Versenyzésünk történetének legnagyobb múlttal rendelkező klasszikus futamát a Nemzeti Díjat 1830-óta futják hazánkban, mely alapítása óta szinte folyamatosan programon van. Volt olyan időszak, mikor a legnagyobb hazai tenyész­próbának számított.

Az alapítás évében 440 aranyat heten adták össze, melynek kamata képezte a versenydíj. 1836-ban a verseny egyesült a Hazafi Díjjal, így a klasszikus futam mérföldes távján már kancák is indulhattak. A versenyt 1849-1851 és 1947-1956 között nem rendezték meg. 1928-ban a versenynek két nyerője volt, Pajzán és Bizalom holtversenyben ért célba. Az angol versenyrendszer 2000 Guineas futamának megfelelő hazai futama, a Nemzeti Díj a Hármas Korona (Triple Crown) első ága, a hároméves évjárat első komoly erőpróbája mérföldön, azaz 1600 méteren.

A győztesek listáján olyan klasszisokat találunk, mint Waternymph, Kincsem, Uram bátyám, Fenék, Miczi, Naplopó, Duce, Try Well, Kamarás, Imi, Isztopirin, Bilbao, Aréna, Turbó, Jeremy és Zahmatova, míg a közelmúlt klasszisai közül Akito, King’s Honor, Saldenzar és Tutanhamon neve kívánkozik az élre. A versenyben miután egy napra került a Hazafi Díjjal, mostantól elsősorban a mének játszhatják a főszerepet, de nem kizárt a kancasiker sem, ugyanis számukra is nyitva van a futam és a magasabb díjazás miatt néhány tulajdonos ezt a versenyt választja kanca reménységének..

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr62884432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása