Főszerepben a sprinterek

2010.10.16. 17:58

Az előző hetekkel ellentétben kiemelt verseny nélküli versenynapot rendeznek a galoppon. A napi főfutam az 1100 méteres, Elit kategóriás Báró Wesselényi Miklós Emlékverseny lesz, ahol hét sprinter méri össze erejét.

Kilenc futamot láthatunk holnap a Kincsem Parkban. Érdemes lesz időben érkezni, mivel a nap egyetlen hosszú távú futamát mindjárt a nap elején futják. Ez egy 1900 méteres homokpályás hendikep lesz, nyolc indulóval. Ősz második felében járunk, így egyre több kétéves kezd versenyezni. A holnapi 1200 méteres Nyeretlen kétévesek versenyére tizenhatan neveztek, így a futamot két részre osztották. Az első nyolcas csoport 12:30-kor, a második egy órával később indul, mindkét futamban két import telivért találunk. A két csikófutam közt egy 1300 méteres, ötödosztályú hendikepet látunk, amit szintén a homokpályán futnak. Az ötödik futam egy I. osztályú 1400 méteres hendikep, a nyolc ló a gyep pályán futja ezt a versenyt. A táv marad, a pálya, a hendikep osztály és a lovasok státusza azonban változik a hatodik futamban, ez ugyanis egy amatőrverseny lesz, amit az Alagi istálló tiszteletdíjáért futnak. A kilencfős mezőnybe öt osztályból érkeztek lovak, így természetes, hogy a vitt súlyok közt hatalmas különbségeket találunk.

Nagy érdeklődéssel olvastam tavaly a Turfban Orbay Gábor írását a visegrádi ménesről, Gencsy Tiborról. Mikor a néhány évtizeddel ezelőtti magyar lóversenyzésről olvasok, egyszerre tölt el szomorúság és remény. Szomorúság, mert ilyenkor szembesülök azzal, hogy mennyivel gazdagabb volt a galoppsport régebben, és remény, hogy egyszer talán újra eljutunk ide. És miért került ez ide? Azért, mert a nap hetedik futama a Gencsy Tibor Emlékverseny – Visegrádi Díj lesz, az Orbay Kft. tiszteletdíjáért. Az 1600 méteres futamon tíz telivér a startgépben, a mezőnyt elnézve a nap egyik legjobb futamára van kilátás. Kinek kései ebédszünetet, kinek a francia futamban való játékot jelenti a program soron következő része, majd jön a napi főfutam a Báró Wesselényi Miklós Emlékverseny. Az Elit kategóriás, 1100 méteres verseny elvileg a kétévesek számára is nyitott, sajnos azonban ritkán látunk csikót ebben a futamban. Erre legutóbb 2002-ben volt példa, akkor Apáti (Kállai P.) próbálta felvenni a versenyt az idősebb lovakkal, nem sok sikerrel. Idén sem lesz kétéves induló, íme a mezőny:

Amfetamin (Mészáros Zs.) – győzelemmel kezdte az évet, utána gyengébb futások következtek, majd a múlt héten úgy lett második, hogy szinte végig nyerőnek tűnt. Holnapi ellenfelei közül idén négy ellen is futott már, általában mögöttük végzett.

Double Piccolo (E. Dubravka) – sprint távon először két hete futott, akkor az extrém rövidtávú Repülő Hendikepet megnyerte. A holnapi mezőny erősebb annál a társaságnál, a táv is hosszabb kétszáz méterrel, az azonban mellette szól, hogy a szélsőségesen rövid táv ellenére biztos, két hosszas győzelmet aratott.

Jezsuita (Varga Z.) – év elején még derbylónak hittük, aztán kiderült, hogy a rövidebb táv jobban fekszik neki. Idén mindkét győzelmét 1400 homokon nyerte, 1100-ra legutóbb csikókorában futott, akkor fölényesen győzött, de kétéves kori eredményeket óvatosan kell kezelni.

Naraan (ifj. Kozma I.) – a Telivér Farm három lovat indít e futamban, közülük Naraan tűnik a legjobbnak. Idén már három győzelemnél tart, legutóbb magas formával nagy meglepetésre megverte a múlt heti főfutam nyerőjét Makaamot. Ha azt a formát ismételni tudja, akkor őt kell utolérni.

National Nice (Paizs G.) – idén még nyeretlen, legjobb eredménye egy I. kategóriás második hely, amit épp ilyen távra ért el. Az viszont még tavasszal volt, azóta valamivel gyengébb eredményeket produkált, igaz zömmel erősebb mezőnyökben.

Zadar (ifj. Fejes L.) – idén hét futásból két győzelem, abból az egyik legutóbbi futására egy II. osztályú hendikepben. Ott hatalmas formát ért el, ami mellette szól, az viszont ellene, hogy 1100-ra idén egyszer futott, akkor azonban lemaradt, két jelenlegi ellenfele is megelőzte őt.

Almarita (S. Georgiev) – kilenc futásból egyszer tudott nyerni az idén, indult nagy sprintversenyekben is, ahol általában közvetlenül a klasszisok mögött végzett. Legutóbb második lett egy IV. kategóriás versenyben.

A napot egy III. osztályú hendikep zárja. amely ugyanúgy 1100 méteres, egyenes pályás verseny lesz, mint a főfutam. Itt indul majd a nap legnagyobb mezőnye, tizenegy ló.

A versenynap részletes programját itt olvashatják: http://www.kincsempark.com/versenyek/galopp.pdf

Ami a várható időjárást illeti, sajnos az évszaknak megfelelő időre számíthatunk. A hőmérséklet 12-14 fok körül lesz, borult idő várható. Sajnos a szezon vége felé haladva sokkal jobbra már nem nagyon számíthatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr892376261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása