Szeptember van. Vége a nyári szabadságnak, kezdődik az iskola, jön a nyálkás hűvös idő, korábban sötétedik, csupa olyan dolog, amitől elmegy az ember életkedve is. Szeptember első vasárnapján azonban a versenynaptár kompenzál, hisz a galoppon ez a nap a Kincsem és az Imperiál Díj napját jelenti, azt a napot, amelyik a Derby Day mellett a legfontosabb a szezonban.

Rossz hír a magamfajta későn kelőknek, hogy az évszakváltással egyre korábban kezdődnek a versenynapok. Most vasárnap 13:00 órakor indul az első futam, ne felejtsék el egy órával korábbra állítani az ébresztést. Kilenc magyar futamot láthatunk majd, a napot az Imperiál Díj után egy francia futam miatti szünet szakítja meg, de ha sikerül tartani a menetrendet, akkor ezt alig vesszük észre, mert ez most csak 45 perc lesz, ami alig hosszabb, mint a normál követési idő. A keretprogram hét futama egy nyeretlen kétéves versenyből, két amatőrverseny hendikepből (az amatőrök a Zilco és a www.abrakmester.hu tiszteletdíjáért futnak), három további hendikep futamból és a csikók részére kiírt, Elit kategóriás Blaskovich Emlékversenyből áll. Ez utóbbi futamban heten állnak rajthoz, öten már futottak korábban (érdekes, hogy ez az öt ló mind magyar tenyésztésű), két klasszisnak remélt import pedig most debütál.

Nagyon jó mezőny jött össze mindkét nagyfutamban. A Listed besorolású Imperiál Díjban tíz, a Gd-1-es Kincsem Díjban nyolc telivér méri össze erejét, nézzük kik is ők.

Imperiál Díj (táv: 1600 méter, összdíjazás 3.500.000.-)

Apple Luro (W. Szymczuk) – idén júniusban láttuk először, akkori ötödik helyezése után két második hely következett, mindkettő a most is futó Morasco mögött.

Boheme Wango (Bakos G.) – májusban nyert már ilyen távra Listed versenyt, utolsó futására favoritként csak negyedik, ott a mostani mezőnyből ketten is előtte végeztek, azonban a pej mén súlyban most jobban áll.

Final Flash (J. Línek) – a derby óta tudjuk, hogy a Kubovicová lovakra figyelni kell, nem kivétel ez alól a négy éves Tertullian ivadék sem, aki ha nem sokallja a távot, akkor meglepheti a favoritokat. Legutóbb Overdose pozsonyi futamában helyezetlen, előtte azonban 1400-ra verte Eliza Griffith-t.

Morasco (J. P. Lopez) – a Telivér Farm magyar tenyésztésű ötéves sárga ménje katasztrofálisan kezdte a szezont, nyáron azonban egyre jobb formába lendült, két utolsó futására győzni is tudott. Legutóbb épp erre a távra, egy Elit kategóriás versenyben tudott nyerni, ha azt a formáját ismételni tudja, akár a győzelemért is küzdhet.

Saldenzar (V. Janácek) – tavaly még hosszútávú klasszisnak tituláltuk, sérülés miatt egy évet kihagyott, visszatérése után a régi távjain nem úgy szerepelt, mint vártuk, aztán legutóbb trénere mindenkit meglepve komoly spintversenyre nevezte, ahol kellemes meglepetést okozva a dobogón végzett. Arra a formájára hosszabb távon minden bizonnyal még rá tud tenni, így nálam ő a verseny legnagyobb esélyese.

Ypsilon King (Z. Smida) – a szlovák klasszis idén még nyeretlen, de utolsó futására egy pozsonyi Listed versenyben már dobogós. A Kincsem Park nem ismeretlen számára, győzni még nem tudott náluk, de tavaly kétszer is magas formával jó eredményt ért el.

Eliza Griffith (S. Georgiev) – a remek kanca öt futásból két győzelmet szerzett, legutóbb biztosan nyert erre a távra. Az a futása rendkívül meggyőző volt, két jelenlegi vetélytársát is könnyen nyerte, ha azt a formáját ismételni tudja, akkor a győzelemért küzdhet.

Eloise (L. Kasal) – áprilisban nagy stílusban nyerte a Megnyitó Versenyt, majd egy sérülés miatti hosszú kihagyás következett. Augusztus végén egy harmadik helyezéssel tért vissza, ha arra a formájára még rá tud tenni, közel lehet a favoritokhoz.

Mezzanine (J. Havlík) – a nagyszerű kanca legutóbbi pozsonyi futásáig még sosem végzett harmadiknál rosszabb helyen, akkor azonban egy erős kanca versenyben csak hetedik. Ha az csak egy kisiklás volt részéről és holnap a megszokott Mezzanine-t látjuk újra, akkor kapaszkodni kell a többieknek, mert a kanca bármelyik idei budapesti formája elég lehet akár a győzelemhez is.

Vanity Queen (Tormási Gy.) – az inkább rövidebb távon jeleskedő kanca papíron nem áll jól a többiekhez képest, azonban lovasa és kis súlya mellette szól. A jó eredményhez tovább kellene javulnia.

Kincsem Díj (táv: 2400 méter, összdíjazás 6.000.000.-)

Csillaghullás (Simon F.) – a tavalyi derbynyerő bő egy év kihagyás után jó formával és egy harmadik hellyel tért vissza. Ez a mezőny azonban sokkal erősebb, a jó szerepléshez rá kellene tenni pár kilót visszatérése utáni formájára.

Garabonciás (S. Georgiev) – imponáló az idei statisztikája, a négy hazai futásából három győzelmet és egy második helyezést tud felmutatni a sötétpej mén. Klasszis ló, jó formáit stabilan futja, holnap a győzelemért is küzdhet.

Ramblin Scout (Z. Smida) – a szlovák vendég legutóbb csak nyakhosszal kapott ki az extraklasszis Age Of Jape-től, előtte néhány héttel több mint három hosszal verte Ryant. Ráadásul Kubovicová idomítás és szürke, jó lesz vele vigyázni.

Rendezvous (Varga Z.) – a négy éves mén utoljára némi meglepetésre megnyerte a Szt. István Díjat, de előtte is többször küzdelemben volt a győzelemért. Legutóbb elért pályarekordja és javuló formája alapján holnap küzdelembe kerülhet.

Ryan (J. P. Lopez) – a címvédő, aki tavaly sétálva nyerte a Kincsem Díjat. Szlovák klasszis, aki júliusban képes volt megverni a „verhetetlen” Age Of Jape-et. Aki holnap nyerni akar, annak őt kell megverni. Talán csak az szól ellene, hogy idén egyszer már kikapott a mezőny másik szlovák indulójától.

Sarpedon (V. Janácek) – alacsonyabb osztályokban nagyszerűen szerepelt, ezen a szinten azonban még nem bizonyított. Legutóbb a Szt. István Díjban pénzért futott, holnap egy ilyen eredmény meglepetés lenne tőle.

Tutanhamon (J. Línek) - a magyar derby második és a szlovák derby harmadik helyezettje, aki idén e két derbyn kívül mindent megnyert. Ha nem lesz gondja a starttal, akkor a győzelemért küzdhet, ő talán elkaphatja Ryant.

Letty (ifj. Kozma I.) – a mezőny egyetlen kancája. De milyen kanca! Megnyerte a svájci és a magyar kancadíjat, derbyben negyedik, Svájcban jó méneket vert. Hároméves kancaként ő viszi holnap a legkisebb súlyt, nagy kérdés, hogy ez az előny mennyire lesz elegendő.

Ez tehát a holnapi nap, részletesebben pedig a két kiemelt verseny. Aki kijön a Kincsem Parkba, biztos nem bánja meg. És akkor zárásként a szokásos időjárás info; amolyan tipikus kora őszi időre számíthatunk, 18-20 fok közti hőmérsékletre, a napos és a borongós idő váltakozására, minden bizonnyal csapadék nélkül.

A bejegyzés trackback címe:

https://tavoszlop.blog.hu/api/trackback/id/tr192271733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása