991-ben Generous-szel, és 1999-ben Oath-al. A herceg akár pajkos családi versengésnek is tekintheti az idei Derby-t, unokatestvére Khalid Abdullah két lovat is indít idén.

Az ír delegáció harmadik tagja a csupa pej mezőny egyetlen sárgája, a szintén Galileo (2001 Epsom-i győztese) apaságú, At First Sight. Meglepően hosszú, 200/1-es odds-szal rendelkezik. Az eredményeit nézve azonban a merész fogadók számára nagyszerű kontrajáték esélye bontakozik ki. Kétszer-kétszer futott tavaly és idén a ló, egyre hosszabb távokon, s ráadásul egyre magasabb osztályokban. Utolsó két futása 2.000 méterre történt, Group 3-ban illetve Group 2-ben, de nem vallott szégyent, második illetve harmadik lett az írországi Leopardstown-ban. Lovasa remekül ismeri, más eddig nem mázsálhatott ki At First Sight-ra. Az 1993 óta versenyző, karrierje csúcspontján álló zsoké James Anthony Heffernan-nak a tavalyi volt élete legsikeresebb éve, több mint 420.000 font sterlinget kerestek lovai.

Ha már megemlítettük a szenvedélyes futtató szaúdi herceget Khalid Abdullah-t, folytassuk vele. Két lova kentrézik ki szombaton a startgéphez, mindkettőnek van esélye a jó szereplésre. A könyvesek Workforce-nak adnak több esélyt, egy font tét elhelyezését a pej mén győzelme esetén öttel honorálnák. Workforce volt az a telivér, aki a Dante Stakes-en nem kis meglepetést okozva 3 ¾ hosszal második lett Cape Blanco mögött. A remekül abszolvált derby-próba még az ötlovas mini-mezőny ellenére is szép teljesítmény, hiszen életében másodszor látott zöld gyepet a ló, s bár nyeretlenségét egyből elveszítette, kétéves korában futott versenye egy alacsony kategóriájú, nyeretleneknek kiírt maiden stakes volt. Cape Blanco most nem lesz itt, a King's Best mén zsokéja Ryan Moore rendkívül tehetséges fiatal lovas, egyszeres apprentisz champion és háromszoros zsoké champion, a cím jelenlegi birtokosa. Derby-t még nem nyert, de az ő esetében ez csak idő kérdése. Trénere is ajánlja a 12-es vistukszámú csődört, hiszen a világhírű Sir Michael Stoute istállójában ropogtatja a zabot, aki nyert mát két Derby-t e néven (2003, 2004 - Kris Kin, North Light), s kettőt egyszerűen csak Michael Stoute-ként, Shergar-ral 1981-ben, s 1986-ban Shahrastani-val.

 

A második Abdullah színeket vivő ló Bullet Train. A Henry Cecil-nél álló, állandó zsokéjával, Tom Queally-vel induló Sadler's Wells mén nem rossz esély, 7/1-hez adják. Eddigi három startjának távjai is reményre jogosítják a herceget. Mérföldön, 1 mérföld 2 furlongon és 1 mérföld 3 furlong 106 yardon indtották, (2.300 méter). Nyert, megverték és ismét nyert. Ez utóbbi sikere a Lingfield-i totesport.com Derby Trial Stakes Group 3-as versenye volt.

Napjainkban már nem lehet Epsom Derby-t rendezni az egyik telivér ősatyáról, Godolphin-ról elnevezett istálló nélkül. A dubaiak három telivért neveztek: Rewilding-et, Buzzword-öt és Al Zir-t, de a három mén közül csak a második látta meg a napvilágot a másik alapító atyáról, Darley-ról elnevezett ménesben. (A harmadik névvel, Byerley Turk-kel még adósak Sheik Mohamedék.) Az első színt Frankie Dettori viszi Rewilding nyergében. A versenykarrierjét nagyrészt Franciaországban eltöltő mén igazi kemény lónak tűnik. Négy futásából elsőre második 1.800-on, másodikra első mérföldön, a dagonyának is beillő pályán Maisons Laffitte-ben. Idén áprilisban Lonchamps-ban jött ki először Group 2-ben 1.900 méteren, majd angol földön egy Listed-ben mutatkozott be, nem is akárhogy, 2.200-on győzött Frankie-vel. A maga 7/1-ével ő a legrövidebb kék dresszt vivő telivér. A ló trénere a harmincnégy esztendős Mahmood Zarooni.

A második színt az istálló üdvöskéje, Sheik Mohamed kedvence, Ahmed Ajtebi ölti majd magára. A rendkívül rokonszenves, Pesten 4 versenyt nyerő Dubai-i lovas hűséges maradt kedvencéhez Buzzword-höz, a mezőny legrutinosabb lovához. A Newmarket-i Moulton Paddocks-ban álló mén tízszer futott de soha nem hosszabb távra, mint 1.600 méter. A neve mellett álló 66/1-hez nem a leghosszabb odds a mezőnyben, mégis könnyű olvasni a sorok között, ő lesz a vezető ló. Bízzunk benne, hogy egy pénzes helyet elcsíp az összeszokott páros, s így tovább növelhetik Buzzword eddigi több, mint 161.000 font sterlinges életnyereményét, amely a derby-mezőny második leghasznosabb lovának kijáró, igen tisztes címet jelenti. (Az legtöbbet keresett ló Jan Vermeer több, mint 181.000 fonttal.)

A harmadik szín, a piros sapka tulajdonosa a háromszoros derby-győztes ír zsokéfenomén, Kieren Francis Fallon. Szokatlan, hogy Kieren a Godolphin-nak lovagol, de ír lovat a sok lejelentés miatt nem kaphatott, így a lovaglás nélkül maradt sztárra lecsapott a Dubai-i menedzsment, felajánlották neki az amúgy Ahmed Ajtebi-nek szánt Al Zir-t. E lovat ismerjük már a 2000 Guineas-ből, ahol Frankie Dettori-val kilencedik lett. Hogy jó képességű ló, azt tavaly Doncaster-ben bizonyította, harmadik lett a Group 1-es Racing Post Trophy-ban, amelyet St. Nicolas Abbey nyert. Kieren Fallon kezében bármi megtörténhet egy lóval, a nagy kérdés az, hogy a mérföldes Newmarket-i fiaskó után jó ötlet volt-e növelni a távot.

Szintén Arábiából érkezik az a két kuwaiti üzletember, Mohammed Al-Qatami és Khalid Al-Muhaf, akik Azmeel-t nevezték a versenybe. Igazi műkedvelőknek tűnnek. Három lovat tartanak tréningben Angliában, egyet Amerikában. Eddigi legnagyobb futtatói sikerüket Lahaleeb nevű kancájuk aratta tavaly egy Group 1-es versenyben, s bár akkor több, mint 330.000 fontot keresett az 1,000.000 guinea-ért vásárolt ló, gondoltak egyet, s eladták egy honfitársuknak. Azmeel-ra mindig más sztárt kértek fel lovasnak eddigi öt versenyében, de ez nem is csoda. Sokan fizetnének még, ha Frankie Dettorival, Ryan Moore-ral, Jimmy Fortune-nel, Mick Kinane-nel vagy éppen William Buick-kal fényképezkedhetnének. Most ismét Buick-on lesz a sor. 12/1-hez adják a könyvesek az Azamour apaságú mént, s nem is csoda ez az elővigyázatosság. Eddigi versenyei közül az első kettőt megnyerte, s bár a második már egy Listed volt, harmadik futása kétévesen pocsékul sikerült a Goffs Million Mile-on. Pillanatnyi zavar lehetett csupán ez, mert idén áprilisban már Group 3-ban 2.000 méterre második, majd májusban Anglia egyik legtechnikásabb pályáján Chester-ben 1 mérföld 2 furlong 75 yard-ra (kb. 2.060 méter) szintén nyerő G3-ban.

Ted Spread a mezőny meglepetéslova lehet. A négy versenyéből az utolsót győzelemmel teljesítő mén a Chester Vase-t hódította el idén, derby-távon. Azt megelőzően csak kétévesen futott, alsóbb kategóriájú versenyekben. Goodwood-ban Jimmy Quinn-el nyert egyet 1.800 méterre. Most a rutinos Michael Hills viszi a False Nose 'n Glasses Partnership szindikátus türkiz-lila színeit. Esélyüket a bukmékerek 33/1-re teszik.

Végül két remek származású, de a játékosok által hanyagolt ló következik. Montjeu az apja Coordinated Cut-nak, akinek májusi York-i szereplése jogosította fel arra a reményre a tulajdonost, Lawrie Inmant, hogy indítsa telivérét a kék szalagért folyó küzdelemben. Jamie Spencer-rel nyergében ¾ hosszal maradt le akkor a második Workforce mögött, így végezve 4 hosszra a nyerőtől. Akkor 4/1-re tartották, ez az érték a Derby-ben 20/1-re emelkedett. A Dante-ban elért szép eredmény előtt csak alsóbb kategóriákban remekelt, kétszer győzött, a két győzelem közé beiktatott Group 1-es versenyében tizedik lett. A szombati versenyre ismét Spencer-nek szavaztak bizalmat.

A 2005-ös Derby győztesének Motivator-nak, fedezőménként első derby-évjáratát képviseli az életében hatodszor starthoz álló Hot Prospect. Legjobb teljesítményét idén májusban Lingfield-ben nyújtotta, amikor harmadikként galoppozott át a célon, 3 ¾ hosszra a már fentebb említett Bullet Train mögött. Áprilisban találkozott már Coordinated Cut-tal is, akkor is harmadik lett, a táv 2.000 méter volt. Hogy Philip Robinson mit tud kihozni a lóból nagy kérdés, szélső esélyt jelent a fogadóirodáknál, 66 fontot kereshet győzelme esetén az, aki egyet rászán, hogy megtegye a Michael Jarvis idomította háromévest.

Véleményünk: Jan Vermeer, Midas Touch, Azmeel, Rewilding.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr772055129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása