A versenynap homokra kiírt futamait az elmúlt napok esőzései miatt a gyep pályán rendezik

Szeptember második versenynapján a csikóké a főszerep, pontosabban a kancacsikóké, ugyanis most rendezik a Gróf Károlyi Gyula Emlékversenyt, ami a kétéves kancák legnagyobb versenye. Az elmúlt években változatosan alakult ebben a futamban az indulók száma, volt, hogy csak öten futották, volt, hogy tizenhárman. Szerencsére most a nagyobb számhoz vagyunk közelebb, holnap ugyanis tízen állnak be a startgépbe.

Az idén szokásosnak mondható forgatókönyv szerint megy majd a nap, kilenc magyar futam mellett egy franciát láthatnak a galopp szerelmesei. Negyedosztályú hendikeppel indul a nap, aminek érdekessége, hogy fut benne az a Csillagmező, aki tavaly a Károlyiban a harmadik helyen végzett. A sárga kanca tavalyi éve alapján úgy tűnt, hogy akár a klasszisokhoz is felérhet, de sajnos a május végi szerencsétlen futása óta („Csillagmező a verseny után elfulladt”) nem talál magára, egyre alacsonyabb osztályban szerepel. Egy belföldi tenyésztésű lovaknak kiírt nyeretlen verseny, majd egy harmadosztályú hendikep folytatja a sort, majd jön az utánpótlás, hisz egy nyeretlen kétéves futamot látunk. A csikófutamban újabb telivérek mutatkoznak be a nagyközönségnek, a tizenkét fős mezőnyből kilencen most debütálnak.

Az 1600 méteres, II. kategóriájú Fóti Díj lesz az ötödik futam, majd egy kis „franciázást” követően egy másodosztályú hendikepet láthatunk. Itt egy pillanatra megállnék, mert újra örömmel látom, hogy a két magyar futam közt megint alig telik el több idő, mint normál üzemmódban. Azaz a programot újból úgy rakták össze, hogy az az élő versenyeket preferálóknak a legkisebb kellemetlenséget okozza, és a francia versenyek kedvelői is elégedettek legyenek. Szerencsére az elmúlt hetek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy ha apró lépésenként, de sikerült elindulni a megfelelő irányba, a közönség minél magasabb szintű kiszolgálása felé. Ez a tizenöt perc tényleg apróság, sokan talán észre sem veszik, de én pozitív jelnek értékelem. Mint tudjuk, a cél még nagyon messze van, de legalább az irány más, mint az előző vezetés idejében. Na de térjünk vissza a holnaphoz, ahol a nap hetedik magyar futama egy ötödosztályú hendikep lesz, majd ezt követi a napi főfutam.

Ami a Listed besorolású, 1300 méteres Gróf Károlyi Gyula Emlékverseny, melynek díjazása 1,5 millió forint és tíz kanca versenyez majd az elsőségért. Csikóversenyekben nehéz megítélni az esélyeket, hisz a kétévesek futásról futásra nagyot tudnak változni, ráadásul szinte mindig van egy-két debütáns is a mezőnyben. Na, ez a megállapítás a holnapi versenyre különösen érvényes, úgy gondolom nagyon nyílt a Károlyi. De nézzük az indulókat:

Belle Messagere (D. Perovic) – gyenge első futás után nagy javulást láttunk a pej kancánál, a bemutatkozó tízedik helyet ugyanis egy rövid fejhosszas második hely követte a múlt héten Blaskovichot nyerő Corona Osama mögött

Dancing Hussy (Paizs G.) – kétszer futott, másodikra „tonnákat” javulva lesétálta a mezőnyt. Ha nem csikókról lenne szó, akkor tizenkét hosszas győzelme alapján első esélynek titulálnám, de a kétéveseknél nem csak a változó forma int óvatosságra, hanem az is, hogy még alig találkoztak egymással.

Divine Touch (L. Kasal) – első pillantásra újoncnak látszó horvát tenyésztésű ló, aki mégsem újonc, mivel Horvátországban már kétszer futott, sőt egyszer nyerni is tudott már. De mivel a horvát versenyüzem nem hivatalos, így érvényes eredménye még nincs. Azt azért halkan megjegyezném, hogy déli szomszédaink galoppsportjának általános színvonala valamivel a magyar alatt van.

Helina (ifj. Kozma I.) – az ő statisztikájára is a „rosszul kezdtünk nagyot javultunk” jellemző, a bemutatkozó kilencedik helyet egy második követett. A fejhosszas második hely nem hangzana rosszul, de annak a gyeppályás futamnak az időeredménye rosszabb, mint ugyanarra a távra Dancing Hussy homokpályás ideje.

Jaszuna (Tormási Gy.) – a lengyel tenyésztésű kanca indulásával a Koronaékszer istálló neve is megjelent a galopp nagydíjakban futtatók előkelő listáján. A sötétpej kanca eddig egyszer futott, hatodik hellyel mutatkozott be, de akkor nem volt zavartalan a startja. Ha holnap trénerével javulni tud, oda kell figyelni rá. Update: Jaszunát Tormási Gyula helyett Mészáros Zsolt lovagolja!

Lacis Whip (ifj. Fejes L.) – már első futására placcon volt, istállótársa Dancing Hussy nagy futásánál volt harmadik. Nagy kérdés, hogy várható javulása milyen mértékű lesz.

Poker Face (Simon F.) – a Nomád istálló magyar tenyésztésű sárgája már első futására egy második helyet szerzett, majd a derbynapon küzdelem után megnyerte az Arquana-Babieka Díjat, ezer méternél hosszabbra azonban nem futott még.

Pray From Heaven (Bakos G.) – közepes bemutatkozó futást követően magabiztos győzelmet láthattunk a jó származású pej kancától. Mellette szól, akkor elszórta a mezőnyt, és hogy ezt a bizonyos győzelmét 1200 méteren érte el.

Springing Baroness (Noska J.) – a szenttamásiak harmadik lova a futamban, eddigi eredményei egy hetedik, majd harmadik hely. Második futására nyolc hosszal volt Pray From Heaven mögött.

Tiny Smile (Varga Z.) – a mezőny egyetlen lova, amelyik még egyszer sem futott, mellette szól, hogy utónevezéssel került be a versenybe.

A kancaverseny izgalmait a nap „ötbés” hendikepe vezeti majd le, ahol kilenc indulót látunk majd. Ami a várható időjárást illeti, átmeneti kabátot hozzanak magukkal, mert olyan 20-22 fok közti hőmérsékletre számíthatunk. Ami pedig a csapadékot illeti, zápor sajnos előfordulhat, de én drukkolok, hogy megússzuk szárazon a holnapi napot, mert már baromira unom ezt a nedves időt.

Update: Az elmúlt pár napban lehullot nagy mennyiségű csapadék miatt újra gond volt a homokpályával, így minden futamot gyepen futnak. A homokpályát rosszul építették meg, így nagyobb esőzésekkor a víz megáll rajta, ezen segíteni leghamarabb szezon után tudnak. Íme egy szombaton készült kép a pályáról:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr32289271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása