Akkon (Johann Lichtenwörther) versenyrekorddal győzött a Marschall József Emlékversenyben

 

Oguz (Fazekas Imre) a 97. Hungária Díjat is megnyerte

 

Christophe Roszak sikere a F.E.G.A.T. Európa Kupában

 

Magyar ló nélkül futották idén a Marschall József Emlékversenyt. Persze már a futam előtt is sejtettük, hogy a cseh és osztrák lovakkal nagyon nehéz lenne versenyre kelni, a lefutási idő aztán igazolta ezeket a várakozásokat. Mage Du Bourg gondoskodott a bombasztikus kezdőtempóról, amire Istogramma Sas még egy lapáttal rátett a befutó elején. Őt Akkon támadta meg a befutóban, végül a két osztrák ló különversenyét Akkon nyerte idomárhajtójával, Johann Lichtenwörther-rel. A nyerő kilométerideje 13,7! A hazánkba eddig győzni járó Starfighter LM most „csak” harmadik lett.

A nap másik kiemelt futamában, a 97. Hungária Díjban már sokkal jobbak voltak a mieink esélyei, annál is inkább, mert két cseh vendéget is lejelentettek. A kissé zavarosra sikerült versenyben jól kezdtek a háromévesek, de Simb Illusion hamar felment melléjük, sőt a vezetést is átvette. A túlsó oldalon alaposan lelassult a tempó, Orlando Bloom nagyon kiszorult, Oguz-nak viszont belül volt helye, visszavette a vezető pozíciót és ezt már senkinek sem engedte át a célig. Fazekas Imre idomítottját Night Lady és Lester támadta ugyan a végén, de csak megközelíteni tudták. Oguz ezzel a sikerével, a Derby győzelmet követően ismét bizonyított, hosszútávon, jó öreg lovakat megelőzve 18.9-es időt ügetett! Abano Boy jó momentum után negyediknek esett vissza Opal River elé.

A Kincsem Park Adott otthont a F.E.G.A.T. Európa Kupának, kilenc ország amatőrjei mérték össze erejüket két előfutamban, majd a vigaszversenyben és a döntőben. A négy versenyből kettőt nyertek a franciák, kettőt a norvégok. Az első, női előfutamban a megbízható Ida June volt a legerősebb a finisben, francia hajtójával, Maud Goetz-cel, a Nagyváry Andrea által hajtott Nelli Gull-t és a jól hajrázó Jávor Class-t hagyta le a finisben. A sokáig nyerőnek tűnő Napraforgó végül leszorult a dobogóról. A férfiak versenyében norvég siker született. Hary Age Softeland remekül hozta Mamma Roma-t a befutóban, Napfény-t hajrázta le az utolsó métereken. Mögöttük Magda lett a szoros harmadik, megelőzve Nóraville-t, akit francia hajtója nem igazán erőltetett a befutóban, talán csak arra figyelt, hogy a továbbjutó helyen érjen célba. A két futam első öt-öt helyezettje a döntőben, a többiek a vigaszfutamban folytathatták. Utóbbiban Liss-Karin Sandvik diadalmaskodott Igloo kocsijában. A hűséges kilencéves ezúttal is nagyon gyors volt a finisben, a sokáig biztos előnnyel rendelkező Imperiál mellett süvített el az utolsó százon. Kiskegyed Hegedűs Sándorral versenyzett és jött fel a harmadik helyre Keeper-t taszítva le a dobogóról. A döntőbe két-két francia, orosz, dán és holland hajtó és egy norvég versenyző jutott, míg hazánkat Nagyváry Andrea képviselte, aki Noble Rose-t húzta. A négyéves gyilkos tempóban kezdett, így a külső starthelye ellenére le tudott csukni a mezőnynek, sőt előnyét még növelni is tudta. Sajnos azonban ez a fór nem tartott ki a célig, Nigel és Jákfa a befutó közepén utolérték és egymás között döntötték el a versenyt. A győzelmet végül Nigel szerezte meg francia hajtójával, Christophe Roszak-kal, aki ebben a futamban már lényegesen energikusabban finiselt, mint korábban. A hollandoknak jutott az ezüstérem, a mieinknek pedig a bronz.

A Dora Díjban szintén erős, nemzetközi mezőny állt starthoz. Lady Luna járt már hazánkban, René Hanzekovic is jól ismeri a pályát, lehet ez is számított, mindenesetre a kanca remekül kezdett, hamar élre állt és végig vezetve, könnyedén verte vissza az osztrák favorit, Beauty Lady BMG támadását. A harmadik helyre is külföldi ló érkezett meg, Rudy Pierre minimális különbséggel előzte meg Lovely Beauty-t a célban. Itaka és Ilaria Mo szorosan mögöttük végzett.

A nap első futama Obi Wan Kenobi győzelmét hozta. A mostanában sokat hibázó hároméves ezúttal Csordás Emillel versenyzett és miután nem rontott, biztosan verte ellenfeleit. A befutóban az idén még nem látott Nikkel Lady nehezítette meg Obi Wan Kenobi dolgát, de ennél többre nem futotta erejéből. Nobile végig közel látszott és lett harmadik a sokáig vezető Markota-B előtt. Olajfás nem futott zavartalan versenyt.

A Nyeretlen Kétévesek Versenye csak egy könnyű munka volt Paperboy számára. A már első versenyében is remekül futó mén, sokáig a vezető Puszedli mögött haladt, a hajrában azonban már ő dominált és szerezte meg élete első, és vélhetően nem utolsó győzelmét. A stílus alapján könnyen elképzelhető, hogy Veljko Mazsity idomítottja az évjárata élvonalába tartozik majd jövőre is. A harmadik helyre a gyengén kezdő Philadelphia érkezett meg. Postagalamb elé.

A Bajnok Hendikepben Ontario R. győzelmére számítottunk és sokáig úgy tűnt, hogy érvényesül is a papírforma. A cél előtt százötvennel azonban a hároméves, senkitől sem zavartatva, biztos nyerőként hibázott, így a győzelem a mögötte versenyző Grandfather ölébe hullott. Veres László és a Cannington istálló „öreg” harcosa bő két és fél év elteltével nyert újra versenyt. Lili Lobell a számára kedvező távon és startformával, megszokott hajtójával jól mozgott és lett második, mögötte a mezőny végéről rohamozó Marót ért célba.

Az utolsó futamban egy látványos és szoros befutó koronázta meg az ünnepi versenynapot. Az Addicted Hendikep nem volt túl gyors, csak a végén pörögtek fel az események, amikor többen támadták a végig vezető Oscar Wild-ot. Németh Viktória lova azonban hárította ezeket a támadásokat, melyek közül Nikon-é volt a legkomolyabb, de ő is csak rövidfejhossznyira tudta megközelíteni a későbbi nyerőt. Harpia Bege erős finisének köszönhette a harmadik helyét, két favoritot, Kiara-t és Názáret-et utasított maga mögé.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr853206371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása