Lefutották a Dante Fesztivál harmadik Group 2-es versenyét, az Emirates Airline Yorkshire Cup-ot. A reggel napsütéses, később borongós, felhős időjárás nem fordult esőssé, pedig jót tett volna a talajnak. Sok lovas és tréner panaszkodott a pálya keménységére, pedig a hivatalos minősítés good to firm volt a nap elején. Ez azonban csak annak volt köszönhető, hogy a versenypálya igazgatója William Derby tegnap éjszaka locsoltatta a gyepet, az egyenes részek 3, a kanyarok 5 milliméter vizet kaptak. A pálya keménysége miatt, még így is töröltek három nevezettet: Sheik Mohamed lovát, a favorit Kite Wood-ot, a Seasons Holidays szindikátus Clowance-ét és a Keep Racing szindikátus telivérét Furmingadelaguista-át - bár ebben a törlésben elképzelhető, hogy a szpíker keze is benne volt.

A start után Oasis Knight vállalta magára a vezetést, nyomában Manifest, Wajir és Purple Moon, valamint a sereghajtó Nanton. Manifest 800-zal a cél előtt felment a vezető ló mellé, s elindította a hajrát, és a 3 furlongos táblánál már őt lehetett elől látni, nyomában továbbra is a megmaradt Godolphin lóra átültetett Dettori, s a fantasztikus pályafutása újabb kihívása előtt álló, világjáró Purple Moon galoppozott Kieren Fallonnal. Itt már látszott, hogy Oasis Knight és Nanton nem tud beleszólni a verseny végkimenetelébe. A távoszlop után Manifest tovább növelte előnyét, a második helyezésért pedig ádáz küzdelem indult az olasz és az ír lovas között. Végül fölényes favoritgyőzelem született. A bukmékereknél 13/8-as odds-szal adott, Khalid Abdullah herceg zöld-rózsaszín-fehér silk-jét viselő Tom Queally Manifest (Raimbow Quest – Modena, Roberto) hátán 8 hosszal, kenterben verte az őket követő második helyre felfutó Purple Moon-t. Az elszórt mezőnyből harmadikként Wajir ért célba. Az élete első Group győzelmét arató Manifest trénere, Henry Cecil közönyös arccal, oda-oda biccentve a gratulálóknak ballagott a winner's circle felé, míg a közönség önfeledten ünnepelte a győzteseket.

A herceg saját tenyésztésű telivére az angliai Juddmonte Farm-on látta meg a napvilágot 2006. május 16-án, tehát sikerét előrehozott születésnapi ajándéknak is tekinthetjük. Tenyésztési szempontból nem meglepő a siker, Raimbow Quest és az anyai nagyapa Roberto is e távon érte el sikerei legjavát.

Hivatalos befutási sorrend: Manifest, Purple Moon, Wajib.

Futottak még: Oasis Knight, Nanton.

Bírói ítélet: 8 hosszal nyerve, 3 ¾ hosszal harmadik, Oasis Knight 3 hosszal negyedik, Nanton nyakhosszal ötödik. A verseny lefutási ideje: 2 perc 58.99 másodperc. Talaj: good to firm.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr322004130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása