Május 1-én, szombaton Newmarket-ben lefutották, a stanjames.com 2000 Guineas Stakes-et. A versenyt óriási meglepetésre a francia idomításban álló Makfi (Dubawi – Dhelaal, Green Desert) nyerte Cristophe-Patrice Lemaire-rel nyergében. Az eredmények sokkolták a versenyt figyelemmel kísérőket és a fogadókat. A futam szuper favoritja, a veretlen St. Nicholas Abbey hatodik, de az O'Brien lovak közül, még így is Johnny Murtagh ért a legjobb helyre. A két másik ír delegált Fencing Master hetedik O'Donoghue-val, a röviddel a verseny előtt Viscount Nelson-ra átültetett Fallon csupán tizenegyedik. A Dubai-i lovak sem futottak fényesen. Saeed Bin Suroor és Frankie Dettori kénytelenek voltak megelégedni Al Zir kilencedik helyével, Zarooni mester Buzzword-je tizennegyedik a magyar kedvenc Ahmed Ajtebi-vel, és valamit igencsak elpuskázhatott Michael Hills, mert Azwaan-t nem tudta a tizenötödik helynél előrébb lovagolni.

Minden bizonnyal a legjobban a bookmaker-ek örültek a 2000 Guineas lefutásának. Ez egy pillanat alatt kiderül, ha vetünk egy pillantást a befutási sorrendre a kifizetendő odds-ok tükrében. A fogadók által leginkább támogatott első öt ló közül Elusive Pimpernel Eddie Ahern-nel csak az ötödik helyig jutott: Makfi 33/1, Dick Turpin 16/1, Canford Cliffs 12/1, Xtension 25/1, Elusive Pimpernel 9/2.

 

Makfi: a Maktoumoké volt a nyertes – tavaly októberig

Sheik Hamdan foghatja a fejét, mert az ő érdekeltségébe tartozó Shadwell Estate Company Limited által tenyésztett Makfi-tól 26.000 guinea-ért (27.300 font) szabadultak meg tavaly október 9-én egy Newmarket-i árverésen. Az addig még nem versenyzett pej ménért a francia Mathieu Offenstadt fizette ki ezt a magyar szemmel talán jelentős összeget, de aki járt már a Tattersalls árverésein, fel sem kapja a fejét a summa hallatán. Érdemes még tudni a telivérről, hogy anyja első csikója, sőt igazán érdekes adat, hogy Dhelaal (Green Desert – Irish Valley, Irish River) úgy vonult ménesbe, hogy életében egyetlen versenyt sem futott.

Monsieur Offenstadt nem késlekedett sokáig, Fointanebleau-ban 2009. november 27-én indította először lovát. A mindössze háromlovas Prix du Loing mezőnyében, 1400 méteren, pocsék talajviszonyok mellett a nyakig sáros, kölyökképű Maxime Guyon diadalmaskodott Makfi hátán, másfél hosszal utasítva maga mögé a mezőny egyik, további hárommal a másik felét. Az első sikernek együtt örült a tulajdonos és a fiatal tréner, Mikel Delzangles (képünkön), aki eddigi pályafutásának 25 győzelméből mára már hármat köszönhet a hároméves telivérnek.

A minden bizonnyal optimista alaptermészetű Offenstadt úr Makfi idei első futásának a Maisons-laffitte-i, szintén 7 furlongos, Group 3-as versenyt nézte ki, a Prix Djebel-t. Itt már keményebb ellenfelekkel kellett összecsapni, csak egy körülmény maradt a régi: a csüdig érő mély pálya. A könyveseknél 63/10-re beállított Makfi csupán a harmadik legjobb beütés volt, Boltcity (Christophe Sumillon) és Ricci (Stephane Pasquier) mögött. Merőben más lett a végeredmény. A mostoha körülmények ellenére győzedelmeskedő telivér három hosszal ért célba Too Nice Name (Olivier Peslier) és Silver Black (Ioritz Medizabal) előtt. Az egyetlen személy, aki számára a szép álom véget ért, az Maxime Guyon volt, hiszen ekkor már Chrisophe-Patrice Lemaire mehetett boldogan visszamázsálni a futam után.

A veretlen, élete harmadik futásán angol földön debütáló, francia tréningben álló Makfi győzelme óriási meglepetésként érte a szigetország lóverseny rajongóit, és a nemzetközi közvéleményt. Lemaire nyilatkozatában kiemelte: „... nagyon jól futott a ló előző alkalommal, ami miatt aggódtunk, az a tapasztalatlansága volt. Nem a talaj okozott fejfájást, hiszen a jó lovak akármilyen talajon tudnak versenyezni, … amikor helyet kaptam, valósággal szállni kezdett a ló.” Szintén a Lemaire-t idézzük a további terveket illetően: „Lehet, hogy visszatérünk Angliába a St. James's Palace Stake-re.”

 

Hivatalos befutási sorrend: Makfi, Dick Turpin, Canford Cliffs. Futottak még: Xtension, Elusive Pimpernel, St. Nicholas Abbey, Fencing Master, Red Jazz, Al Zir, Fair Trade, Viscount Nelson, Lord Zenith, Hearts of Fire, Buzzword, Azwaan, Inler, Audacity of Hope, Greyfriarschorista, Elspeth's Boy.

Bírói ítélet: 1 ¼ hosszal nyerve, ½ hosszal harmadik, Xtension 1 hosszal negyedik, Elusive Pimpernel ½ hosszal ötödik. A verseny lefutási ideje: 1 perc 35.36 másodperc. Talaj: good to firm.

 

 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr511971920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása