1896-ban futották először az államnak köszönhetően 100.000 koronával díjazott Király Díjat, a mai Millenniumi Díjat. Batthyány Elemér a Magyar Lovaregylet akkori elnöke arra alapozva hívta életre a versenyt, hogy ellensúlyozza a Monarchia Derbyjének nevezett Preis des Jockey Club jelentőségét. A bécsi 114.000 koronás díjazású verseny után az új pesti évjárat összehasonlító nagydíj lett a legértékesebb futam a két ország versenypályáján.

„Államidíj, őfelsége a Király tiszteletdíjával”

– ez volt a hivatalos kiírás, de az első Millenniumi Díj néven rendezett futamot csak 1920-ban futották először. E futam, Király Díjként az évad legfontosabb eseményei közé tartozott. A millennium évében, az első alkalommal 22.000 néző előtt nyert a favorit, Blaskovich Ernő lova, a 48 kilós terhet vivő Dandár, az angol Ibbottal a nyergében.

A díj története lényegében három részre osztható. Az 1896 – 1918 közötti dicső időszakot, Pardon, Beregvölgy, Patience, Miczi, Tovább és az azóta is felülmúlhatatlan hármas győzelmet elérő Rascal neve fémjelez. A második rész a két világháború közé tehető, ekkor nyert többek között San Gennaro, Balbinus, Cagliostro, Tempo, Duce és City. A verseny történetének harmadik korszaka 1948-tól íródik, a dicső névsorban találjuk a duplázó Roppantot (1955-56), Absolont (1960-61), Imperiált (1963-64) és Notóriust (1984-85), valamint Norbertet, Rustánt, Skyt, Try Start, Jolly Groomot, Lease Back-et, Ryan’s Giftet, Zahmatovát és Steady As A Rock-ot.

A kétezres években három kanca sikert látott a közönség National Flirt, Waters Edge és Gina Maxi jóvoltából, míg ebben az időszakban a hazai tenyésztésű telivérek közül Rodrigo, Pretty Princ és Frankly Dancing jutott fel a csúcsra. (ka)

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr902953715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása