York városára szegezi tekintetét a brit és a nemzetközi lóverseny barátok közössége mától péntekig. A háromnapos meeting Dante Festival néven vált ismertté szakmai berkekben. York-ban már a római időktől kezdve tartanak versenyeket, de az első részletes feljegyzések 1709-ből valók. A pálya mai helyét és jellegzetes patkó formáját az 1730-as évek óta őrzi, de csak 1754-ben vállalta el John Carr építész, hogy az első lelátót, a Grand Stand-et megtervezze. 250 adományozó fejenként 5 guinea-t ajánlott fel a nemes célra.

Az idei meeting-en 21 versenyben (naponta hét verseny) mérhetik össze tudásukat a szigetország telivérei és mindazok, akik úgy vélik állják majd a sarat velük szemben. Szó szerint kell értenünk az iménti sarat, mert a következő napokra Észak-Angliában gyakran fordulhat elő zápor, zivatar. A meteorológusok erős északi szelet és 11-15 C°-ot jósolnak.

 

Összefoglalónkban három versenyt kívánunk olvasóink figyelmébe ajánlani, mindhárom verseny Group 2 besorolású (ennél magasabbat nem futnak):

Duke Of York Blue Square Stakes

totesport Dante Stakes

Emirates Airline Yorkshire Cup.

 

 

Duke Of York Blue Square Stakes

 

A 100.000 font összdíjazású Duke of York Stakes-ben 12 ló áll starthoz. A győztesnek járó több, mint 57.000 font sterling a legjobb szakembereket és kőkemény hároméves és idősebb sprintereket csalogatott a starthoz. A verseny távja 6 furlong (1.207 méter), a placcon vagy fizetős helyen végzők gyakran merítenek jó eredményükből bátorságot, és mennek tovább a Golden Jubilee Stakes-re (Ascot). A versenyt 1968 óta futják, érdekessége, hogy a Duke of York (York hercege) titulus akkortájt betöltetlen volt. Ennek ellenére valószínű, hogy a Blue Square internetes póker oldal szponzorálta viadalon megjelenik András herceg, aki ma a cím birtokosa. Lássuk a mezőnyt:

 

A verseny favoritja, a 8-as számmal induló Main Aim. A legnevesebb futtatók közé tartozó Kalid Abdullah herceg lovát Sir Michael Stout idomítja, és 2000 Guineas-en második helyet szerző Ryan Moore lovagolja. A tavalyi Newmarket-i July Cup második helyezettjének valószínű ezt az utasítást adják majd: Mr. Moore, csak a győzelem elfogadható! A tavaly május óta csak Group versenyben induló 5 éves pej mén jelenleg 3/1-es odds-szal áll a fogadási listák élén, a mezőny egy tagjával sem találkozott még életében, és idén még nem versenyzett. A Main Aim – Ryan Moore páros favorizálása mellett szól az is, hogy Moore remekül ismeri a lovat, tizenhárom startjából tizenkétszer ő lovagolta (egyszer Stephane Pasquier is bizalmat kapott). Hogy a szaúdi mágnás semmit nem bíz a véletlenre abból látszik, hogy a második legesélyesebb a futamban, a 12-essel induló istállótárs, Showcasing. A Main Aim-hez hasonlóan szintén saját tenyésztésű (Juddmonte Farms) telivért ezúttal nem állandó lovasa az ír virtuóz Jimmy Fortune, hanem William Buick üli. A John Gosden által idomított hároméves idén most indul először, esélyeit növeli, hogy tavaly augusztusban York-ban már tudott Group 2-es versenyt ugyanezen a távon, tehát a pálya jól fekszik neki, a táv is mellette szól. Showcasing jelenlegi kurzusa 4/1.

 

A verseny harmadik kiemeltje Starspangledbanner, Aidan O'Brien latjából. Az ír trénerfenomén, a Newmarket-i 2000 Guineas betli után most egy érdekes húzással állt elő, egy eddig csak és kizárólag Ausztráliban versenyeztetett lovat indít a versenyben. Sokat nem tudunk így mondani a lóról, de beszédesek a négyéves sárga eddigi eredményei: élete tizenkét versenyéből hatot megnyert, első futását leszámítva csak Listed és Group versenyben indult, több, mint 674.000 fontot keresett gazdáinak, tudott már nyerni sprintszámban és mérföldön is. Félelmetes ellenfélnek látszik Johnny Murtagh-val a nyeregben, a topsúly ellenére is.

9-es számmal áll starthoz Mullionmileanhour. A háromévesen nem versenyző telivér idén harmadjára áll startgépbe, idei két Listed versenyét 6 furlongos távon másodikként, illetve harmadikként teljesítette. Bár Steve Drowne zsoké, és a Kent grófságban készülő Best mester sincs idén eredményeiket tekintve a legjobb formában, a bukik 8/1-hez adják Mullionmileanhour-t.

 

Meglepő az iménti odds tükrében, hogy az idén Listed-et nyerő Inxile (6-ossal) csak 10/1 áll, annak ellenére, hogy az 5-6 furlongos versenyek specialistája, élete tizennyolc versenyéből ötödiknél rosszabb soha nem volt, és hogy állandó lovasa, Adrian Nichols mázsál ki rá ismét a verseny előtt, sőt a vitt teher is megegyezik az előbbi lóéval (9 stone 7 pounds, azaz kb. 61 kg). A hűséges ötéves életében eddig több, mint 160.000 fonttal gazdagította owner-ét, Ian Hewitson-t.

 

Hasonló a kurzusa a tavaly szeptember óta nem látott 2-es startszámú Sayif-nak is, annak ellenére, hogy akkor három hosszal verte 1200-on a verseny favoritját, a Group 2-es Ascot-i sprintben. Lovasa ráadásul ismét Richard Hills.

 

A nem túl reményteljes, 16/1 beállítás talán nem veszi el a kedvét Franki Dettori-nak, hogy megcsillogtassa zsenijét a York-i gyepen Doncaster Rover nyergében. Az amerikai tenyésztésű négyéves herélt hasznos lónak tűnik eddigi teljesítménye alapján. Élete második Group 2-es versenyére készül, s bár két éve csak hatodik volt ebben a kategóriában, s Group 3-as szereplései is részben moderáltnak mondhatók (ötödik, hetedik helyezés egy harmadik hely mellett), Listed sikerei (első, második és harmadik hely) hoztak némi pénzt, ha nem is a konyhára, de Brown tréner abrakmesterének biztosan, és természetesen főleg a tulajdonosoknak, a Holling, Raeburn, Halsall, Boland futattói szindikátusnak. A 4-essel induló Doncaster-i kalandor életnyereménye 78.199 font.

 

Még a sor végén szereplő lovak eddigi teljesítménye is figyelemre méltó. Angelzarke (1-es) élete legjobb teljesítményét, Group 1-es harmadik helyével érte el tavaly Ascot-ban a King's Stand Stakes-ben tizenöt lovas mezőnyben 1.000 méteren. Neve mellet Group 2-es második, Listed második és harmadik helyezés szerepel, York-ban már nyert is, igaz csupán Class 2-ben. Prime Defender (10-es) sikere, akárcsak Angelzarke-é 20-szoros pénzt ér a bukiknál. Robert Winston a mezőny egyik legrutinosabb lovát kapta. Negyven verseny van az öreg sárga mén lábaiban, öt győzelme mellett, melyből kettőt Listed-ben aratott, számos helyezést ért el eddig. Michael Hills-nek szinte bérlete van a lóra, de fivére Richard is felülhetett párszor, és azt láthatjuk, hogy olyan top zsokék is húzhattak kengyelt a nyeregben, mintr Daryll Holland és Ryan Moore.

 

Damien (3-as), Edge Closer(5-ös) és Judd Street(7-es) sikereiben bíznak legkevésbé a fogadók. Rendkívül meglepő, hogy olyan sztárzsokékat látunk kiírva e telivérekre, mint Michael Hills, Jimmy Fortune és Kieren Fallon. Hills biztosan sokat vívódott, hogy Prime Defender-re vagy Damien-re üljön, mert Damien-en is csak egyszer ült a ló életében más lovas, mint Michael (akkor is pont R. Winston – lásd Angelzarke). Jimmy Fortune a főleg hendikepekben jeleskedő, de Listed-et is nyerni tudó Edge Closer társa lesz, míg a mezőny legrutinosabb lovát, a nyolcéves Judd Street-et, a szintén nagyöreg Kieren Fallon kapta. Judd Street ötvenöt startjából tízszer haladt át először a célvonalon, főleg hendikepekben, de két Listed sikert is magáénak tud a hűséges pej herélt.

 

Véleményünk:

 

Main Aim, Showcasing, Starspangledbanner, Doncaster Rover.

 

(A további York-i futamok ismertetése a mai napon várható.)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr461997316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása