Millenniumi Díj a galoppon

2010.05.22. 16:07

Az idei év legrangosabb futamát láthatjuk vasárnap a Kincsem Parkban, hisz a Millenniumi Díj Gd-1 besorolású, ilyen rangos versenyt az idén még nem futottak Budapesten. A Millenniumit mindig nagy érdeklődéssel várjuk, az idei év azonban abból a szempontból is különleges, hogy a mezőnyben egy hároméves ló is megméretteti magát.

Mert nem jellemző, hogy ebben a futamban a derby évjárat is képviseltesse magát, az elmúlt tíz évben egyszer volt példa erre, 2004-ben Marcona próbálkozott, ő akkor a 13 lovas mezőnyben a 6. helyen végzett. A holnapi verseny háromévese Emperor’s Stride lesz, kezdjük is vele a mezőny bemutatását.

Emperor’s Stride a Gyolai Horse Racing lova, eddig kétszer futott, mindkétszer könnyen nyert. Pontosabban a második győzelme nem könnyű, hanem fölényes volt, 18 hosszal vert ugyanis jó öreg lovakat. Ez a 18 hossz alaposan megnehezíti a dolgunkat, akkora ugyanis ez a különbség, hogy nem tudhatjuk mire is képes igazán ez a ló. Rendkívül kedvező Emperor’s Stride beállítása, a pej mén ugyanis 49 kilóval fog futni. Ez 13,5 kilóval kevesebb, mint amennyit a címvédő Steady As A Rock visz majd. Ez hatalmas különbség, nem lesz könnyű dolga a hatéves sárgának ifjú ellenfelével szemben. Emperor’s Stride lovasa Nagy Tamás lesz, a fiatal zsoké még sosem nyert ilyen magas besorolású versenyt, óriási lehetőség előtt áll.

Akit meg kell verni holnap, az nem más, mint a hazai középtávú versenyek állócsillaga, a címvédő Steady As A Rock. Steady a Kincsem Parkban eddig 12-szer futott, 11 győzelem és egy 3. hely budapesti mérlege. Azt az egyetlen harmadik helyet két évvel ezelőtt épp a Millenniumi Díjban szedte össze, akkor Atheneum és Saldenzar is legyőzte őt. De azóta itthon senki! És külföldön sem sokan, Steady legutóbb Rómában futott egy Listed besorolású versenyben, ahol nagyszerű futással a 3. helyet szerezte meg. Lovasa természetesen Varga Zoltán lesz, vele próbálja megvédeni címét a hatéves telivér. És hogy ez sikerül-e? Nem tudom. Steady As A Rock már bizonyította, hogy nagyon jó ló, nem véletlenül lett kétszer is az év lova. Holnap azt is megmutathatja, hogy képes-e ilyen hatalmas súlykülönbséget áthidalni.

Idén az idomár ranglistát Kovács Sándor vezeti, kiemelt versenyek után sokszor mehetett fényképezkedni a winner’s circle-be. A holnapi főfutamban három ló indul tréningjéből: Boheme Wango (M. Tellini) a Batthyány-Hunyady Díj, Mezzaninne (A. Fiori) az Igazgatósági Díj megnyerése után fut, Limoncello (Kerekes K.) pedig legutóbb épp Mezzanine mögött volt második. E három ló közül bármelyik ellenfele lehet Steadynek.

A Telivér Farm két lovat indít a versenyben, Morasco (S. Georgiev) és General Ludd (Németh S.) képviseli a sötétkék színeket. Morasco hároméves kori győzelmei után sokat laborált, az idén még csak két helyezetlen futása van. General Ludd szerzett már értékes helyezéseket, de még nyeretlen.

Starthoz áll a tavalyi Alagi Díj nyerője Windsor (N. Murru), aki az Alagi megnyerése után nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Idén új tréningbe került, eddig egyszer futott, az Igazgatóságiban volt ötödik, messze a nyerő Mezzanine-tól. Ott lesz a mezőnyben Makaam (L. Kasal), aki a gyengébb bemutatkozó futása után kétszer is nyerni tudott. Minden futására egyre magasabb formát ért el, ha csak a számokat nézzük, akkor ő sincs messze az élmezőnytől, győzelmeit azonban sokkal rövidebb távon érte el. A mezőny a szintén Gyolai Horse Racinges Piramissal (Fézer R.) lesz teljes, a négyéves ménnek azonban taktikai szerepe lesz, vélhetően az iramért lesz felelős, istállótársát segítve ezzel.

A holnapi nap elsősorban a Millenniumi Díjról fog szólni, de a keretprogramban két alacsonyabb kategóriájú díj is szerepel. Legkorábban a Rascal Díjat futják (III. kat.), az 1600 méteres futam érdekessége, hogy indul benne a Derbyre nevezett Jezsuita (Kerekes K.). Két futammal a Millenniumi előtt pedig a kancák Erzsébet Királyné Díjában  (I. kat.) izgulhatunk, az 1800 méteres futamban öt háromévest találunk, mindannyian nevezve vannak a három hét múlva esedékes Kancadíjra.

Ha pedig valaki a Turfban megnézi az induló lovasok jegyzékét, láthatja, hogy újra egy olasz különítmény érkezik a Kincsem Parkba, illetve szerepel benne a legmagasabban jegyzett magyar zsoké, Kerekes Károly neve is. A Németországban élő és dolgozó Kerekest öt futamban láthatjuk majd.

Röviden ennyi lett volna a holnapi nap előzetese, de higgyék el kedves olvasóim, a keretprogram többi része is érdekesnek ígérkezik. Már csak abban kell bíznunk, hogy az idő holnap a Kincsem Parkban olyan legyen, mint most ebben a pillanatban a XI. kerületi Bartók Béla úton…

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr872023079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása