Az oldal célja:

  • összegyűjteni mindent, ami aktuálisan fellelhető a lóversenyzés témakörében,
  • naprakész információkkal ellátni a lósport szerelmeseit
  • új publikálási lehetőséget teremteni a galopp és ügetőversenyzés témakörében aktív szakíróknak
  • alapot teremteni egy, a közeljövőben indítandó papíralapú lóverseny szaklaphoz

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr261956052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovács Ödön Pejkó 2010.04.27. 22:05:59

Sok sikert, Horváth sporttárs! Én már regisztráltam... Tetszik a név! Hallatok magamról hamarosan. :)

Kovács Ödön Pejkó 2010.04.28. 23:22:39

Newmarket, stanjames.com 2000 Guineas – Ahmed Ajtebi is starthoz áll

Bunbury-től Maktoum-ig

A hétvégén futják Newmarket-ben Nagy Britannia, de mondhatjuk, hogy a világ egyik legrangosabb klasszikus versenyét, a 2000 Guineas Stakes-et, amelyet ez évben is “stanjames.com 2000 Guineas” néven kísérhet figyelemmel a turf rajongók népes tábora. Az 1809 óta minden esztendőben megrendezett versenyben, idén előre láthatóan 22 telivér várja majd az indító felszólítását 15.05 előtt néhány perccel a Rowley Mile Racecourse híres gyepszőnyegén.

A versenyről annyit illik tudni, hogy 1809. április 18-án futották először, három éves méneknek és kancáknak lett kiírva egy mérföldes távra és Sir Charles Bunbury szervezőmunkájának az eredménye. Bunbury volt a legenda szerint az ellenfele Edward Smith Stanley-nek, Derby 12. grófjának abban a fogadásban, amely a leendő Derby Stakes elnevezését volt hivatva eldönteni egy pénzérme feldobásával 1779-ben. Ugyan ma világszerte Derby-ket futnak és nem Bunbury-ket, s a 2000 Guineas versenyt is az első helyezettnek járó pénzösszegről nevezték el, sőt az 1809-es futamot Christopher Wilson lova, Wizard nyerte Bill Clift-tel nyergében, Sir Charles-nak csak 1813-ig kellett várnia, hogy Smolensko nevű telivérje révén felkerülhessen a 2000 Guineas-t nyerő tulajdonosok listájára, amely máig 200 nevet őriz.

Minden idők eddigi legsikeresebb 2000 Guineas tulajdonosa Grafton 4. hercege, George Henry Fitzroy volt, akinek lovai az 1820-as években öt ízben galoppoztak át elsőként a célon. Az 1830-as évek derekán George Child Viliers, Jersey 5. grófja számított a legszerencsésebb Newmarket-i futtatónak. 1834 és 1837 között, tehát négy egymást követő esztendőben lovai nem találtak legyőzőre a városszéli pályán. Négyet nyertek Hugh Lupus Grosvenor, Westminster 1. hercegének lovai a XIX. század végén, és a családi 2000 Guineas trófea gyűjteményt unokája Hugh Richard Arthur, a 2. herceg is gazdagította egy újabbal 1941-ben.

III. Aga Khan-nak, Sultan Mohamad Shah-nak, unokájával, a jelenlegi (IV.) Aga Khan-nal, Karimmal együtt szintén négy győzelem jutott a XX. században.

Valószínűleg a Buckingham Palota pompáját emelheti az a négy győzelmi emléktárgy, amelyet az uralkodó család tagjainak nyújtottak át a winners' circle-ben. VII. Edward kettőt (egyet még walesi herceg korában – Diamond Jubilee, 1900), VI. György egy tiszteletdíjat vehetett át, s az öreg király mellett ott állt a győztes ló, Big Game lovasa is, Sir Gordon Richards (akkor még „csak” Gordon Richards), akit a világ valaha élt legnagyobb zsokéjának szokás nevezni. Őfelsége, II. Erzsébet királynő Pall Mall nevű lovának köszönheti a dicsőséget.

Ha megengednénk azt, hogy egy család tagjainak sikerei összeadódjanak, a Dubai-i Maktoum család vezetné a ranglistát hat győzelemmel. A sort Sheik Maktoum bin Rashid Al Maktoum emír nyitotta 1985-ben Shadeed-dal. Vajon milyen mesés ajándékot kaphatott Lester Piggott ezért az úttörő győzelemért? Mert jöttek a további sikerek: míg mi magyarok közelgő szabadságunkat vártuk 1989 tavaszán, a Sheik Hamdan Al Maktoum nevén futó Nashwan, Willie Carson-nal hátán győzedelmeskedett a Rowley Mile-on. Szintén Sheik Hamdan nyerte Haafhd-dal a 2004-es versenyt. Hogy a testvérek közül Sheik Mohamed bin Rashid Al Maktoum-nak se kelljen szégyenkeznie, francia idomításban álló lovát, Pennekamp-ot küldte nyerni Newmarket-be 1995-ben. Az 1996-os illetve 1999-es két sikert nyilván azért intézték úgy, hogy Godolphin néven legyen elkönyvelve a történelem lapjain, hogy a negyedik fivér, Sheik Ahmed bin Rashid Al Maktoum is osztozhasson bátyjai sikerében. E két évszám nemcsak Mark of Esteem, illetve Island Sands nevét ismertette meg a világgal, hanem egy feltörekvő olasz fiatalemberét is, akit Lanfranco Dettorinak hívnak.

A 2010-es mezőny

A mai napig 22 lóra lehetett előfogadást kötni a stanjames.com 2000 Guineas Stakes-ben. Igazi férfias küzdelemre számíthatunk, kanca nincs a mezőnyben. Nézzük az indulókat.

A Godolphin istálló három lovat indít. Al Zir-t és Poet's Voice-ot Bin Suroor mester istállójából, és Buzzword-öt a fiatal tréner Mahmood Al Zarooni latjából. Külön öröm a magyar turf rajongók számára, hogy ez utóbbi telivér nyergében ismét viszontláthatjuk a négy győzelmével, és két szoros második helyével Pesten brillírozó Ahmed Ajtebit. Az istálló első lovasa Frankie Dettori Al Zir-t választotta, Poet's Voice-ra még nem találtak lovast. Hamdan sejk a három eddig veretlen ló egyikét Azwaant küldi a Rowley Mile-ra Richard Hills-zel. Godolphin lovakat nem szabad soha figyelmen kívül hagyni, a Racing Post címoldalán Hills elképzelhetetlennek tartja, hogy kimaradjon az első négyből.

A világsztár zsokékat és trénereket felvonultató versenyből nem maradhat ki Aidan O'Brien sem. Az ír tréner St. Nicholas Abbey-t, Viscout Nelson-t és Fencing Master-t készítette fel a versenyre, de a mai napig nem árulta el, hogy kiket szerződtetne lovasnak. A verseny eddigi favoritja St. Nicholas Abbey, aki kétévesen Johnny Murtagh-val G1-es versenyt nyert Doncasterban, 3 ¾ hosszal megelőzve a most is induló Elusive Pimpernel-t. Ezen a futamon ott volt Al Azir is Dettori-val, harmadikként érve célba, 2 ½ hosszra a második helyezett lótól. Ha a lónak nevet adó Szent Miklós apátság azt várná a tulajdonosoktól (Smith, Magnier, Tabor), hogy a ló eddigi keresetét utalják át számlájukra, bizony jól járnának, 197.587 font sterling ütné a szerzetesek markát. A kevésbé naiv bookmakerek a mai napon csak az igen rövid 6/4-es odds-ot tudták felajánlani a fogadóknak az ír telivér győzelme esetére. Az Ed Dunlop idomította Elusive Pimpernel jó szereplése a formák alapján borítékolható, a kasszáknál népszerű tippnek számít.

Veretlenként érkezik Newmarket-be Elsbeth's Boy és Makfi, igaz előbbi csupán egyszer futott életében, akkor is all weather-ön, míg az utóbbi ennél többet mutatott. A Franciaországból érkező , eddig 7 furlongon, azaz 1400 méteren versenyző telivér Group 3-as versenyt nyert, a hazai fogadók körében is ismert Christophe-Patrice Lemaire alatt. 40/1 kurzust tekintve, Makfi jó szereplése szenzáció lenne. Az élete egyetlen futását tavaly megnyerő Inler odds-a meglepően jó, 16/1.

Ne felejtsük el azonban, hogy szombaton olyan szupersztárok is kikentréznek majd a startgéphez, mint a szakma nagyöregjének számító Kieren Fallon, a mindig mosolygós Jimmy Fortune vagy Richard Hughes. Kieren Fallon a Group 3-as futamokon rendre lemaradó Audacity of Hope-ot üli, de rutinja segítheti. Falon eddig négyszer (!) nyert 2000 Guineas-t. Jimmy Fortune-től valószínűleg tisztes helytállást vár Fair Trade tulajdonosa. A fantasztikus stílusban lovagoló Richard Hughes nyilván ég a vágytól, hogy bizonyítson. Lova, Canford Cliffs élete első Group 2-es versenyét megnyerte tavaly, s bár G1-ben harmadik, G3-ban második lett, de a tehetséges, hidegvéréről ismert ír lovast biztosan nem hagyja nyugodni, hogy Canford Cliff-fel feliratkozhat a 2000 Guineas-t nyerő zsokék örök tekintélyt biztosító listájára.

Az egykor ünnepelt zsoké Pat Eddery is indít lovat. Hearts of Fire-ral, a Franciaországot, Németországot és Olaszországot Listed, G3 és G1-es versenyekben meghódító telivérrel mindenkinek számolnia kell. Már csak azért is, mert Eddery mester Stephane Pasquier-t bízta meg a feladat elvégzésével.

A sztoikus nyugalmukról ismert Hills testvérpár másik tagja Michael, Red Jazz nyergében versenyez majd. Az összeszokott páros, eddig öt alkalommal összesen több, mint 40 ezer fontot keresett a ló gazdájának. A bizalom úgy látszik töretlen.

Jó lovat, Dick Turpin-t kapta Ryan Moore, 2006, 2008 és 2009 championja. Group 1-ben ugyan nem bizonyított eddig, de a ló képességeire utal, hogy G3-ban és G2-ben is tudott már nyerni tavaly és idén is. Az angol népi szájhagyomány által hőssé emelt útonálló és lótolvaj, Dick Turpin-ről elnevezett pej mén lehet a verseny igazi meglepetése.

A jelenlegi 22 lóból Free Judgemet, Lord Zenith és a hosszú nevű Greyfriarschorista nagyjából azonos esélyt képvisel, jó szereplésük ekkora mezőnyben meglepetés lenne.

A szándékosan a sor végére hagyott, a Racing Post listán is utolsóként, 22-es számmal szereplő Xtension jó futása azonban talán nem lenne meglepetés. Eddigi négy versenyéből csupán az első nem volt kiemelt besorolású - ezt egyébként nyerte - de az ezt követő két G2-es versenyen második, majd első lett. Élete első Group 1-es futamát harmadikként abszolváta O'Brien másodikként befutó Fencing Master-e mögött orrhosszal. A szoros versenyben Fencing Master csupán nyakhosszal maradt le a nyerőtől. E versenyben ötödik Buzzword, hatodik Dick Turpin.

Véleményünk:

St. Nicholas Abbey, Dick Turpin, Hearts of Fire, Buzzword, Elusive Pimpernel.
süti beállítások módosítása