Kazein (Márton Lajos) a favoritok előtt a Claudio M. S. Díjban

 

 

A kiemelt versenyek között, május utolsó hétvégéje viszonylag „csendesebbnek” ígérkezett. Volt azért látnivaló bőven, tíz színvonalas és izgalmas futamot izgulhattak végig az érdeklődők szombaton, az Ügetőn. A napi főfutamot némi meglepetésre Kazein nyerte, mégpedig Márton Lajos pazar hajtásával. A favorit Bessie csak harmadik, míg a nagy sztár Merengő ezúttal is betlizett. Kele Juditnak remekül sikerült a nap, idomítottjai három versenyben is diadalmaskodtak.

Az egykori Derby-győztesről elnevezett napi kiemelt versenyben sokan Bessie és Merengő győzelmére számítottak. Nem is csoda, hisz a szerb klasszis szinte minden futására döntős és a beállítása is kedvezőnek tűnt, míg Merengőtől egyértelműen az elrontott Nemzeti Díj korrekcióját vártuk. Nem így alakult. Jessie James óriási tempóban kezdett, Bessie-vel pedig tapadt rá Branislav Mukity. A célegyenesben kiderült, hogy a nagy iram mindkettőjüknek „megártott” és bár így is remek időt futottak, meg kellett elégedniük a helyezésekkel. Márton Lajos ugyanis csak a saját lovára, Kazein-re figyelt, nem dőlt be a gyilkos első pályának, végig a falon versenyezett, csak az utolsó kétszázon indított, végül nagyon biztosan szaladt át az élen küzdőkön, 16,2-ben.

Kele Judit maradéktalanul elégedett lehetett lovai teljesítményével. Az első futamban, a tavaly inkább csak botladozó, de az idei próbafutamban már nagyot futó Naomi csak sétált, tetszés szerint növelve előnyét, szinte játszott a mezőnnyel. A két Csordás Emil idomítás, Mistral és Machupichu ezúttal is jól mentek, de megint csak helyezések jutottak nekik. Nikkel Lady, Marót és Mr. Fishbone elfogadhatóan futottak, közel végeztek a helyezettekhez.

Fél óra múlva jött az újabb idomári siker, ráadásul „házi befutó” formájában. Egy nagyon gyors és látványos verseny után James az utolsó pillanatban kapta el az újra remek formát igazoló Kiskegyed-et. Csató Gyula  hetek óta nagyon jó formában hajt, ezt most is bizonyította egy igen precíz kabinet-hajtással. A bronzérem a két galoppját idomárjával korrigáló, a világ végéről zárkózó K Vonal zsákmánya lett. Knock százzal a vége előtt még nyerőnek tűnt, végül még a dobogóról is leszorult. Kingston Lörn mutatkozott, jól zárkózott a finisben.

A tréner harmadik sikerére sem kellett sokat várni, a nap negyedik futamában a legutóbb is nyerő Magic Diamond Way ballagott haza, ezúttal is Kőbán Ritával. A kitűnő származású négyéves későn érő típus, de ha így folytatja, még sokra viheti. Night Lady-vel most nagyon óvatos volt Hajnal Tibor, a kanca nem is hibázott és folyamatosan zárkózva szerzett helyezést a nyerő mögött. A harmadik díjért a két Nagy Ferenc-idomítás küzdött, Márvány az utolsó lépéseken vette el azt a sokáig vezető Mátyásföld-től. Mephisto újra jól mozgott, Milli Nevi is hiba nélkül ért körbe.

A Tombola Díjban egy eddig nálunk még nem látott vendég díszelőadásának tapsolhattunk. A négyéves Tiptronic tiszteletet parancsoló eredmények után, biztosan oldotta meg következő feladatát is, ezúttal a számára új környezetben is. Branislav Mukity hozta megszokott jó mutatóját, két hajtás: egy győzelem, egy helyezés. A verseny egyébként elég zavarosra sikerült, az első négy helyezetten kívül mindenkinek akadtak gondjai a futam során. A nyerő mögött a tovább javuló Nigel és a végre hiba nélkül futó Miki Manó értek célba. Norah Jones nagyon szoros negyedik lett.


Louvre (Révi Béla) ellenállhatatlan volt a Tördemic Hendikepben és esélyt sem hagyott vetélytársainak. Végig az élen ügetve szórta el a mezőnyt, gyors versenyben, 1.18,5-ös kilométerátlaggal. Kétségtelen, hogy ez az ötéves nem túl fogadóbarát, hiszen mostanában szinte mindig hibával versenyzett, de előző futásai alkalmával azt is észrevehettük, hogy ha egyszer nem ugrik, komoly teljesítményre lehet képes, többször is kecsegtető pozícióban dobta el magát. Most nem tette, győzelem lett a jutalma, ami sokakat meglepett. Persze a jackpothoz kellett Miller második helye is, a jó származású négyéves idei ötödik futására sokat jött előre. A favoritok közül Nikki nagy hajrával harmadik, míg Nekifutó hibázott az utolsó kanyarban.

Újabb meglepetést és egyetlen hármast hozott a Tiszt Hendikep. Karamella végig a frontban ügetett, de százzal a vége előtt úgy tűnt, verve van. Ivett és Klarissza is megtámadta, előbbi tán már előtte is volt. Nagyváry Andrea azonban még egyszer összeszedte az érzékeny kancát, cél előtt „visszajöttek”, végül pedig biztosan verték a két ellenfelet. Poltergeist M. és Kivándorló sokáig mutatkozott, a többiek viszont momentum nélkül futottak.

Látványos küzdelmet és szoros befutót hozott a következő futam. A két favorit közül Jegyzőnő ment jobban, sokáig vezetett is, de a célegyenes közepére kicsit elfáradt. Ekkor jelent meg mellette Kisasszony, Levendula és Kandidátus. Várhidi Róbert hűséges kancája megint bizonyította, hogy helyén van a szíve és kicsikarta a győzelmet az erősen támadó Virágos-kancával szemben. Kandidátus szorult pozícióból végül csak a negyedik helyre ért oda, pedig most már sokkal jobban mozgott, mint két hete. Kopogj!-nak szintén nem volt zavartalan a versenye, így is közel végzett.

Joyous Woman hónapok óta kirobbanó formában versenyez, az Amatőrversenyben is hozta a papírformát és Gáspár Andrással könnyedén lépte le nyolc ellenfelét. A már napi főversenyben is kipróbált hétévesnek ez volt a harmadik idei sikere. Il Gatto annak ellenére lett könnyű második, hogy a túlsó egyenesben igencsak fennakadt a fáradó Ivory Boy-on. Háremhölgy-re is mindig lehet számítani, ezúttal is dobogóra ért, zsinórban hatodszor. Gyors verseny volt, Kitty Magic, Kométa és Igéző nagy formát futva sem értek helyre. A kényszerpihenő után, negyvenről induló Impi szenzációs második pályával vétette észre magát.

A nap utolsó futamában a favoritok játszották a főszerepet. Thors Scarlett és Domingo Vita végig diktálták a tempót, ami a verseny egyes szakaszaiban nem volt túl fergeteges. A finisben aztán egy pillanat alatt robbantottak és lerázták az üldözőbolyt. Kettejük heroikus küzdelméből végül minimális különbséggel, Hajnal Tibor lova került ki győztesen. Jákfa is jól mozgott, ami újra a harmadik helyet jelentette számára. Jódlis a közeli negyedik, a sokáig az élmezőnyben ügető Lézer eltűnt a végére.

Ne feledjék, jövő héten vasárnap lesz ügető, nem is akármilyen! Jön az 53. Négyévesek Nagydíja és a Lovasélet Sprinter Kupa!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr452044204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása