Holnap rendezik az év kilencedik, a meteorológiai tavasz utolsó galopp versenynapját. A Kincsem Parkban élőben nyolc magyar futamot láthatunk, a napi főfutam az 1.100 méteres, I. kategóriájú Szenttamási Díj lesz, ahol hét telivér küzd a győzelemért.

Ha nézték a holnapi hivatalos programot, akkor láthatják a kedves olvasók, hogy az idén megszokottnál eggyel kevesebb futamban izgulhatunk majd. Ennek oka, hogy a propozícióban meghirdetett 900 méteres csikófutamra kevés nevezés érkezett, így a nyeretlen kétévesek versenye elmarad. Sajnos azt kell mondanom, hogy szokás szerint elmarad, mert az utóbbi években mindig csúszott a csikók bemutatkozása. Talán a jövő héten jobb lesz a helyzet és hallhatjuk a „gyerek” nyerítését a jártatóban.

Nézegetve a programot, a kiíráshoz képest még egy futamot hiányolhatunk, egy III. osztályú hendikepet, ami szintén nem jött össze. Kárpótlásul viszont a IV. kategóriás Törökszentmiklósi Díjból kettő is lesz, mivel a sok nevezés miatt osztani kellett a futamot. A már említett hiányzó hendikepen kívül minden osztályból láthatunk majd egy futamot és lesz egy nyeretlen verseny is, magyar tenyésztésű lovak számára.

De foglalkozzunk a napi főfutammal, a Szenttamási Díjjal. Megnéztem az elmúlt öt év nyerőit és meglepve láttam, hogy 2005-től ezt a futamot csak V vagy W kezdőbetűjű ló nyerte. 2005 – Wiluna, 2006 - Városbíró, 2007 – Vitality, 2008 – Viva, 2009 – Wiro-Dzserix, és ez a sorozat akár folytatódhat is, hisz most is van V betűs telivér a társaságban. Aki nem más, mint az egykori sprinterkirály, a nyolcéves Városbíró (Deczki A.).

Az a Városbíró, akit 2-3 évvel ezelőtt minden futamában csak nyerőnek volt érdemes tippelni, hisz 2006 októberétől kezdődően kerek két esztendőn keresztül minden versenyét megnyerte a Kincsem Parkban. A nyolcéves sárga most is a verseny egyik esélyese, de már nem magaslik ki annyira a mezőnyből, mint régebben. Idén kétszer futott, két negyedik hely a mérlege, de ez a két gyengébb szereplés csalóka, mert egyszer sem volt sima a versenye. Először a starttal volt problémája, másodjára pedig istállótársa zavarta meg, mikor megelőzte őt. Ha holnap sikerül zavartalan versenyt futnia, 2006 után újra elhódíthatja a díjat.

Ezt szeretné megakadályozni a Telivér Farm, ők három kancával képviseltetik magukat a futamban. Az egyik Spinning Crystal (Németh S.), aki a Kincsem Parkban 2008 áprilisa óta nem végzett harmadiknál rosszabb helyen. Három hete a Csekonics József Emlékversenyben rövid nyakhosszal verte Városbírót, igaz másfél kilóval kedvezőbb beállításból. Szintén Telivér Farmos kanca National Nice (L. Kasal), ő ugyanebben a futamban istállótársa és Városbíró mögött futot be öt hosszal, de végzett ő már idén erős mezőnyben dobogós helyen. Az istálló harmadik lova Zadar (ifj. Kozma I.), aki egy hároméves kanca és még nem futott öreg lovak ellen. Kívácsian várjuk mire lesz képes, mellette kis súlya szól.

Az imént szóba került a három héttel ezelőtti Csekonics Emlékverseny, amiben a holnapi indulók közül futott Amfetamin (Mészáros Zs.) is. Az ötéves sárga ott lemaradt, csak utolsó előtti lett, azonban ne felejtsük el idei első futását, ami egy fölényes győzelem volt, ráadásul annál a győzelemnél jelenlegi lovasa Mészáros Zsolt ülte. A mezőny legöregebb lova a tízéves Cinkostárs (Simon F.), Városbíró istállótársa lesz. Cinkostárs legjobb eredményeit inkább hosszabb távon érte el, de tavaly év vége felé nyert már ilyen távra is. Idei eredményei két 5. és egy 2. hely.

Már csak egy ló van hátra a társaságból, dr. Ecsedi Letícia angol import lova, a hároméves sárga kanca Mahiki (Pető S.), aki holnap fut először Magyarországon. Mahikit a newmarketi árverésen 4.000 Gns-ért vásárolta tulajdonosa. A kanca kétévesen nyolcszor futott, kétszer versenyt is tudott nyerni. Bő egy nap múlva megtudjuk, hogy ez az eredmény mire elég, hogy csatlakozhat-e ő is a legjobb magyar sprinterek társaságához.

A versenynap szokás szerint 14:00 órakor kezdődik és 18:30 körül ér véget, a főfutamot 18:00 órára írták ki. Holnap délutánra az időjósok 20-22 fok körüli hőmérsékletet és helyenként előforduló záporokat-zivatarokat mondanak. Bízom benne, hogy a Kincsem Park megússza komolyabb csapadék nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr72040576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása