Erős küzdelem után, remek, 17.6-os idővel Lencsi (Varga Sándor) nyerte a Gábor Díjat

Borongós, esős, meglehetősen kellemetlen időjárás, néhány látványos verseny és a körülményekhez képest jó időeredmények jellemezték a szombati ügetőnapot. Összességében jól futottak a favoritok, a kilenc hazai futamból hétszer is olyan nyerő fordulhatott vissza a közönség elé, melyre sok fogadó számított. Négyszer is csak az utolsó centiken dőlt el a győzelem sorsa.

Az első futamban a három esélyes külön versenyt futott, ötvennel a cél előtt még Nótás Fanti érezhette magát nyerőnek. A szívósan támadó Lutri Fort azonban az utolsó métereken legyűrte, de mégsem övé lett az aranyérem, mert May Day a legjobbkor volt elöl: pont a célban. Fazekas Imre idomítottja sokáig adós maradt a jó eredményekkel, az utóbbi időben viszont bombaformába lendült és több helyezés után immár a második győzelmét aratta.

Érdekesnek, mondhatni gyanúsnak ígérkezett a Gyanús Díj. A favorizált lovak között ott volt a megbízható Ninette, a tavaly inkább csak botladozó, de a próbafutamban nagyot futó Naomi és a most debütáló Master Lexus. Nos, egyikük sem győzött, sőt, utóbbi kettő durva hibával versenyzett. Nem ugrott viszont ezúttal Mátyásföld, akit szinte mindig ajánlgattunk a kedves nézőknek az utóbbi hetekben. Persze túl nagy bizalomra eddigi teljesítményével nem szolgált rá, de új trénerével, Nagy Ferenc II.-vel már mutatott bíztató jeleket. A nap harmadik futamában nem sok esélyt hagyott Ninette-nek és a jól futó Limonádé-nak, biztosan nyert, pályafutása során először.

A Puncs Kupa résztvevői idén másodszor találkoztak és ezúttal is kitettek magukért. Remek tempóban kezdtek néhányan, de a végén azok jártak jól, akik nem dőltek be a vezető lovaknak. Háremhölgy az élmezőny mögött, a falon helyezkedett néhány hosszal, majd a legjobb ütemben, még épp időben indított vele támadást Kőmíves Péter, de így is meg kellett izzadniuk a sikerért, mert Jódlis (Pintér Tamás) ezúttal is óriásit hajrázott és Imperiál (Gulyás Kiss Zoltán) is nagyot finiselt. A kilencéves kanca azonban hárította a rohamokat és ráduplázott legutóbbi sikerére.

No Fear hibával futott a Ferge László Emlékversenyben, sőt a Gesztus Díj lehajtásánál is galoppozott a második kanyarban. Élesben viszont nem tette meg ezt a szívességet a vetélytársainak, így a Hico istálló reménysége különösebb erőlködés nélkül verte meg a jól mozgó Nekifutó-t és a sokáig vezető, nálunk először látott Laerte PL-t. A favorizált Netto újra hibával futott, csakúgy, mint Carpe Diem. Veljko Mazsitynak a harmadik Derby-esélyese is beköszönt tehát, hiba nélkül bármelyikük ott lehet a dobogón augusztus elején.

Az amatőrök ezúttal is rendkívül izgalmas és látványos versenyt produkáltak. A cél előtt száz méterrel szinte még mindenkinek volt esélye egy helyezésre. Az élen Harpia Bege és Kentucky Sun küzdött, de hiába érte el előbb a célvonalat utóbbi orra, a start utáni hibája miatt diszkvalifikálták, így Csató Gyula négy napon belül másodszor fordulhatott vissza nyerőként a futam után. A harmadik helyért is óriási csata folyt, végül a kívül rohamozó Jákfa minimális különbséggel előzte meg a sokáig zsákutcában versenyző Hetita Nevi-t. Indíts! nem sokkal bár, de lemaradt a dobogóról.

Fél óra múlva újra a favoritok játszották a főszerepet, mégpedig úgy, hogy a többieknek egy pillanatra sem volt esélyük megszorongatni őket. Kicker végig a frontban ügetett, de nagyon közel helyezkedett hozzá Doreana és Maggie Cristal is. Az utolsó százon mindketten elmentek mellette és kisebb küzdelem után Hajnal Tibor idomítottja diadalmaskodott. Idei mérlege egészen kiváló, hét futásából négyszer győzött és háromszor ért el helyezést.

A napi főfutam a Gábor Díj mezőnye – csakúgy, mint az előző csapat is – már repülőstarttal vágott neki a küzdelemnek. Az idén először startoló Landlord már az első méterek után az élen volt és bevallom őszintén, nem hittem volna, hogy bárki is megverheti. A befutóra is a népszerű „Droszti” klasszisa hozta a mezőnyt és látszólag könnyedén tartotta a vetélytársakat. Varga Sándor és társa, Lencsi azonban nem adták fel, az utolsó ötvenen felmentek mellé és végül kicsikarták a győzelmet. A lefutási idő a vizes pálya ellenére egészen kíváló: 1,17.6! Guernica, Likviditus, Jessie James és Kazein nagyon közel végeztek egymáshoz és a leírt sorrendben értek célba, három hosszal Landlord mögött.

A Gwendolyn Hendikep újra az esélyesek sikerét hozta. Az idén is megbízható és eredményes Jamaica Man (Csordás Emil) a befutóra fordulva könnyedén köszönt el a mezőnytől és négy helyezése mellett, második idei sikerét aratta. Képzőművész sokáig az élen haladt, de nagyon megállt a végére, az ezüstérmet azonban így is megkaparintotta. Kiskarcsi-t régen láttuk, de nem sokat változott a kihagyás alatt. Most is lassan kapott lábra, a kanyarokban elég óvatos volt, de az egyenesekben szinte repült. Az utolsó fordulóból még nyolcadikként jött ki, de a célba már a harmadik helyen érkezett. Ha egészsége engedi, idén bepótolhatja az elmúlt egy évét.

A záró futam az AMMA Rt. duplázását hozta. A nap egyik legzavarosabb versenyében többen is hibáztak, Honfoglaló például vezető helyen dobta el magát és galoppozta végig az utolsó hatszáz métert. A favorit Magiszter a start előtt és a második kanyarban is hibázott, de Filigrán is vétett jónéhány lépést. Keep Smiling Márton Lajos kezében viszont most is hozta magát, győzelméhez nem kellett az utolsó két versenyében elért 17 töredékes formája. A finisben biztosan utasította maga mögé a jól zárkózó HelyjegyKrupié párost.

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr462008671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása